Σήμερα, χάρη στις πολλές σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης που έχει στη διάθεσή της η ιατρική επιστήμη (μαστογραφία, υπέρηχος, τομοσύνθεση, μαγνητική μαστογραφία) υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, στην πλειονότητά τους, η νόσος είναι απόλυτα θεραπεύσιμη. Ένα μικρό μόνο ποσοστό γυναικών διαγιγνώσκεται με εξαρχής μεταστατικό καρκίνο ή υποτροπιάζει στην συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Ογκολόγο Παθολόγο κ. Γ. Λύπα, Διεθυντή Ογκολογικής Ομάδας στο Τμήμα Γενετικής Ογκολογίας του «ΥΓΕΙΑ», τα νέα για κάθε κατηγορία γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού είναι θετικά:

Η σημαντικότερη εξέλιξη στον από τις ορμόνες εξαρτώμενο καρκίνο του μαστού οφείλεται σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα οποία σε συνδυασμό με την καθιερωμένη ορμονοθεραπεία, προσφέρουν στις γυναίκες σημαντικότατα βελτιωμένη έκβαση στη νόσο.

Αναφερόμαστε στους αναστολείς CDK4/6 (palbociclib ribociclib), σκευάσματα που χορηγούνται με τη μορφή χαπιού και έχουν σε πολλές περιπτώσεις θεαματικά αποτελέσματα στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού και επιβράδυνση της εξέλιξής του.

Η κατηγορία αυτών των φαρμάκων έχει και ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες με την καθοδήγηση και την παρακολούθηση κατάλληλα εξειδικευμένων ογκολόγων είναι πολύ καλά διαχειρίσιμες από τους ασθενείς.

Τα σκευάσματα αυτά είναι διαθέσιμα εδώ και μερικούς μήνες και στην Ελλάδα και οι ασθενείς κατόπιν έγκρισης μπορούν να τα πάρουν από τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που αφορούν σε γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο (του μαστού). Περίπου το 1/3 αυτών εμφανίζουν στον όγκο τους κάποια ειδικά μοριακά χαρακτηριστικά (που σχετίζονται με μεταλλάξεις και γενετικές ιδιαιτερότητες των καρκινικών κυττάρων) και ονομάζεται “μετάλλαξη στο μοριακό μονοπάτι του PIK3CA”. Σε κλινικές μελέτες που έγιναν με ειδικά φάρμακα φάνηκε ότι ο συνδυασμός αυτών των νέων φαρμάκων (αναστολείς PI3K) με την ορμονοθεραπεία, έχει σαν αποτέλεσμα την ανταπόκριση, την επιβράδυνση της εξέλιξης της μεταστατικής νόσου και συνεπώς σημαντική κλινική ωφέλεια.

Ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων) , ενέκρινε την χρήση του alpelisib ενός φαρμάκου που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, βάσει των αποτελεσμάτων μιας μελέτης που απέδειξε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτής της επιλογής. Μία παρενέργεια είναι η αύξηση του σακχάρου του αίματος η οποία όμως είναι και αυτή διαχειρίσιμη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τώρα αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το alpelisib στον καρκίνο του μαστού μέσα στους επόμενους μήνες.

Τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ένα μέρος των γυναικών που πάσχει από τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού μπορεί να δει σημαντικό όφελος με τη νέα θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων γνωστή ως ανοσοθεραπεία.

Συγκεκριμένα από τον ΕΟΦ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων), εγκρίθηκε η ανοσοθεραπεία με το σκεύασμα atezolizimzn σε συνδυασμό με το (χημειοθεραπευτικό σκεύασμα) nab-paclitaxel. Η έγκριση της ανοσοθεραπείας οφείλεται στα αποτελέσματα κλινικής μελέτης τα οποία έδειξαν ότι η προσθήκη της στην χημειοθεραπεία, βελτιώνει σημαντικά την πορεία του τριπλά αρνητικού μεταστατικού καρκίνου.

 

Φωτογραφία από <a href=»https://pixabay.com/el/users/Belova59-10750437/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3827743″>Belova59</a> από το <a href=»https://pixabay.com/el/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3827743″>Pixabay</a>