Η ιστορία Στις 15 Μαΐου του 1911, το θωρηκτό Αβέρωφ, που καθελκύστηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, παραδόθηκε στο ελληνικό ναυτικό. Το ιστορικό πλοίο χάρισε στον ελληνικό στόλο μεγάλες νίκες κατά τους βαλκανικούς πολέμους, συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία. Λόγω των επιτυχιών έχει ονομαστεί «το τυχερό πλοίο». Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Μεγάλου Πολέμου….

Αργότερα, μετέφερε τα ελληνικά στρατεύματα στην Ιωνία για τη Μικρασιατική εκστρατεία και βοήθησε στη μεταφορά των στρατευμάτων και των προσφύγων πίσω στην Ελλάδα μετά την ήττα. Στο Β’  Παγκόσμιο πόλεμο τέθηκε ξανά επικεφαλής του ελληνικού πολεμικού στόλου. Μετά την κατάρρευση του μετώπου κατέπλευσε στη Βομβάη, όπου επισκευάστηκε και στάλθηκε σε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό….

Το «Γ. Αβέρωφ» καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου 1910 και την 1 Σεπτεμβρίου 1911 κατέπλευσε στο Φάληρο. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το θωρηκτό Αβέρωφ κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη όπου ύψωσε την ελληνική σημαία ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Μεγάλου Πολέμου Μετά την απελευθέρωση, στις 16 Οκτωβρίου 1944, επέστρεψε στην Ελλάδα, μεταφέροντας την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση με τους Έλληνες να το υποδέχονται με ενθουσιασμό. Το πλοίο που κατασκευάστηκε στην Ιταλία, έχει μείνει στην ιστορία σαν θωρηκτό, αλλά στην πραγματικότητα είναι θωρακισμένο καταδρομικό. Κόστισε πάνω από 20.000.000 ελληνικές δραχμές. Το 1/3 του ποσού κατέβαλε ο ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ και το υπόλοιπο, το ελληνικό κράτος. Το Αβέρωφ παροπλίστηκε το 1951 και από χθες βρίσκεται ξανά στη θέση του στο Παλαιό Φάληρο, όπου λειτουργεί από το 1985 σαν πλωτό Ναυτικό Μουσείο….

ΠΗΓΗ: www.mixanitouxronou.gr

( Η εκπαιδευτικός Αθανασία Κιφοκέρη στο θρυλικό πλοίο «Αβέρωφ»)