Του Β. Μπάκα                                            

 

Να τι είπε, μεταξύ άλλων, ο σοφός λαός μας:

«Είδες να χάνεται το χωριό; Φύγε πρώτος! Είδες να χτίζεται καινούριο; Τρέξε πρώτος!».

Η ρήση αυτή βρίσκει πιστή εφαρμογή και στο ΠΑΣΟΚ. Αυτοί οι οποίοι λακίσανε πρώτοι, και πήγαν στο Σύριζα, γίνανε υπουργοί, υφυπουργοί κι από τους υπόλοιπους κάποιοι γίνανε γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι…  σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις. Κι όσο για τους ψηφοφόρους, αντί να κάνουν τα τρία δυο, στα ποσοστά του Σύριζα, για να μην μπει στη βουλή, κάνανε το 3%  36,34%! Κι αφού η διακυβέρνηση της χώρας χρειαζότανε κάποιο δεκανίκι, της το έδωσε με απλοχεριά ο Πάνος Χοντροκαημένος!

Το ίδιο είχε συμβεί και το1980 ανάμεσα στην Ένωση Κέντρου και στο ΠΑΣΟΚ. Και τότε κάποιοι βουλευτές προστρέξανε στο νέο μικρό κόμμα. Κι αφού εκτινάξανε το ποσοστό του στο 48% κυβέρνησαν μαζί τη χώρα. Αν ο αείμνηστος Κώστας Ταλιαδούρης γνώριζε την παροιμία και πήγαινε με το ΠΑΣΟΚ σίγουρα  θα εκλεγότανε. Κι ακόμα πιο σίγουρα θα έπαιρνε το υπουργείο Μακ-Θράκης. Τελικά ο Γρεβενιώτικος λαός τον πίκρανε με  την αχαριστία του. Και σαν να μην έφτανε αυτό κάποιοι βεβήλωσαν την προτομή του, γράφοντάς τον curva (πουτάνα). Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι να σβηστεί η ιερόσυλη αυτή πράξη. Αν και είχα γράψει τρία άρθρα!

Βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ έκανε αρκετά μεγάλα έργα. Ενώ σε προσωπικό επίπεδο κάποιοι νηστικοί ταϊσανε ακόμα και τα σκυλιά τους! Να όμως που μετά τα όποια σκάνδαλα, τις κλοπές, το χρηματιστήριο, και το ΔΝΤ, καλέσανε το λαό, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να πληρώσει τα σπασμένα! Χιλιάδες είναι εκείνοι οι οποίοι χάσανε τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο, άλλοι αυτοκτονήσανε, και αρκετοί πέσανε σε βαριά κατάθλιψη. Κι όλοι τους καταριούνται τώρα εκείνο το σταφιδόψωμο… το οποίο έχει το θράσος να κουνάει και το δάκτυλο στους Συριζαίους.

Σήμερα κάποιες εκατοντάδες κομματικά στελέχη του Σύριζα, τα οποία  ήταν κοτσάνια στο ΠΑΣΟΚ, πήραν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο. Ακόμα και από τη ΝΔ λακίσανε μερικοί στην αριστερά. Από όλους αυτούς μόνο ένας έφυγε δικαιολογημένα από το ΠΑΣΟΚ. Έστω και συγκυριακά! Ο κ.  Τόσκας! Δεν ήθελε και πολύ για να γίνει το ουσιαστικό ρήμα! Τόσκασ-ε!

Και τώρα, ακούγοντας την Τόσκα του Πουτσίνι… (με συγχωρείτε για τη φράση μου) να μην του κακοφαίνεται! Να και οι στοίχοι του αγνώστου,  πλην γνωστού συγγραφέα!… Ένα από τα κλεμμένα… είναι και η δική μου διασκευή. Την ορίτζιναλ όμως την απευθύναμε κάποτε στον Χένρυ Τάσκα, πρεσβευτή της Αμερικής στην Αθήνα, ως εξής: Τάσκα τα! Τάσκα τα! Τάσκα Τάσκα τα παιδιά σου! Τα σκατά!…

Και τώρα, να η ιμιτασιόν διασκευή μου: Τόσκα το! Τόσκα το! Το σκατό σου υπουργείο! Το σκατό…

Μια περίπτωση βλέπω να κυβερνά και πάλι ο Σύριζα τη χώρα. Να τον θέλουν οι ευρωπαίοι στο τιμόνι, μέχρι να αποτελειώσει… το έργο του! Κι  αν το πρώτο νομοσχέδιο είναι αντίστοιχο με του συμφώνου συμβίωσης, χαρά στους κτηνοβάτες! Κι όπως παντρεύτηκε ο Ιορδάνης το Μήτσο, θα παντρευτεί και κάποια τζούλια ένα γομάρι σαν τον κυρ Μέντιο!…

Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να μας διαγράψουν, ή να απομειώσουν σημαντικά το χρέος. Και, αυτό κυρίως, να πάψουν να μας ελέγχουν. Και να τα τα ατέλειωτα αναδρομικά! Και να η κάλπη, τίγκα ψηφοδέλτια του Σύριζα! Και να η κυρία Τασία πάλι υπουργός. Και να κι άλλο μαύρισμα οι λιαζόμενοι αφρικανοί!…

Ο λαός είναι σοφός φίλοι μου. Τόσο σοφός, που ακόμα κι αν τον γράψεις ανάποδα πάλι σοφός διαβάζεται: ςόφοσ!

Να τι άλλο είπε ο λαός: «Το γουρνοτόμαρο δεν γίνεται κρασοδέρματο!».

Την απαισιόδοξη αυτή φράση την άκουσα από κάποιον παππού. Κι αφού δεν την κατανόησα πλήρως να και οι εξηγήσεις του:

«Την κουβέντα αυτή παιδί μου τη λέμε όταν θέλουμε να αποκλείσουμε κάτι. Όπως για παράδειγμα το να γίνει η Ελλάδα σωστό κράτος…».

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν μπάρμπα Γιάννη!…».

«Στον αιώνα τον άπαντα! Αλλάζει ο έλληνας νοοτροπία! Τι είναι δε μου λες η νοοτροπία! Θερινή ώρα να γυρίσουμε τους δείκτες! Ο μόνος λαός που δεν εφαρμόζει το νόμο της απαγόρευσης του τσιγάρου είμαστε εμείς. Τι άλλο θέλεις να σου πω!».

Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα. Ο κ. πρωθυπουργός αγωνίζεται με πείσμα  για την απομείωση του χρέους. Και η κυρία Μενεγάκη με πάθος για την επιμήκυνση του πέους! Έχει κάνει ήδη τρεις εκπομπές μέχρι σήμερα… Μακάρι κερδίσουν κι οι δυο κι ας είναι, εκ διαμέτρου αντίθετες, οι τάσεις τους! Τότε …… γιατί χανόμαστε!

Υ.Γ Όταν βλέπω τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας, βουρκώνω από την αβάσταχτη θλίψη!… Όταν βλέπω την κυρία Μάνδρου, ξεκαρδίζομαι στα γέλια. Αν αυτή δεν είναι η επιτομή του κλαυσίγελου, τότε ποια είναι; (άσχετο).