Το θαλασσινό νερό είναι δύναμη ζωής. Μας διεγείρει, μας αναζωογονεί, μας προστατεύει.

Το αλμυρό νερό, η άμμος, ο ήλιος, ο θαλασσινός αέρας ακόμα και η λάσπη της θάλασσας ξεκουράζουν και έχουν ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα, στην κυκλοφορία, αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Πολλοί άνθρωποι, όταν χρειάζονται μια έξοδο διαφυγής, στρέφονται στη θάλασσα είτε για να ηρεμήσουν είτε για να πάρουν μια απόφαση είτε για να καθαρίσει το μυαλό τους από τις σκέψεις.

Ιστορικά…

Στην αρχαία Eλλάδα, ο πατέρας της ιατρικής, ο Iπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας. Ήδη, από την εποχή του Ηροδότου αναφέρεται η χρήση της θαλασσοθεραπείας στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων ενώ οι αρχαίοι Έλληνες στο σύνολό τους εκτίμησαν από νωρίς τα οφέλη για την υγεία και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία του νερού.

Στην Κω, τον 4ο αιώνα π.X., ο Ιπποκράτης ίδρυσε το σημαντικότερο από τα 300 συνολικά Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο που ήταν γεμάτο με κυπαρίσσια και πεύκα, με θέα στη θάλασσα ενώ υπήρχαν παντού κρήνες, δεξαμενές θαλασσινού νερού και λουτρά.

Σε πλήθος ιστορικών πηγών, η θαλασσοθεραπεία αναφέρεται ως μέθοδος αντιμετώπισης ασθενειών, από την εποχή του Ηροδότου και του Ευριπίδη. Το πόσιμο και κυρίως το θαλασσινό νερό θεωρείται, από την αρχαιότητα ακόμη, άριστο μέσο κάθαρσης: «Θάλασσα κλύζει πάντα τανθρώπων κακά» αναφέρει ο Ευριπίδης στην τραγωδία Ιφιγένεια η εν Ταύροις που σημαίνει ότι η θάλασσα καθαρίζει όλα τα κακά των ανθρώπων.

Επιστημονικά…

Ο Γάλλος επιστήμονας Ρενέ Quinton ανακάλυψε επιστημονικές βάσεις στην αρχαία θεραπεία της θαλασσοθεραπείας. Απέδειξε επιστημονικά ότι το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση µε το πλάσμα του αίματος ! Λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν τα πρώτα κέντρα θεραπευτικής αγωγής με βάση το θαλασσινό νερό.

 

Κάτι ακόμα θαυμαστό…

 

Το θαλασσινό νερό περιέχει και τα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό μας!

Μαγνήσιο: Απαραίτητο για τη μυϊκή και τη νευρική δραστηριότητα του οργανισμού, για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος και για τη δομή των οστών μας.

Νάτριο: Βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων, αφού παρακρατεί νερό στο εσωτερικό των μυών.

Ασβέστιο: Απόλυτα αναγκαίο για την πήξη του αίματος, την ανάπτυξη των οστών και τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.

Ιώδιο: Σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επιβοηθά την ανάπτυξη.

Μέσω δε του φυτοπλαγκτόν (οι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί που ζουν σε επιφανειακά ύδατα) η θάλασσα μας προμηθεύει με οξυγόνο, καθώς δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής και αυτό αποδεικνύεται και από την ομοιότητα της χημικής σύστασης των σωματικών υγρών του ανθρώπινου οργανισμού με αυτή του θαλασσινού νερού!

 

Θεραπευτική επίδραση …

Α) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ : Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό μπορεί να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, μια και η είσοδος και η έξοδος από το νερό ισοδυναμεί με καρδιαγγειακή άσκηση.

Β) ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς ,που μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συστατικά του θαλασσινού νερού απορροφώνται εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα κατά την ώρα της κολύμβησης

Γ) ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Οι εισπνοές στη θάλασσα γίνονται πιο βαθιές, οι σφυγμοί μας επιταχύνονται καταπολεμώντας το άσθμα, τη βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας και στα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας

Δ) ΤΟΞΙΝΕΣ :Ευνοείται η αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών από τον οργανισμό μας

Ε) ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Η έκθεση στον ήλιο, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό ευνοεί την αντιμετώπιση ορισμένων δερματικών ασθενειών όπως λ.χ. κνίδωση, ψωρίαση, ατοπικό έκζεμα ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

ΣΤ) ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλο μεταφέροντάς μας σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης του μυαλού και του σώματος. Το μαγνήσιο, το λίθιο και το βρώμιο βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ορισμένων ουσιών στον εγκέφαλο, σεροτονίνη, μελατονίνη, τρυπταμίνη, οι οποίες εμπλέκονται στην παθογένεση πολλών συναισθηματικών διαταραχών. Δεν είναι τυχαίο ότι το να ζει κάποιος κοντά στη θάλασσα φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό του. Ο ήχος της θάλασσας φαίνεται να μπορεί να αλλάζει το ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων..

