Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Για την πρόσβαση παλαιών απόφοιτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σοβαρά προβλήματα, ανησυχία και αγανάκτηση σε γονείς και μαθητές έχει προκαλέσει η απουσία πρόβλεψης στον νόμο 4610/2019 (νόμος για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), ώστε οι παλιοί απόφοιτοι να εξεταστούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο οποίο είχαν ήδη δοκιμαστεί και για το οποίο είχαν προετοιμαστεί το προηγούμενο σχολικό έτος.

Καταρχήν, η ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας μεταβατικής πρόβλεψης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι και στο παρελθόν, σε αλλαγές που επέρχονταν στο εξεταστικό σύστημα (1997, 2013, κλπ.), υπήρχε πρόβλεψη για τους παλιούς απόφοιτους. Συμβάλλοντας έτσι, στο βαθμό του δυνατού, στο να μη διαταράσσεται η ομαλότητα στην προσαρμογή σε νέα δεδομένα.

Συν τοις άλλοις, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως κατά το νέο σχολικό έτος (2019 – 2020), οι μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου θα διδαχθούν:

  • Ύλη διαφορετική από εκείνη των μαθητών που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2018 – 2019, αφού προστέθηκαν κεφάλαια σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα μαθήματα: Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Αρχαία Ελληνικά, κλπ.
  • Μαθήματα διαφορετικά από εκείνα των μαθητών που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2018 – 2019, αφού προστέθηκε η Κοινωνιολογία στη θέση των Λατινικών, αλλά και η Νεοελληνική Λογοτεχνία σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Συνακόλουθα λοιπόν, οι παλαιότεροι απόφοιτοι που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα κληθούν να εξεταστούν σε μαθήματα και ύλη που ουδέποτε διδάχτηκαν στο Λύκειο. Προκύπτει εμφανώς, αδικία εις βάρος των τελευταίων, αφού δεν έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε σχέση με τους τελειόφοιτους του έτους 2019 – 2020.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διευθέτηση του παραπάνω προβλήματος, γιατί αφορά μεγάλο αριθμό παλαιότερων υποψηφίων που θα θελήσουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για τους παραπάνω λόγους, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε άμεσα, χωρίς καμία απώλεια πολύτιμου χρόνου, να καθορίσει τη δυνατότητα εξέτασης για τους απόφοιτους παλιότερων ετών και με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ίσχυε ως το σχολικό έτος 2018 – 2019».