Δέκα πτωτικές συνεδριάσεις, στις 11 συνολικά μέχρι τώρα τον Αύγουστο, μετρά το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 11% στον γενικό δείκτη και το 25% στον τραπεζικό, υπό το βάρος της διεθνούς αναταραχής και του παγκόσμιου risk off που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 792,06 μονάδες, ενώ σήμερα 59,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 27,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,78%, στις 1.948,91 μονάδες, ενώ στο -0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.263,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,21% στις 616,24 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,8%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5,7%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 12,1%.

Μέσα στο πρώτο μισό του Αυγούστου, ο γενικός δείξτης μετρά απώλειες που ξεπερνούν τις 100 μονάδες, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που σημειώθηκαν στην ενδιάμεση περίοδο των πρόσφατων εκλογών. Πλέον οδεύει προς την βασική στήριξη των 780 μονάδων, με τους long όμως ακόμη να μη δείχνουν ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν τις άμυνες που απαιτούνται.

Και αυτό διότι το ΧΑ είναι περικυκλωμένο από διεθνείς εξελίξεις που εντείνουν τη δραστηριοποίηση αυτών των πωλητών. Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η επιβεβαίωση των φόβων για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η Γερμανία είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και η ανησυχία για τις επιπτώσεις μίας άτακτης εξόδου, η πολιτική κρίση στην Ιταλία, αλλά και η απειλή χρεοκοπίας της Αργεντινής, είναι οι εξελίξεις αυτές που δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα της πτώσης του ΧΑ.

Και μπορεί για αρκετούς εγχώριους αναλυτές όλα τα παραπάνω να είναι απομακρυσμένοι λόγοι για το περιφερειακό ΧΑ, αλλά με ξένα χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν το 60% των συνολικών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, κάθε διεθνής αναταραχή είναι επόμενο να επηρεάσει και το «περιφερειακό» ΧΑ. Οποιαδήποτε εξέλιξη προκαλεί ένα διεθνές risk off, το ΧΑ, το οποίο και είναι ανάμεσα στις επισφαλείς αναδυόμενες αγορές, θα βρεθεί στο επίκεντρο.

Αυτό που μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική αγορά είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση με ότι θα πρέπει να γίνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να θωρακίσει την ελληνική οικονομία έναντι των διεθνών αναταραχών. Όπως μεταφέρει το Capital.gr σήμερα, οι τραπεζικές διοικήσεις τονίζουν τους τέσσερις τομείς που θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Αυτοί είναι η πολιτική ομαλότητα, η επιτάχυνση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση, η επικείμενη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η αναμενόμενη άρση των capital controls.

Πηγή: capital.gr