Στο ΘτΑ έχει την δυνατότητα κάποιος να σπουδάσει επιλέγοντας ο ίδιος το δάσκαλο του. Αυτό αποτέλεσε μια καινοτομία για την ελληνική πραγματικότητα, και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και άλλες σχολές πλέον εφαρμόζουν ένα παρόμοιο σύστημα. Έτσι ο σπουδαστής μας διαμορφώνει μια ισχυρή προσωπικότητα (αν δεν την έχει ήδη) και μπορεί από την πρώτη του ακόμα επαφή με το θέατρο να γνωρίζει τις ανάγκες του. Στο ΘτΑ άλλωστε – και για πρώτη φορά σε δραματική σχολή στην Ελλάδα – διδάσκονται ήδη από την ίδρυσή του (1998) μαθήματα όπως: Τεχνική, Yoga, Pilates, Tai Chi, Devised Theatre, Τεχνική Alexander, Υποκριτική μπροστά στην κάμερα, Capoeira, Θέατρο δρόμου, Τσίρκο, τεχνικές σκηνικής πάλης κ.α. Επίσης για πρώτη φορά σε σχολή θεάτρου στην Ελλάδα διδάσκονται τεχνικές των Sanford Meisner, Uta Hagen, Keith Johnstone, David Mamet, Susan Batson κ.α.

Το ΘτΑ έδωσε την ευκαιρία σε ηθοποιούς που είχαν τελειώσει στο παρελθόν κάποια σχολή υποκριτικής ή θεατρικό εργαστήρι να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να ενημερωθούν πάνω σε καινούριες τεχνικές που αφορούν στη δουλειά τους. Πολλοί ηθοποιοί-σπουδαστές του ΘτΑ παίζουν στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Οι σπουδαστές του ΘτΑ αντιλαμβάνονται, από το πρώτο τους κιόλας μάθημα, ότι για να γίνουν καλοί ηθοποιοί χρειάζεται δουλειά πολύ σκληρή δουλειά. Μαθαίνουν όμως ότι πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι για το πότε αισθάνονται έτοιμοι να βγουν στο επάγγελμα κι όχι να μεταθέτουν αυτήν την ευθύνη σε κάποιον άλλο που αποφασίζει για λογαριασμό τους. Αυτό μερικές φορές οδηγεί στο να υπερεκτιμήσει κάποιος τις δυνατότητες του. Άλλοτε πάλι οδηγεί στο να πάρει κάποιος την κατάσταση στα χέρια του. Από αυτή την άποψη μας κάνει περήφανους το γεγονός ότι πολλές θεατρικές ομάδες της Αθήνας αλλά και της επαρχίας είναι στελεχωμένες από σπουδαστές του ΘτΑ.

Με κριτήρια την εργατικότητα, το ήθος, τη συνέπεια και την πειθαρχία, έχουν ανταμειφθεί για τις επιδόσεις τους σπουδαστές του ΘτΑ, με υποτροφίες, συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ δραματικών σχολών, δωρεάν παρακολούθηση σεμιναρίων με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου. Μέσα στους άμεσους στόχους είναι η συνεργασία του ΘτΑ με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Ενημέρωση και γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες και τεχνικές. Το διεθνές φεστιβάλ μεθόδων. (In.F.o.Μa.T.) άλλωστε πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο για αυτό το σκοπό.

Ένας άλλος στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σπουδαστών στις ομάδες δράσης. Οι ομάδες αυτές δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΘτΑ. Οι ίδιοι οι σπουδαστές συγκροτούν μια ομάδα, επιλέγουν το αντικείμενο της δουλειάς τους (μπορεί να είναι ένα θεατρικό έργο η ακόμα και μια ιδέα), κάνουν πρόβες και στο τέλος παρουσιάζουν το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς στο πλαίσιο του φεστιβάλ ομάδων δράσης που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Τέλος, παραμένει ένας διαρκής στόχος η όσο γίνεται καλύτερη και ποιοτικά αναβαθμισμένη παροχή γνώσης μέσα σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό. ΠΗΓΗ: http://theater-school.com

( Η εκπαιδευτικός Αθανασία Κιφοκέρη στο Θέατρο των Αλλαγών)