Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» συμμετείχαν ενεργά περισσότερες από 1.870 πόλεις από 45 χώρες, τόσο Ευρωπαϊκές όσο και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019, μετρώντας ήδη δύο διακρίσεις σε τρεις συμμετοχές!

Ειδικότερα:

  1. Για τη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2016» ο Δήμος Ξάνθης κατέκτησε την 1η θέση μαζί με τους Δήμους Δράμας και Κοζάνης ανάμεσα σε 86 ελληνικές συμμετοχές.
  2. Για τη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018» ο Δήμος Ξάνθης βραβεύτηκε ως μία από τις 5 καλύτερες συμμετοχές μεγάλων πόλεων ανάμεσα σε 62 ελληνικές συμμετοχές και ήταν στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία του ανάμεσα σε 2.792 συμμετοχές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Το φετινό θέμα των εκδηλώσεων επικεντρώνεται στην προώθηση μέτρων για ασφαλές περπάτημα και ποδηλασία. Οι ενεργοί τρόποι μεταφοράς όπως το περπάτημα και η ποδηλασία είναι απαλλαγμένοι από εκπομπές ρύπων και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας. Πόλεις που ευνοούν το περπάτημα και το ποδήλατο έχουν αποδειχθεί πιο ελκυστικές, με λιγότερη συμφόρηση και υψηλότερη ποιότητα ζωής.

 

Φωτογραφία από <a href=»https://pixabay.com/el/users/Antranias-50356/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2520007″>Manfred Antranias Zimmer</a> από το <a href=»https://pixabay.com/el/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2520007″>Pixabay</a>