Ακόμα και ο φρέσκος αέρας της θάλασσας μας κάνει καλό αφού είναι φορτισμένος με πληθώρα αρνητικών ιόντων.  Τα αρνητικά ιόντα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες (οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για πλήθος ασθενειών) και βοηθούν στην οξυγόνωση του εγκεφάλου μας εξισορροπώντας και τα επίπεδα της σεροτονίνης (ο νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη διάθεση) στον οργανισμό μας.

Ζ) ΑΣΚΗΣΗ: Μέσα στο νερό οι μύες εργάζονται χωρίς το βάρος του σώματος, οπότε είναι η ιδανική περίπτωση για να ασκηθούμε, χωρίς να καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια. Ο άνθρωπος μέσα στο νερό αισθάνεται µόνο το 10% του βάρους του! Έτσι μειώνεται και η καταπόνηση των αρθρώσεων που στηρίζουν σώμα, ισχία, γόνατα, λεκάνη, σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα μειώνεται και η πίεση στους μύες,στους τένοντες και τους συνδέσμους.

Η) ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΙΣΜΩΝ : Το νερό της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και όπως έχει αποδειχθεί, τα άτομα που κολυμπούν συστηματικά απαλλάσσονται από τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Aν το θαλασσινό νερό θερμανθεί στους 38 βαθμούς Κελσίου, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία διαφόρων μορφών ρευματισμών, αφού βοηθά τις αρθρώσεις να επανακτήσουν την ελαστικότητά τους.

Θ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΫΠΝΙΑΣ :Το θαλασσινό νερό περιέχει πολλά ανόργανα άλατα που δρουν ως φυσικά υπνωτικά, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και αντιμετωπίζουν την αϋπνία.

Ι) ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ : Το δέρμα μας ανακτά τη λάμψη και τη φρεσκάδα του. Πως γίνεται αυτό; Tα θαλάσσια άλατα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα το μαγνήσιο ενυδατώνει το δέρμα και βελτιώνει την τραχιά εμφάνιση της επιδερμίδας. Ακόμη, αποκαθιστά το κολλαγόνο του οργανισμού που είναι υπεύθυνο για τη νεότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες και χρησιμοποιούνται για την ενυδάτωση της επιδερμίδας, για την προστασία από φλεγμονές, για την προφύλαξη από τις ελεύθερες ρίζες και τη διατήρηση, όπως ήδη αναφέραμε, της ελαστικότητάς της, καθυστερώντας τη γήρανση.

 

Αντενδείξεις :

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θαλασσοθεραπεία μπορεί να δημιουργήσει βλάβες. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου το άτομο πάσχει από:

1. νεφρική ανεπάρκεια, διότι η ζέστη και η αύξηση της εξάτμισης υγρών θα υπέβαλλε σε στρες τα νεφρά.

2. προβλήματα στην καρδιά, τα οποία δεν έχουν σταθεροποιηθεί ή ρυθμιστεί, διότι το θαλάσσιο κλίμα διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς και μπορεί -κατά συνέπεια- να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

3. ιδιαίτερες δερματικές παθήσεις, διότι το αλμυρό νερό η άμμος και ο ήλιος μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς

4. δυσλειτουργίες του θυρεοειδή, ο οποίος αν υποβληθεί στην υψηλή συγκέντρωση ιωδίου που χαρακτηρίζει το θαλάσσιο περιβάλλον, θα απορυθμιστεί ακόμη περισσότερο.

5. σοβαρή αναιμία ή όταν το άτομο αναρρώνει από σοβαρή πάθηση και είναι πολύ εξασθενημένο.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι φρόνιμο να συμβουλευτούμε πρώτα έναν ιατρό.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη γνώμη των ειδικών (γιατρών, δερματολόγων, γυμναστών κ.τ.λ), αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας.

 

Φωτογραφία από <a href=»https://pixabay.com/el/users/rawpixel-4283981/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1985858″>rawpixel</a> από το <a href=»https://pixabay.com/el/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1985858″>Pixabay</a>