Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού, μια τρίτης γενιάς τεχνολογίας ιστού θα μπορούσε να προσφέρει μια αλλαγή στα πράγματα που ήδη ξέρουμε.

Η πρώτη γενιά ιστού διήρκεσε από τη δημιουργία του, από τον Sir Tim Berners Lee το 1989 έως το 2005. Ήταν ως επί το πλείστον ένας παθητικός ιστός «μόνο για ανάγνωση» με ελάχιστη αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Οι περισσότεροι από εμάς είμασταν απλώς παραλήπτες πληροφοριών. Έπειτα ήρθε το Web 2.0, ένας ιστός «ανάγνωση-γραφή» με βάση τα κοινωνικά δίκτυα, την κατασκευή ιστοσελίδων και τα blogs που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν και να μοιράζονται περισσότερο το δικό τους περιεχόμενο, γεγονός που αυξάνει τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους.

Το Web 3.0 είναι το επόμενο βήμα. Εν μέρει θα είναι ένας «σημασιολογικός » ιστός ή ένας ιστός δεδομένων που θα μπορεί να κατανοήσει, να συνδυάσει και να ερμηνεύσει αυτόματα τις πληροφορίες, παρέχοντας στους χρήστες μια πολύ πιο ενισχυμένη και διαδραστική εμπειρία.

Όταν αποκτάμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι υπολογιστές μας χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTP με τη μορφή διευθύνσεων ιστού για να βρουν πληροφορίες αποθηκευμένες σε σταθερή θέση, συνήθως σε ένα μόνο διακομιστή, είτε είναι με shared ή με dedicated server Ελλάδα ή εξωτερικό. Αντίθετα, η νέα γενιά θα βρει πληροφορίες με βάση το περιεχόμενό του, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Ως αποτέλεσμα, αυτή η μορφή του ιστού περιλαμβάνει επίσης όλους τους υπολογιστές που παρέχουν υπηρεσίες καθώς και πρόσβαση σε αυτούς, γνωστή ως διασύνδεση από ομότιμους χρήστες.

Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Και ακόμα και όταν θα είναι έτοιμη, θα είναι δύσκολο να προσελκύσουν χρήστες ώστε να χρησιμοποιούν τις νέες εφαρμογές. Ενώ το Web 2.0 παρέχει μια προφανώς πιο ελκυστική και εύκολη εμπειρία πλοήγησης σε όλους τους χρήστες σε μια ανοιχτή αγορά, το Web 3.0 προσφέρει κάτι με λιγότερα προφανή οφέλη και απαιτεί μεγαλύτερη ευθύνη των χρηστών. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι θα πρέπει να μπουν στον πειρασμό να υιοθετήσουν την τεχνολογία για να σπάσουν το καθιερωμένο ολιγοπώλιο και να πετύχουν.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Web 3.0 έχει σίγουρα τα οφέλη του και τη δυνατότητα να δώσει περισσότερη δύναμη στους συνηθισμένους χρήστες του Διαδικτύου. Αλλά θα απαιτούσε μερικές σημαντικές αλλαγές στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον ιστό και τη θέση μας σε αυτό. Το αν τα οφέλη του θα επαρκούν για να οδηγήσουν αρκετούς χρήστες μακριά από τους τεχνολογικούς γίγαντες για να το κάνουν βιώσιμο παραμένει.