Το ΠολιςPost και η Νέλλη Αλεξοπούλου είχαν την τιμή να μιλήσουν με την ιεροψάλτρια Νεκταρία Καραντζή για την βυζαντινή μουσική και την ζωή γενικότερα. Είναι Ελληνίδα ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και έχει αναγνωριστεί διεθνώς.


  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την εκκλησιαστική βυζαντινή τέχνη;

Η ενασχόλησή μου με την βυζαντινή μουσική ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία μετά από προτροπή του Οσίου Πορφυρίου του καυσοκαλυβίτου, του σύγχρονου Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Γέροντά μου, πλάι στον οποίο μεγάλωσα.

  • Από τι ηλικία ξεκινήσατε να ασχολείστε με αυτήν;

Από 9 ετών. Τότε ήταν που ξεκίνησα τη σπουδή της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στη Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στην οποία έχω την τιμή να διδάσκω σήμερα, και τότε ήταν που ανέβηκα για πρώτη φορά σε αναλόγιο Εκκλησίας, μετά από επίσης προτροπή και ευλογία του Γέροντά μου και συγκεκριμένα στο Αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας με εφημέριο τότε τον πνευματικό μου πατέρα μακαριστό Δανιήλ Γούβαλη.

  • Πώς νιώθετε που είστε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα ψάλτρια;

Για την ακρίβεια δεν είμαι η πρώτη Ελληνίδα ψάλτρια. Υπάρχουν πολλές ακόμα ψάλτριες και υπήρχαν ασφαλώς και πριν από εμένα. Με συγκίνηση ακόμα θυμάμαι την αείμνηστη ψάλτρια Ανθή Μαρκατσέλα, χοράρχη της γυναικείας χορωδίας που ιδρύθηκε με ευλογία του Οσίου Πορφυρίου στην Αγία Παρασκευή Μαλακάσας. Πιθανώς η «πρωτιά» στην οποία αναφέρεστε σχετίζεται με το γεγονός ότι έτυχε να ασχοληθώ ίσως περισσότερο ενεργώς και επισταμένως με τον χώρο της γυναικείας ψαλτικής μέσα από δισκογραφία και συναυλίες. Αλλά και αυτό είναι κάτι που προέκυψε στη ζωή μου χωρίς να το επιδιώξω, οπότε, υπό αυτήν την έννοια, το αποδέχομαι ως ένα σχέδιο του Θεού που με υπερβαίνει, που ευγνωμονώ γι’αυτό και που θα το ακολουθήσω για όσο μου επιτραπεί.

  • Τι σημαίνει για εσάς η λέξη “άνθρωπος”;

Ίσως το πλέον «τραγικό» ον της ζωής, καθώς είναι καταδικασμένο να μην μπορεί να ορίζει την αρχή και το τέλος του και ταυτοχρόνως να ζει, τρέφοντας την αυταπάτη πως αποτελεί το κέντρο του κόσμου.

  • Τώρα που πλησιάζουν οι άγιες μέρες θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα προς το αναγνωστικό κοινό;

Οι Άγιες μέρες έχουν από μόνες τους το δικό τους σημαντικό μήνυμα. Καθένας μπορεί να ταυτιστεί με αυτό με πολλούς τρόπους ή να αναδείξει διαφορετικές πτυχές του. Προσωπικά επιλέγω εκείνη την πτυχή που αφορά τις δύσκολες και μαρτυρικές επιλογές ζωής που αξίζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, έστω και αν χρειαστεί για να φθάσει κανείς στο αναστάσιμο τέλος, να υποστεί κάθε ύβρη, λοιδορία , εμπόδιο ή μαρτύριο.

  • Είστε πραγματικά αξιοθαύμαστη! Είστε η πρώτη ιεροψάλτρια στην Ελλάδα και ταυτόχρονα σπουδάσατε στην Νομική και κάνατε μεταπτυχιακές σπουδές. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ για την ευγένεια και τα καλά σας λόγια. Δεν έχω κυνηγήσει την επιτυχία ως στόχο. Ούτε είναι κάτι που με απασχολεί. Ό,τι κάνω είναι αποτέλεσμα μεγάλης αγάπης. Αυτό είναι το κίνητρο. Ασχολούμαι με όσα αγαπώ. Η γνώση και η μελέτη υπήρξε ανέκαθεν η μεγαλύτερη αγάπη μου. Ακολουθώ το ίδιο μονοπάτι ως σήμερα από βαθιά εσωτερική ανάγκη αγάπης γι’αυτό. Τίποτα παραπάνω. Τίποτε λιγότερο.
  • Τι είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών; Αντιμετωπίσατε αντιδράσεις με την ίδρυσή του;

Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησα το 2013 μαζί με την αγαπητή μου φίλη και μαθήτριά μου στη Βυζαντινή Μουσική Γλυκερία Μπεκιάρη, με σκοπό να συνενώσουμε τις γυναίκες που ασχολούνται, αγαπούν ή σπουδάζουν τη Βυζαντινή μουσική και επιθυμούν να αξιοποιήσουν πολιτιστικά το ταλέντο και τις γνώσεις τους. Ειμαστε ευτυχείς γιατί την πολιτιστική αυτή προσπάθεια έχουν πλαισιώσει έως σήμερα πάνω από 100 γυναίκες -μέλη του Συλλόγου από την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό, στο οποίο ο Σύνδεσμος μας αναπτύσσει σημαντική επίσης δραστηριότητα με την ονομασία Women in Byzantine Music worldwide Association και διαθέτει μάλιστα καλλιτεχνικούς εκπροσώπους που συντονίζουν σε πολιτιστικές δράσεις τα μέλη μας ανά τόπο. Από το 2018 έχουμε τη χαρά επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών να είναι ο μοναδικός γυναικείος Σύλλογος ιστορικά που έγινε μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, επί προεδρείας του κ. Κωνσταντίνου Πολίτη, ενώ από το 2017 ξεκίνησε επίσης και η λειτουργία της επίσημης γυναικείας χορωδίας του Συνδέσμου μας με τον τίτλο «Ψάλτριες» η οποία προσφάτως είχε τη χαρά, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιήσει κάποιες σημαντικές εμφανίσεις παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, μετέχοντας σε ομιλία του διεθνούς φήμης πιανίστα και αρχιμουσικού Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Αυτή τη στιγμή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών αποτελεί το πρώτο ιστορικά και κατεξοχήν μοναδικό όργανο αμιγώς πολιτιστικής εκπροσώπησης των γυναικών που ασχολούνται με τη βυζαντινή μουσική. Η ίδρυση του συνάντησε αρχικά κάποιες αντιδράσεις αλλά και συχνά πόλεμο από μικρή μερίδα ανθρώπων, αλλά όπως κάθε πρωτοπόρα και αληθινή ως προς τους σκοπούς, την ουσία και την αξία της κίνηση, σήμερα έχει κατορθώσει να αποτελέσει όχι μονο πηγή έμπνευσης αλλά και απομίμησης, κάτι το οποίο μας ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο και επιρρωνύει την ιστορική αξία του εγχειρήματος. Προσωπικά άλλωστε, ομολογώ ότι με ελκύει πολύ περισσότερο και με ενδυναμώνει ως προς την ενασχόλησή μου με κάτι ο βαθμό δυσκολίας που έχω να αντιμετωπίσω. Όσο μεγαλύτερα τα εμπόδια, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη που μου εμπνέει η ύπαρξή τους, εφόσον ασφαλώς πρώτα ειναι ξεκάθαρη μέσα μου η γνησιότητα του κινήτρου και του λόγου που υπηρετώ. Υπό αυτήν έννοια κάθε εμπόδιο είναι μια ευλογία που επιρρωνύει την αξία κάθε εγχειρήματος.

  • Η ταπεινοφροσύνη είναι για εσάς σημαντική αρετή;

Η ταπεινοφροσύνη είναι η σημαντικότερη αρετή, η οποία όμως συχνά συγχέεται με την ψευδο-ταπεινοφροσύνη. Η τελευταία εξαντλείται σε κοινότοπες ταπεινολογίες που απέχουν μακράν από την αρετή της ταπείνωσης. Εξαντλείται συχνά σε εύκολα ομολογήσιμες αυτο-μεμψίες στις οποίες συχνά-πυκνά καταφεύγουμε όλοι για να γίνουμε συμπαθείς. Η ταπείνωση ωστόσο δεν σημαίνει εξάλειψη του Εγώ, αλλά βαθιά γνώση του. Η βαθιά γνώση του οδηγεί το Εγώ σε κίνηση προς τον Άλλον. Δεν ειναι ταπεινός απαραίτητα όποιος δεν μιλά για τον εαυτό του ή δεν εκφράζει άποψη για τίποτα. Ταπεινός, για εμένα, είναι όποιος μπορεί να μιλά και στέκεται ως ολοκληρωμένο πρόσωπο απέναντι στον Άλλον, έχοντας βαθιά και αληθινή αγάπη για εκείνον. Όχι εκείνη την επιδερμική ανθρωπιστική -ουμανιστική Αγάπη. Αλλά την πιο βαθιά που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν ξεχωρίζεις στην ουσία σου από τον Άλλον, διατηρώντας παράλληλα την αυτοτέλειά σου ως ολοκληρωμένο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει επομένως ότι η ταπεινοφροσύνη είναι μια αρετή που χρειάζεται επίπονη διαδρομή για να κατακτηθεί, όπως και κάθε άλλη αρετή άλλωστε.

  • Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες και τα εμπόδια της ζωής;

Με ανάσα. Χωρίς πίεση και εσωτερικό άγχος που δεν οδηγεί πουθενά και με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη ζωή. Οι αντιξοότητες και τα εμπόδια είτε είναι αποτελέσματα των πράξεών μας, είτε -εφόσον η αιτία τους δεν βρίσκεται στις πράξεις μας- είναι μαθήματα για να αντλήσουμε κάποιο όφελος που πιθανώς την ώρα που βιώνουμε το πρόβλημα δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε. Πιστεύω βαθιά ότι στον πόνο της δυσκολίας και της αντιξοότητας μπορούμε να είμαστε πιο αληθινοί από ποτέ. Κι αυτό είναι ήδη όφελος.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ

Η φωνή της έχει συνδυαστεί κυρίως με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και το ιερό μέλος
ανά τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του
θρησκευτικού μέλους. Πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα υμνωδό που έχει καταγράψει
δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και ενεργό δράση στα ψαλτήρια εκκλησιών
από 9 ετών και που έχει διαδώσει, ως Ελληνίδα γυναίκα υμνωδός, τη βυζαντινή
εκκλησιαστική μουσική εκτός των Ελληνικών συνόρων. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις
σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα στα
οποία οι Ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι και τα ορθόδοξα θρησκευτικά μέλη σε γλώσσες όπως:
Ρουμανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά, αλλά και τη γλώσσα του Χριστού, τα Αραμαϊκά,
συναντούν αρχέγονες παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου. Ο διεθνής τύπος την έχει
χαρακτηρίσει ως «ιδανική γυναίκα υμνωδό του ιερού και αρχέγονου μέλους», «Φωνή
μαγευτική, γαλήνια και βαθιά που στέκεται ήρεμη στην σκηνή σαν μεσολαβητής στην καρδιά
του λειτουργικού μέλους και απόλυτα αφοσιωμένη σε ό,τι ερμηνεύει», «Σολιστ υψηλής
ζήτησης, μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του θρησκευτικού μέλους στον κόσμο».
Οι πρώτες της ηχογραφήσεις ήταν πλάι στη φωνή του Όσιου Πορφυρίου του
Καυσοκαλυβητου, με την παρότρυνση του οποίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία
τη σπουδή της ψαλτικής τέχνης και την άσκησή της στο αναλόγιο. Έχει ψάλλει επί πολλά
χρόνια, από 9 ετών, στα αναλόγια του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας, του Ι.Η. «Η
Μεταμόρφωση του Σωτήρος» στο Μήλεσι Ωρωπού (Μοναστήρι του Οσίου Πορφυρίου του
Καυσοκαλυβήτου), στον Ι.Ν. Παναγίας, «Ρόδον το Αμάραντον» στον Πειραιά κ.α.
Ολοκλήρωσε τη μαθητεία της στη Βυζαντινή Μουσική, λαμβάνοντας Δίπλωμα με βαθμό
άριστα με διάκριση, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, με
Δάσκαλο κυρίως τον Δημήτρη Βερύκιο. Μαθήτευσε επίσης στο παραδοσιακό τραγούδι κοντά
στον Χρόνη Αηδονίδη, λαμβάνοντας μέρος, επί σειρά ετών, σε συναυλίες και δισκογραφία
του κορυφαίου Δασκάλου και ενός από τους σημαντικότερους ζωντανούς θρύλους της
Παράδοσης. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η συνεργασία της με τον διεθνούς
φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε ένα καλλιτεχνικό
συνδυασμό εμπνευσμένο από τους βυζαντινούς ύμνους, που συνδέει Δύση και Ανατολή και
κυκλοφορεί δισκογραφικά διεθνώς. Οι δύο καλλιτέχνες ταξίδεψαν τη συνεργασία τους για
τρία χρόνια σε μεγάλες ευρωπαϊκές περιοδείες, αποσπώντας θερμή ανταπόκριση από κοινό
και κριτικούς.
Σημαντικές στιγμές στην πορεία της υπήρξαν επίσης οι προσκλήσεις από την περίφημη
Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και από το
Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία, για να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή
εκκλησιαστική μουσική σε master class. Έχει παρουσιάσει συναυλίες βυζαντινής και
παραδοσιακής μουσικής σε χώρες, όπως: Γαλλία, Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, Σκόπια,
Βουλγαρία, Μολδαβία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ελβετία,
Δανία, Νορβηγία, Ιρλανδία κ.α. Έχει συνεργαστεί με την κορυφαία παραδοσιακή
ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας Marta Sebestyen, την Υμνωδό Sister Kassiani, όπως και με την
διακεκριμένη ανδρική χορωδία θρησκευτικού μέλους του Αγίου Ευφραίμ “St Efraim male
choir”, υπο τη διεύθυνση του Tamas Bubno και την Ελβετική χορωδία θρησκευτικού μέλος
“Choeur Yaroslavl”, υπό τη διεύθυνση του Yan Greppin. Επιμελήθηκε επίσης τη μουσική στην
πολυβραβευμένη σερβική ταινία “Isceljenje” (The Healing), του Ivan Jovic, σε σενάριο της
Monja Milinkovic, παραγ. 2014.
Η δισκογραφία της κυκλοφορεί διεθνώς. Αξιοσημείωτη είναι η σειρά δισκογραφικών
εκδόσεων στις οποίες συνοδεύει σε παιδική ηλικία, τη φωνή του Οσίου Πορφυρίου του

