Η καθημερινότητα για τον καθένα μας, αποτελεί έναν αγώνα δρόμου. Τρέχούμε κάθε μέρα να προλάβουμε δουλειά, οικογένεια, φίλους και μέσα σε όλα αυτά προσπαθούμε ενδεχομένως να βρούμε και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας έως αδύνατο!

Η μαγική λέξη με τα 8 γράμματα που μπορεί να μας βοηθήσει να τα διευθετήσουμε όλα αυτά, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι η ΟΡΓΑΝΩΣΗ! Η οργάνωση χωράει και μπορεί να κάνει θαύματα σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η δική μου καθημερινότητα είναι αλήθεια ότι είναι πολύ απαιτητική, αλλά από τη στιγμή που αποφάσισα να οργανώσω σωστά και έξυπνα το χρόνο μου, διαπίστωσα πως μπορώ να τα προλάβω όλα ή σχεδόν όλα.

  1. Φέρε το σπίτι σου στα μέτρα σου! Κάνε το να σε (εξ)υπηρετεί 

Καθάρισέ το, πέτα τα χαλασμένα πράγματα και όσα δεν χρησιμοποιείς ποτέ, χάρισέ τα. Πέτα τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές που δεν επισκευάζονται πια, πέτα άχρηστα χαρτιά, πέτα και όλα εκείνα τα πράγματα που κρατάς στο υπόγειο ή την αποθήκη και δεν έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο! Θα κερδίσεις χώρο και χρόνο από το συμμάζεμα (σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τον τρόπο οργάνωσης του σπιτιού μας).

2. Οργάνωση τα αρχείων του υπολογιστή

1. Σώσε τα αρχεία σου στο Dropbox, Carbonite, ή στο iCloud για να κερδίσεις χώρο.
2. Οργάνωσε τις φωτογραφίες σου, κατεβάζοντας κάποια εφαρμογή όπως Picasa, Flickr, SmugMug ή απλά φτιάξε φακέλους και ταξινόμησέ τες κατά θέμα / ημερομηνία λήψης κ.τ.λ
3. Σημείωσε κάπου τα password (κωδικούς) που χρησιμοποιείς, ώστε να μην τα ξεχάσεις ποτέ ξανά.
4. Οργάνωσε το mail σου. Οργάνωσέ τα όλα σε αρχεία. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις φίλτρα που θα «κρύβουν» την ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

3. Άνοιγμα λογαριασμού με e-banking

Πλήρωσε έτσι λογαριασμούς και υποχρεώσεις χωρίς να χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου στις ουρές για τα ταμεία.

4. Καταγραφή μηνιαίων εσόδων και εξόδων

Αγόρασε ένα ημερολόγιο ή ένα organizer για να σημειώνεις έσοδα- έξοδα / ό,τι έχεις να κάνεις καθημερινά / τις δουλειές σου / τα ραντεβού σου ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το calendar (ημερολόγιο) του κινητού για τον ίδιο σκοπό.

5. Service και πλύσιμο στο αυτοκίνητο ή στο μηχανάκι

Θα είναι πάντα έτοιμο για ταξίδια ή ξαφνικές υποχρεώσεις.

6. Βάψε το πάνω μέρος των κλειδιών με βερνίκι νυχιών για να μην τα μπερδεύεις μεταξύ τους, εφόσον είναι πολλά

7. Φύλαγε σε ένα τσαντάκι κλειδιά-κινητό-φορτιστή-πορτοφόλι, ώστε όπου κι αν χρειαστεί να πας , να τα έχεις πάντα μαζί σου και να μην τα ψάχνεις τελευταία στιγμή

8. Κάθε βράδυ επέλεξε τα ρούχα της επόμενης ημέρας

9. Επικοινωνία με οικογένεια/συγγενείς/φίλους (τηλέφωνο, sms, επισκέψεις) συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας

10. Αποχή από γεγονότα / εκδηλώσεις / καταστάσεις που δεν σε ικανοποιούν και αντικατάστασή τους με ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου

Ορισμένες φορές επίσημα τραπέζια, πάρτυ, κοινωνικές υποχρεώσεις ακόμα και το να βγεις με κάποια παρέα με την οποία νιώθεις ότι «δεν ταιριάζεις» ή ότι οι κουβέντες σας είναι επιφανειακές, εφόσον αποτελούν καταστάσεις που δεν σε εκφράζουν, επέλεξε να τις αποφύγεις. Άρχισε να λες «όχι» σε προτάσεις που δεν ενεργοποιούν συναισθήματα δημιουργικότητας. Μια βραδιά που περνά κανείς διαβάζοντας ένα βιβλίο, βλέποντας μία ταινία μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, ασχολούμενος με κάποιο χόμπυ κ.τ.λ μπορούν να αποτελέσουν τον πολυπόθητο ελεύθερο χρόνο σου και πραγματικά να σε χαλαρώσουν.

11. Σε όλα όσα σε απασχολούν και υπάρχουν στην καθημερινότητά σου, μη ξεχάσεις να βάλεις προτεραιότητες

Μη γεμίζεις το πρόγραμμα σου με άσκοπα πράγματα και δουλειές. Αν κάτι μπορεί να περιμένει, προγραμμάτισέ το για αργότερα που δεν θα είσαι πιεσμένος.

12. Φτιάξε μια λίστα με όλους τους στόχους σου. Έτσι θα μπορείς να τους βλέπεις συνεχώς χωρίς να τους ξεχνάς

Ξεκίνα ένα Σαββατοκύριακο με οτιδήποτε από τα παραπάνω θεωρείς πιο σημαντικό και σταδιακά προχώρησε και στα υπόλοιπα. Μη βιάζεις τον εαυτό σου και κάνε ένα βήμα τη φορά. Σύντομα, η ζωή σου θα μπει σε νέες βάσεις και θα αποκτήσει τάξη!

 

Καλή Επιτυχία!!

 

 

 

 

Φωτογραφία από <a href=»https://pixabay.com/el/users/MARME-5140011/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2310750″>MARME BEL</a> από το <a href=»https://pixabay.com/el/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2310750″>Pixabay</a>