Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα χάρη στα τολμηρά μέτρα της κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχει μόνο το όραμα αλλά και το σχέδιο για μια καλύτερη Ελλάδα, μπαίνουν τα θεμέλια για την αναγέννηση της χώρας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά αχνοφέγγει η ελπίδα.

«Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε» είπε.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, θα αποφύγω τα γνωστά επιχειρήματα περί «καμένης γης». Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια.
Και θα περιοριστώ, μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική μας: Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε».

ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Οικονομία, πρώτο μας μέλημα ήταν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες, παντού στη χώρα. «Γι’ αυτό και ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα».

120 δόσεις, ΔΕΗ και capital controls

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».

Μένοντας στον τομέα της Οικονομίας, ειδική αναφορά έκανε στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση της ΔΕΗ, λέγοντας πως «μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ» ενώ υπογράμμισε το τέλος των κεφαλαιακών περιορισμών. «Υστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls».

Η αναφορά στο Μάτι

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τραγωδία στο Μάτι αλλά και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι σημειώνοντας ότι «η κοινωνία είδε ξανά το κράτος δίπλα της. Στο Μάτι απομακρύνθηκε σε χρόνο-ρεκόρ η καύσιμη ύλη. Ήδη δρομολογείται η ανάπλασή του με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

«Άρχισε, επίσης, να λειτουργεί το «112», ενώ πετύχαμε οι πυρκαγιές, εφέτος, να μην στοιχίσουν ζωές. Κι ας είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες 2.368 φωτιές σε κάθε γωνιά της χώρας» συνέχισε.

Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει αλλαγή κλίματος στην αντιμετώπιση της χώρας από τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας πως το διαπίστωσε κι ο ίδιος προσωπικά «στις γόνιμες συζητήσεις που είχα με τον πρόεδρο Μακρόν, με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ρούτε».

«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» είπε.

Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες, μόνο δουλειά

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «καλή δουλειά, σοβαρότητα και προετοιμασία» που απαιτείται. «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά,σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτε λιγότερο» είπε.

Το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΔΕΘ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να σπάσει την οπισθοδρομική αντίληψη αναφορικά με τη ΔΕΘ. «Πρώτος εγώ, λοιπόν, σπάω, σήμερα, μία κακή παράδοση. Δεν θα διατυπώσω από εδώ γενικά συνθήματα που θα χαθούν στο χρόνο και στη λήθη. Θα μιλήσω συγκεκριμένα για την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως απαιτεί και ο χαρακτήρας της ΔΕΘ» τόνισε.

Μάλιστα, είπε ότι του χρόνου θα γίνει ο απολογισμός.

Πρώτο στοίχημα η ανάπτυξη

Πρώτο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, όπως είπε, είναι η ανάπτυξη. «Αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα στην οποία θα κριθεί, τελικά, και η επιτυχία της κυβέρνησης».

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

«Αν, πάντως, ξεχώριζα μία θεσμική πρωτοβουλία άξια να τονιστεί στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης μου, θα ήταν μία. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και η καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται πολύ σύντομα στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στο 2019. Γιατί η ανασυγκρότηση της πατρίδας μας περνά και μέσα από την αναγέννηση του παγκόσμιου Ελληνισμού» τόνισε.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

in.gr