Καυσοκαλυβήτου. Κάποια επίσης από τα πιο επιτυχημένα δισκογραφικά άλμπουμ είναι οι
δίσκοι «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται» και «Επικράνθη», όπου συμπράττει με τον Χρόνη
Αηδονίδη, ο δίσκος «Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγιά» έκδοσης του Ραδιοφωνικού
Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και η πρόσφατη διεθνής κυκλοφορία «Eleison», μαζί με
τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο, η οποία έχει αποσπάσει σημαντικές κριτικές από τα διεθνή
Μέσα.
Σημαντικοί συναυλιακοί σταθμοί υπήρξαν επίσης η συμμετοχή της στη συναυλία για την
επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του
Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στη συναυλία για τα 70 χρόνια της Αποστολικής
Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και
πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, στη συναυλία για την επαναλειτουργία του Καθεδρικού
Ναού της Μητρόπολης Αθηνών, μαζί με τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών,
υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και
πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Έχει εμφανιστεί συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ
μετείχε στον καλλιτεχνικό κύκλο «Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» του ΜΜΑ,
κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργία του, με τη συναυλία «Από τη Βυζαντινή Υμνωδία στον
Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη». Έχει επίσης μετάσχει στην ιστορική τηλεοπτική εκπομπή
της ΕΡΤ1 με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους «Επικράνθη».
Είναι επίτιμη πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου γυναικών υμνωδών-ψαλτριών», ενώ
έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική, μεταξύ άλλων, από τον χώρο των
Ιεροψαλτών, μέσω της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας – Ινστιτούτου Μελέτης της
Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και του περιοδικού «Το Ψαλτήρι».
Είναι Δρ Νομικής, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ποινικό Δίκαιο, Εγκληματολογία και
Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Υπήρξε συνεργάτης του Τομέα Ποινικών Επιστημών του
Πανεπιστημίου Αθηνών, των δικηγορικών γραφείων του τ. Προέδρου του Δικηγορικού
Συλλόγου Πειραιώς και Προέδρου του Ταμείου Νομικών κ. Βασίλειου Βενέτη και του
Ποινικολόγου κ. Πλάτωνα Νιάδη και επιμελήτρια ύλης του Νομικού Περιοδικού «Ποινικά
Χρονικά» των εκδόσεων Π. Σάκκουλα. Είναι επίσης η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής
Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε από τον βιρτουόζο πιανίστα, συνθέτη και
μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

( από την προσωπική της ιστοσελίδα :http://nektariakarantzi.weebly.com/  )

 


Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα! Το Άγιο Φως της Ανάστασης να φωτίσει το δρόμο σας και να σας οδηγήσει στην απόλυτη ευτυχία.