Σε οριακά επίπεδα λίγο πάνω από τον πρώτο γύρο κινείται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία και πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τελικά θα προσέλθει πάνω από το 40% που είναι το όριο, προκειμένου να μην ακυρωθούν και να εκλεγεί πρόεδρος. Μέχρι τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής είχε προσέλθει το 30,34% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση μέχρι ποσοστά που ξεπερνούν το 40% σε περιοχές όπου ζουν Σλαβομακεδόνες ενώ αντίθετα υπάρχει μικρή συμμετοχή, μικρότερη ακόμη και από τον πρώτο γύρο σε. Αλβανικές περιοχές. Μέχρι τις 4 το απόγευμα είχαν ψηφίσει 527.068 άτομα. Τα υψηλότερα ποσοστό συμμετοχής ήταν στους δήμους της Βόρειας Μακεδονίας Μπρόντ 49,45% Κρίβα Παλάνκα 42.61%, Ντεμίρ Καπίγια 49.17%, Ντεμίρ Χισάρ – Κρούσεβο 48.09% και 47.68%.

Η χαμηλότερη συμμετοχή καταγράφεται στις αλβανικές περιοχές όπως Ντέμπαρ, Γκόστιβαρ, Κίτσεβο, Στρούγκα και Τέτοβο. Το γεγονός αυτό μεγαλώνει και την αγωνία για το αποτέλεσμα δεδομένου ότι στους Σλβαμακεδόνες υπερτερεί σημαντικά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει λίγο καιρό πρίν η υποψήφια ου VMRO-DPMNE Γκιορντινα Σιλιάνοφσκα.

Πηγή: ethnos.gr