Το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι από τα ομορφότερα της Αθήνας και χαίρει ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας καθώς φιλοξενεί και τον αρχαιολογικό χώρο που έδωσε το όνομα στην περιοχή που απέχει μόλις 10′ από την Ομόνοια με αμάξι ή λεωφορείο. Πρόκειται για έναν χώρο προσεγμένο και περιφραγμένο, οι πύλες του οποίου είναι πάντα ανοιχτές. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην πιστοποιημένη παιδική χαρά που θυμίζει καράβι, μπορείτε να περιηγηθείτε οικογενειακώς στο  ψηφιακό μουσείο του ΟΠΑΝΔΑ που δεν θα δείτε αρχαιότητες, αλλά όλα του τα εκθέματα είναι διαδραστικά και ψηφιακά και φυσικά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. Το πάρκο χωρίζεται σε δύο τμήματα και είναι περιφραγμένο για να χαλαρώνετε ενώ τα παιδιά απολαμβάνουν βόλτα στο πράσινο!

Το Πάρκο «Ανδρέας Παπανδρέου» αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου του Κερατσινίου. Βρίσκεται στο λόφο Σελεπίτσαρι και μετρά μια έκταση 43 στρεμμάτων. Είναι ευρέως γνωστό ως Πάρκο Σελεπίτσαρι αφού, για πολλά χρόνια πριν τη μεταμόρφωσή του σε Πάρκο, ο ευρύτερος χώρος αποτελούσε ιδιοκτησία κάποιου Τούρκου τσιφλικά εν ονόματι «Σελεπίτσαρη».  Στην είσοδο του Πάρκου υψώνεται άγαλμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο εσωτερικό του υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, χώρος για beach-volley, παιδική χαρά, αναψυκτήριο, ανοιχτό θέατρο και σταθμός ποδηλάτων. Στη θέση μιας άδειας λίμνης που υπήρχε κάποτε, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για παιχνίδι. Τα ζώα δεν επιτρέπονται εντός του πάρκου.

Το Πάρκο πρώην Σχολής Χωροφυλακής στη λεωφόρο Μεσογείων εκτείνεται σε 36 στρεμματα. Ο χώρος διαθέτει ένα μικρό δασάκι με ψηλά πεύκα, ευκαλύπτους, θάμνους και πράσινο, παγκάκια και χώρους ξεκούρασης, μια μικρή παιδική χαρά και ένα μικρό ζωολογικό κήπο που περιλαμβάνει πάπιες, χήνες, κότες, φραγκόκοτες, παπαγαλάκια, ωδικά πτηνά, κουνέλια, παγόνια αλλά και σκυριανά αλογάκια! Αποτελεί μια ιδανική πρόταση οικογενειακής εξόδου για αθλητικές δραστηριότητες και βόλτες.

Το πάρκο Ελευθερίας δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βοκοτόπουλο και το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που βρίσκεται στο κέντρο μνημειακής σύνθεσης με πλατώματα είναι έργο του Γιάννη Παππά. Στο πίσω μέρος του πάρκου βρίσκονται πέτρινα κτίρια που κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων είχαν στρατιωτική χρήση και αργότερα στη δικτατορία ήταν κρατητήρια. Σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου και το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

ΠΗΓΗ:www.infokids.gr

( Η  εκπαιδευτικός Αθανασία Κιφοκέρη)