Αν φτάσετε στο στάδιο της συνέντευξης, η προοπτική μιας νέας θέσης εργασίας είναι πολύ κοντά. Κάντε μια καλή εντύπωση και είναι πιθανό να πάρετε την δουλειά που θέλετε.

Φανταστείτε όμως ότι φτάνετε στη συνέντευξη και, παρά το γεγονός ότι είστε ιδιαίτερα καταρτισμένοι, δεν καταφέρνετε να πάρετε την δουλειά. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας να δημιουργήσετε μια καλή εντύπωση, οι πιθανότητες είναι ότι κάνατε ένα από τα παρακάτω τέσσερα κοινά σφάλματα.

1. Έλλειψη προοπτικής

Πρώτον, η αποτυχημένη προοπτική μπορεί να οδηγήσει τους συνεντευξιαζόμενους να υποτιμήσουν τις αντιδράσεις του ερευνητή. Για παράδειγμα, είναι συνηθισμένο να αναφέρουμε τις επιτυχίες ενός ατόμου σε μια συνέντευξη εργασίας, και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό. Αλλά οι συνεντευξιαζόμενοι μπορεί να υποτιμήσουν τη σημασία του τρόπου με τον οποίο μιλάνε για την επιτυχία τους.

Σημείωση: Αυτή η στάση δεν θέτει μόνο τους συνεντευξιαζόμενους σε δυσμενή θέση. Μπορεί να ασχολείστε με συστήματα ασφαλείας για το σπίτι, για παράδειγμα και να μην προωθείτε σωστά κάποιο πλεονέκτημα σας όπως ότι είστε πιστοποιημένοι σε έναν συγκεκριμένο τύπο μηχανημάτων. Γενικά είναι μια στάση που πρέπει να αποφεύγετε γενικά στην ζωή σας.

Όταν υιοθετείτε την προοπτική της συνέντευξης, καθίσταται σαφές ότι οι συνεντευξιαζόμενοι όχι μόνο ενδιαφέρονται για την πρόσληψη ενός αρμόδιου υπαλλήλου, αλλά και για να έχουν έναν ικανοποιητικό υπάλληλο. Για να εξασφαλιστεί η εμφάνισή τους – καθώς και οι αρμόδιοι – οι ερωτώμενοι θα πρέπει να υιοθετήσουν μια διαφορετική στρατηγική. Αντί να μιλάμε για το ταλέντο και την ικανότητά μας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να αναφερόμαστε στη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια που προκάλεσε την επιτυχία μας. Ο συνεντευξιαζόμενος τότε θα αισθανθεί ότι ο ερωτώμενος δεν είναι μόνο ικανός, αλλά και συμπαθής, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να προσληφθεί.

2. Ναρκισσισμός

Κατά την ακρόαση της λέξης ‘ναρκισσιστής’, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ανθρώπους που είναι εξαιρετικά εγωκεντρικοί. Όμως, όλοι μας μπορούμε να έχουμε ένα μικρό κομμάτι αυτού του χαρακτηριστικού μέσα μας. Ο ναρκισσισμός μπορεί να εκδηλωθεί με μια αίσθηση υπεροχής προς τους συνεντευξιαστές, οδηγώντας σε αλαζονική συμπεριφορά.

Επομένως, είναι σημαντικό να καταστείλετε το μικροσκοπικό ναρκισσιστή μέσα σας όταν βρίσκεστε σε συνέντευξη εργασίας. Λάβετε υπόψη ότι ο εργοδότης ψάχνει για έναν σίγουρο υπάλληλο, όχι για κάποιον που πιστεύει ότι είναι ανώτερος από όλους τους άλλους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου. Μπορεί να είστε ένας εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος Αθήνα, κάτι που πρέπει να το δείξετε με την δουλειά σας και όχι με πολλά λόγια.

3. Αλαζονεία

Οι συνεντευξιαζόμενοι μπορούν να βλάψουν τις πιθανότητές τους να δώσουν μια καλή συνέντευξη, δείχνοντας αλαζονεία. Αυτό συχνά προκύπτει από τη σύγκριση που μπορεί να κάνετε με άλλους

για να προωθήσετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, ένας ερωτώμενος μπορεί να πει ότι ήταν ο καλύτερος διαχειριστής σε μια online κάβα στην προηγούμενη δουλειά του.

Ακόμη και αν ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθινός στην πραγματικότητα πιθανώς να μειώσει τις πιθανότητες να πάρετε τη δουλειά. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι ερωτώμενοι συγκρίνονται ρητά με άλλους, ο συνεντευξυντής μπορεί να αισθάνεται ότι ο ερωτώμενος συγκρίνεται επίσης και με αυτόν. Ένας τέτοιος φόβος θα υπονόμευε την επιθυμία του να προσλάβει τον ερωτηθέντα.

4. “Ταπεινό” καύχημα

Η ταπεινή κομπορρημοσύνη είναι όταν υπερηφανεύεσαι τον εαυτό σου με έναν τρόπο που είναι κακώς μεταμφιεσμένος ως γκρίνια ή αυτοκαταστροφή. Για παράδειγμα, απαντώντας στην κλασική ερώτηση «ποιες είναι οι αδυναμίες σας;» Ο συνεντευξιαζόμενος μπορεί να πει: “Στην τρέχουσα δουλειά μου σε μια κάβα ποτών, προσπαθώ να είμαι πολύ απασχολημένος γιατί πάντα έρχονται σε μένα για συμβουλές”. Ή “Είμαι πάρα πολύ τελειομανής”.

Αλλά αυτή η στρατηγική αποτυγχάνει. Ο συνεντευξιαστής μπορεί συνήθως να δει μέσα από αυτή την τακτική. Όχι μόνο θα φανείτε παρωχημένοι, αλλά και ανέντιμοι με για την προσπάθεια να συγκαλύψετε την κομπορρημοσύνη σας. Ως εκ τούτου, αυτή η στρατηγική είναι πολύ απίθανο να είναι επιτυχής.

Με την αποφυγή αυτών των κοινών παγίδων όταν προσπαθείτε να κάνετε μια καλή εντύπωση, ο επόμενος εργοδότης δεν θα δυσκολευτεί να σας θεωρήσει ως ένα ικανοποιητικό δυνητικό υπάλληλο.