Δύο εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, που ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη, νομίζω πως χρήζει να αναφερθούν ορισμένα ζητήματα που άπτονται των πολιτικών και ιδεολογικών μετεκλογικών ενεργειών καθώς και επισημάνσεων για τις βουλευτικές εκλογές.
1.Η πολιτική ετυμηγορία-εντολή του ελληνικού λαού ήταν ρητή και κατηγορηματική:αυτοδυναμία για σταθερή κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα 4ετίας, μεταρρυθμιστικές τομές στον δημόσιο τομέα, οικονομική ανάπτυξη και οριστική έξοδο από τις μνημονιακές πολιτικές που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και μια 10ετία.
2.Το εκλογικό αποτέλεσμα(πέριξ του 40% για τη ΝΔ, 32% για τον ΣΥΡΙΖΑ), αναδεικνύει τη διαφαινόμενη επικράτηση ενός διπολικού, δικομματικού πολιτικού περιβάλλοντος για τα επόμενα χρόνια και την κατακρήμνιση μικρών κομματικών σχηματισμών( με εξαίρεση την «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου και το ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη που υπερέβησαν το εκλογικό όριο του 3% και εισήλθαν στη Βουλή).Την άποψη για επικράτηση του δικομματισμού ενισχύουν οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα για τον κομματικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
3.Η νέα διαμόρφωση του ελληνικού πολιτικού χάρτη, φανερώνει τη σταθερότητα του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ως τρίτου και τέταρτου πόλου εξουσίας αντιστοίχως.Η σταθερότητα αυτή αποδείχτηκε και από τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
4.Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι μόνο κομματικών στελεχών της ΝΔ, διευρυμένη προς τον σοσιαλιστικό κεντρώο χώρο( Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη) δείχνει την πρόθεσή του για ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις αλλά και την εμπιστοσύνη του σε πρόσωπα κοινής αποδοχής, επαϊόντων των πολυποίκιλων προβλημάτων των υπουργείων που ανέλαβαν.
5.Από τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις εκλογές του 2019 του Υπουργείου Εσωτερικών, αξίζουν μνείας ορισμένα στοιχεία:
-Η μεταπολιτευτικά διογκούμενη αποχή των ψηφοφόρων από τις εκλογικές διαδικασίες, που στη συγκεκριμένη εκλογική μάχη έφτασε στο 42%.
-Η επικράτηση της ΝΔ και στις 7 μονοεδρικές περιφέρειες.
-Η αύξηση του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών και η προτίμηση που δείχνουν οι νεώτερες ηλικιακά ομάδες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με την προτίμηση των ηλικιακά μεγαλύτερων ψηφοφόρων προς το κόμμα της ΝΔ.
6.Ως μείζονος πολιτικής και ιδεολογικής σημασίας γεγονός πρέπει να επισημανθεί ο κοινοβουλευτικός εξοστρακισμός του νεοφασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Μία νίκη της δημοκρατίας και των ελλήνων πολιτών, μία νίκη για τις υγιείς δυνάμεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Αυτά με τη θεωρία και τη στατιστική αποτίμηση του αποτελέσματος.Θα πετύχει στο έργο της η νέα κυβέρνηση για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών;Οψόμεθα.
Γιώργος Διαμάντης