Από «40 κύματα» πέρασε η τελευταία προεκλογική εβδομάδα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κλείνει στο τέλος της με κέρδη, έχοντας αντέξει αφενός τις πιέσεις που ήρθαν από τις διεθνείς αγορές και αφετέρου τους πολιτικούς αριβισμούς εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 732,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 726,07 μονάδων (+0,07%) και 732,26 μονάδων (+0,92%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 33,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,56 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1%, στις 1.903,27 μονάδες, ενώ στο +0,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.069,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 597,07 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,37%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,26%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 0,36%.

Η πρώτη προεκλογική περίοδος της χρονιάς έφτασε στο τέλος της και η Αγορά αναμένει να τιμολογήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η έως τώρα πορεία της Αγοράς συνδέθηκε με την καλή εικόνα που παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς τα spreads δανεισμού της χώρας, με τη συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη δυναμική της τετραετίας που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα που θα καταφέρει να έχει αυτοδύναμη παρουσία στην Βουλή.

Σε αυτή την πορεία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος που έχει διαχρονικά το ισχυρότερο αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις. Η επόμενη ημέρα ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις εθνικές εκλογές, ενώ σε δεύτερο πλάνο θα μπουν μετοχές που η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και νομοθεσία (Lamda Development, Κατασκευές κ.λπ.).

Οι κλάδοι και οι εταιρείες που αναφέρθηκαν θα βρεθούν στο επίκεντρο της μετεκλογικής αλλά ταυτόχρονα νέας προεκλογικής φάσης στην οποία θα εισέλθει η Αγορά από την Δευτέρα. Οι μεγάλες εντολές στις μετοχές του MSCI θύμισαν την εβδομάδα που πέρασε πόσο σημαντική είναι η προσθήκη μιας Αγοράς σε διεθνείς δείκτες αναφοράς.

Ο τζίρος στη λήξη της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης κατά την οποία η μετοχή της Eurobank προστέθηκε εκτάκτως στον δείκτη μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Grivalia είναι ο υψηλότερος της χρονιάς (χωρίς πακέτα) και ο αμέσως υψηλότερος (255,4 εκατ. ευρώ) συναντάται πάλι σε ημερομηνία εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης δεικτών στο τέλος Νοεμβρίου 2018. Μόνο από τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έτους αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. ευρώ, σχεδόν 4% σε σχέση με τον μέσο όρο της χρονιάς.

Η προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη και οι μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI αναμένεται να κρατήσουν ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στα επίπεδα εκλογικής αναμονής στα οποία είχε υποχωρήσει στο μέσον του μήνα. Η προσπάθεια επιστροφής πάνω από τη ζώνη τιμών των 740 μονάδων δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι διακυμάνσεις των μετοχών που συγκροτούν τον MSCI και της Coca Cola κινήθηκαν αντίρροπα περιορίζοντας τη δυναμική ανόδου που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη. Οι ταλαντωτές δεν μετέβαλαν δραματικά την εικόνα τους, παραμένουν σε ζώνες ουδετερότητας, αποφορτίζοντας περαιτέρω την ταχύτητα της πτώσης.

Η ζώνη των 710 μονάδων παραμένει η κύρια περιοχή στήριξης του Γενικού Δείκτη με αρκετές πλέον δυνάμεις να συσσωρεύονται μεταξύ 710 και 730 μονάδων αναμένοντας τη διαφυγή προς κάποια κατεύθυνση. Η κίνηση εξόδου από το οριζόντιο κανάλι τιμών του Μαΐου θα έχει έντονο χαρακτήρα και θα δώσει άμεσα τουλάχιστον 50 μονάδες κίνησης προς την κατεύθυνση που θα σπάσει η συσσώρευση.

Ανοδικά οι 780 μονάδες παραμένουν η κυριότερη αντίσταση, ενώ προς τα κάτω οι 680 μονάδες -από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών- θα επιβραδύνουν μια ενδεχόμενη γρήγορη πτωτική κίνηση. Ο Γενικός Δείκτης, αν και έχει σταθεροποιηθεί μετά τη γρήγορη πτώση από το τέλος Απριλίου, βρίσκεται στην απόλυτη ουδετερότητα από πλευράς τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της ΔΕΗ, με το εντυπωσιακό +10,53% έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγορά, όπως και το +5,09% της Πειραιώς, ενώ Φουρλής και Jumbo ακολούθησαν με κέρδη 2,81% και 2,04% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίος, Coca Cola, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Cenergy, Σαράντης και Aegean.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΟΛΠ, Τιτάν, ΕΧΑΕ και Eurobank.