Μην πανικοβληθείτε!.
Αυτή είναι μια φράση που ακούμε αμέτρητες φορές σε μια μέρα. Το ακούμε σε συζήτηση, στην τηλεόραση, στις ταινίες.
Το λέμε στον εαυτό μας. Γιατί; Επειδή όταν πανικοβληθούμε βιώνουμε μια έντονη αίσθηση φόβου ή άγχους ανταποκρινόμενη σε έναν πραγματικό κίνδυνο.

Ακόμα και πριν καταγράψετε τι συμβαίνει, το σώμα, σας έδινε αδρεναλίνη, κορτιζόλη και άλλες ορμόνες που σηματοδοτούν κίνδυνο. Οι ορμόνες αυτές, προκαλούν φυσικές αντιδράσεις: χτύπημα της καρδιάς, ρηχή αναπνοή, εφίδρωση και ρίγος, κούνημα και άλλες δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις.

Σε κάποιο σημείο της ζωής μας, οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουν μια κρίση πανικού σε απάντηση σε πραγματικό κίνδυνο ή οξύ άγχος.

Αλλά όταν οι επιθέσεις πανικού εμφανίζονται ή επανεμφανίζονται χωρίς λόγο και απουσία κινδύνου ή ακραίας πίεσης ή όταν ο φόβος να αντιμετωπίσετε μια άλλη επίθεση είναι τόσο έντονος που αλλάζετε τη συμπεριφορά
σας αποφεύγοντας ορισμένους χώρους ή ανθρώπους, μπορεί να έχετε διαταραχή πανικού.

Τι αισθάνεσαι σε μια κρίση πανικού;

Τα άτομα που έχουν βιώσει την κρίση πανικού την περιγράφουν ως μια αίσθηση πλήρους απώλειας ελέγχου ή σαν ένα έμφραγμα.
Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί λόγω στρες, όταν το άτομο έρθει αντιμέτωπο με μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή του και αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση. Στην περίπτωση αυτή, η κρίση πανικού είναι συνήθως μεμονωμένη και δεν εμφανίζεται ξανά.

Τι να κάνετε σε περίπτωση κρίσης πανικού;1) Βαθιά αναπνοή: Η χαλάρωση του σώματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια κρίση πανικού. Πρακτική αναπνοή μέσα από τη μύτη σας για μια μέτρηση πέντε, κρατήστε το για πέντε και στη συνέχεια αναπνέετε έξω από το στόμα για μια μέτρηση πέντε. Ή να πάρετε μια τάξη σε τεχνικές διαλογισμού και αναπνοής

2) Εάν ξαφνικά αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπάει ή να βιώνετε άλλες φυσικές ενδείξεις ότι η επίθεση πανικού σας βαραίνει, δοκιμάστε αυτή την αποστροφή που σας προτείνει ο Rob Cole, LHMC, κλινικός διευθυντής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στα κέντρα θεραπείας Banyan. Ξεκινήστε να μετράτε προς τα πίσω από 100 σε 3 δευτερόλεπτα. Η πράξη μέτρησης σε τυχαία χρονικά διαστήματα σάς βοηθά να εστιάσετε και να παρακάμψετε τις ανήσυχες σκέψεις που προσπαθούν να γλιστρήσουν στην ψυχή σας.

3) Η γείωση του εαυτού σας είναι μια άλλη χρήσιμη τεχνική. Ρυθμίστε τον εαυτό σας σε 4 πράγματα γύρω σας που μπορείτε να δείτε, 3 πράγματα που μπορείτε να αγγίξτε, 2 που μυρίζει και 1 μπορείτε να δοκιμάσετε. Και πάλι, αναγκάζοντας το μυαλό σας να εξετάσει κάτι έξω από τον εαυτό σας βοηθά, λέει ο Cole.