Δύο από τις συχνότερες παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες στα κάτω άκρα. Μία στις πέντε γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία, ταλαιπωρούνται με φλεβική ανεπάρκεια, ενώ το ποσοστό αυτό στους άνδρες είναι ένας στους 10.

Το τι είναι όμως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες και πώς αντιμετωπίζονται, μας εξηγεί ο κ. Χρήστος Παπασιδέρης, MD, PhD, Αγγειοχειρουργός, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος. Όπως λέει ο γιατρός, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι οι ορατές επιφανειακές φλέβες, λόγω αντιστροφής της φλεβικής ροής, που ονομάζεται σύνδρομο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Μία ήπια μορφή του συνδρόμου είναι η δυσάρεστη και ενοχλητική αισθητική παραμόρφωση, αλλά στην σοβαρότερη μορφή του μπορεί να έχει σοβαρές  συνέπειες και να οδηγήσει σε απώλεια των άκρων ή ακόμα και της ζωής.

Τα άτομα που πάσχουν έχουν κάποια εμφανή συμπτώματα στα πόδια, όπως είναι η δυσκολία στην άσκηση, η κόπωση, ο πόνος (ο οποίος επιδεινώνεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται ανυψώνοντας τα πόδια), ο κνησμός και το   αίσθημα καύσου, τα ανήσυχα πόδια, οι νυχτερινές κράμπες, το οίδημα – πρήξιμο,  οι αλλαγές στο δέρμα, παραισθησίες κ.λπ.

Τα αίτια εμφάνισης τους είναι πολλά και πολλές φορές συνδυαστικά, όπως για παράδειγμα, η κληρονομική προδιάθεση, η πολύωρη ορθοστασία, οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εφηβεία, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση) και η προχωρημένη ηλικία. Ενώ, και ο τρόπος ζωής μας σύμφωνα με το γιατρό συμβάλει στην εμφάνισή τους όπως για παράδειγμα η διατροφή μας και η ένδυση μας.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια

Η διάγνωση γίνεται εύκολα με ένα triplex υπερηχογράφημα, όπου ο ιατρός ελέγχει τη ροή και την ταχύτητα του αίματος στο αγγείο, αλλά και την πορεία, το μέγεθος και το βαθμό της στένωσης, εάν υπάρχει. Η εξέταση γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρό, σε διαγνωστικό κέντρο, νοσοκομείο ή και ιατρείο.

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της φλεβικής νόσου

Στις μέρες μας η αντιμετώπιση είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος καθώς με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και τη δυνατότητα εκτέλεσής τους σε εξωνοσοκομειακή βάση, μεγάλο ποσοστό πασχόντων μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα από τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Στις τεχνικές συμπεριλαμβάνονται η καταστροφή με λέιζερ, ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες για τη μεγάλη σαφηνή φλέβα. Όλα αυτά συνδυάζονται με εκτομή των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σε αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία επίσης σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται.

Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, μετά από την εφαρμογή τους από έμπειρο αγγειοχειρουργό έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98%.

5 απλές χρήσιμες συμβουλές για την καλή υγεία των ποδιών σας:

  1. Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, ο οποίος με την εξέταση triplex, θα προβεί σε πλήρη έλεγχο του φλεβικού συστήματος.
  2. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα ψηλά τακούνια. Μπορεί να είναι κομψά όμως ταλαιπωρούν αφάνταστα τα πόδια.
  3. Προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας, όσο το δυνατόν, περισσότερο.
  4. Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία, εκεί που αυτή δεν είναι απαραίτητη.
  5. Και μην ξεχνάτε, η άσκηση και το περπάτημα έχουν πολλαπλά οφέλη για την καλή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

Πηγή: naftemporiki.gr