Ερώτηση για τις ζημιές που προκλήθηκε λόγω χαλαζόπτωσης στις αγροτικές καλλιέργειες του Τυρνάβου κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούληςκαι Κώστας Στεργίου.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση που επικράτησαν στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, το Σάββατο 13-4-2019, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα διαφόρων δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών να καταστραφούν.

Αποδείχθηκε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες για εναέρια προστασία στους αγροτοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ, αποτελούν κυριολεκτικά λόγια του αέρα, αφού για ακόμα μια χρονιά οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, του Δαμασίου, των Δένδρων και των Πλατανουλίων υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργό τι ενέργειες θα κάνει ώστε:

§ Άμεσα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην καταγραφή της καταστροφής και να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της καταστροφής.

§ Ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής – αποζημίωσης να δοθεί άμεσα κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των χωριών του Δήμου Τυρνάβου αφού τίθεται ζήτημα επιβίωσή τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

§ Άμεσα να δρομολογηθεί πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων όπως και κάθε μορφής χαρατσιών των πληγέντων αγροτών διότι θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.

§ Άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να είναι κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις».