Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για μια μεγάλη γυναικεία προσωπικότητα, το όνομα αυτής Μαλάλα.

Η Μαλάλα ήταν από τις γυναίκες που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των κοριτσιών αλλά κυρίως για την εκπαίδευση τους.

Αλλά πως ξεκίνησε η ιστορία της Μαλάλα

Η Μαλάλα όταν ήταν 11 χρονών άρχισε να γράφει εθελοντικά σαν blogger στο BBC
με το ψευδώνυμο Gul Makai

Έγραφε για την δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα της με τους Ταλιμπάν αλλά και το ποσό δύσκολο είναι
Να είσαι κορίτσι και να μην μπορείς να εκφράσεις με τόση ελευθερία τις απόψεις σου

Η Μαλάλα είχα αρκετή υποστήριξη από τον πατέρα της ο οποίος ήταν και εκπαιδευτικούς και την στήριζε σε κάθε απόφαση της.

Η Μαλάλα χρησιμοποιούσε το όνομα Gul Makai καθώς το όνομα της σημαίνει κακά νέα

Τα κακά νέα όμως δεν άργησαν να έρθουν για την Μαλάλα καθώς το πρωί της 9 Οκτωβρίου του 2012, Ταλιμπάν κατέλαβαν το σχολικό της Μαλάλας

Ένας άντρας,ρώτησε τα κορίτσια ποια είναι η Μαλάλα;

Προχωρώντας μέσα στο λεωφορείο ο άντρας την εντόπισε και έστρεψε το όπλο εναντίον της,τότε η Μαλάλα κάλυψε με τα χέρια το πρόσωπο της, η σφαίρα την χτύπησε τραυματίζοντας την στο κεφάλι.

Η Μαλάλα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο για αρκετές μέρες και οι γιατροί δεν της έδιναν πολλές ελπίδες.

Ευτυχώς μετά απο κάποιες μέρες η κατάσταση της σταθεροποίηθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Η Μαλάλα έφυγε από την χώρα της μετά από αυτό το περιστατικό για σπουδές στην Αγγλία

Αποφοίτησε με άριστα στο σχολείο της και έγινε δεκτή από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με στόχο να γίνει γιατρός και να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους

 

6 χρόνια μετά η Μαλάλα επιστρέφει στην γενέτειρα της


Η Μαλάλα μετά απο το περιστατικό με την επίθεση που δέκτηκε,αποφάσισε να επισκεφτεί και πάλι την χώρα της

Δηλώσεις της Μαλάλας

«Μου λείπουν τα πάντα από το Πακιστάν (…) από τα ποτάμια, τα βουνά, μέχρι ακόμη και οι βρώμικοι δρόμοι και τα σκουπίδια γύρω από το σπίτι μας και οι φίλοι μου», δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.

Η Μαλάλα, η οποία πλέον σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απάντησε και στους επικριτές της οι οποίοι την κατηγορούν ότι προωθεί μια ιδεολογία αντίθετη με τις ισλαμικές αξίες.

«Είμαι περήφανη για τη θρησκεία μου και για τη χώρα μου», τόνισε.

«Θυμάμαι ακόμη κάθε λεπτό, από τον φόβο όταν κοιμόμασταν το βράδυ ότι ίσως δεν θα είμαστε ζωντανοί την επόμενη ημέρα», είπε η Μαλάλα. «Ο φόβος ότι αν πας σχολείο, κάποιος θα σε σταματήσει και θα ρίξει οξύ στο πρόσωπό σου».

«Δεν ξέρω τι από όσα έχω πει με καθιστά αντίπαλο του Πακιστάν και του ισλάμ», απαντά η ίδια. «Το ισλάμ με δίδαξε τη σημασία της ειρήνης. Το ισλάμ με δίδαξε τη σημασία της εκπαίδευσης. Η πρώτη λέξη του ισλάμ και του κορανιού είναι “ίκρα”, που σημαίνει “διάβασε”», προσθέτει.

Αντιδράσεις που υπήρξαν για την Μαλάλα

Αν και είναι πλέον η πιο γνωστή Πακιστανή παγκοσμίως, η Μαλάλα διχάζει την κοινή γνώμη στη χώρα της.

Μια ομάδα ιδιωτικών σχολείων στο Πακιστάν κήρυξαν τη χθεσινή ημέρα «Ημέρα Δεν είμαι η Μαλάλα», αντιδρώντας στην «αντί-ισλαμική και αντιπακιστανική ιδεολογία της»

Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο με την ιστορία της Μαλάλας