Τέσσερις ύποπτοι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014, σε μία δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο Μάρτιο στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσαν οι οικογένειες των θυμάτων.

Τα ονόματα των τεσσάρων υπόπτων – οι Igor Girkin, Sergey Dubinskiy, Oleg Pulatov and Leonid Kharchenko- παρουσιάστηκαν από ερευνητές στους συγγενείς νωρίτερα σήμερα, ενώ έχουν συμπληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο, ενώ πετούσε πάνω από εδάφη που ήλεγχαν φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Σιλέν Φρέντικς, της οποίας ο γιος Μπράις επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με τη φίλη του Ντέιζι, δήλωσε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου του 2020.

Η διεθνής ομάδα, υπό την ηγεσία των Ολλανδών, που έχει επιφορτιστεί με την απόδοση ποινικών ευθυνών για την καταστροφή ενημέρωσε σήμερα τις οικογένειες των θυμάτων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα ολλανδικά δίκτυα RTL και NOS μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι ερευνητές επρόκειτο να αποκαλύψουν τα ονόματα μεμονωμένων υπόπτων. Το Interfax Ukraine επικαλέστηκε δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολένα Ζερκάλ, σύμφωνα με την οποία οι εισαγγελείς θα κατονόμαζαν τέσσερις «βασικούς» υπόπτους.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι δεν εμπιστεύεται την έρευνα.

«Η Ρωσία δεν κατάφερε να συμμετάσχει στην έρευνα παρότι εξέφρασε ενδιαφέρον από την αρχή και προσπάθησε να συμμετάσχει», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τι γνωρίζουμε για τη συντριβή

Η πτήση MH17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμεστρνταμ το πρωί της 17ης Ιουλίου του 2014 και αναμενόταν να προσγειωθεί στην Μαλαισία την επόμενη ημέρα.

Τέσσερις ώρες μετά από την απογείωση, όμως, ο πύργος ελέγχου έχασε κάθε επαφή με το αεροσκάφος. Συνετρίβη στο Ντονέτσκ και συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 50 τ.χλμ. από το σημείο στο οποίο κατέπεσε.

Τον Οκτώβριο του 2015, το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας κατέληξε πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από έναν πύραυλο Buk. Έναν χρόνο αργότερα οι Ολλανδοί ερευνητές, στους οποίους ανατέθηκε η υπόθεση, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Όπως αναφέρεται σε έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018, ο πύραυλος ανήκε στην 53η Αντιπυραυλική ταξιαρχία που είχε βάση της την ρωσική πόλη Κουρσκ.

Η Ρωσία αρνείται κάθε κατηγορία και έχει κατηγορήσει την ολλανδική ομάδα για «μεροληψία και πολιτικά κίνητρα (σ.σ. πίσω από την έρευνα)».

Η Αυστραλία και η Ολλανδία θεωρούν, επισήμως, τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη συντριβή.

Από τους 283 επιβαίνοντες της πτήσης, οι 80 ήταν παιδιά και 15 άτομα ήταν μέλη του πληρώματος.

Πηγή: cnn.gr