Η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια δηλώνει ο Μπουράτ Οζούγκεργκιν

Απαντήσεις στην κριτική που ασκείται στην Τουρκία για τους χειρισμούς της στο θέμα των προσφυγικών ροών επιχειρήσε να δώσει ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ελλάδα Μπουράτ Οζούγκεργκιν υποστηρίζοντας ότι είναι άδικη η κατηγορία ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει «πόλεμο» σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω των προσφύγων και των μεταναστών.

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση και στην Τουρκία είπε ότι «την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη».

Απαντώντας στην εκπρόσωπο της ΕΕ ότι η Τουρκία έχει λάβει 5,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό αρχικά είπε ότι «είναι λάθος. Λίγο παραπάνω από δύο δισ. έχουν πραγματικά εκταμιευθεί. Και για να είμαι ξεκάθαρος τα χρήματα δεν πάνε στο τουρκικό κράτος, πάνε στους πρόσφυγες. Επομένως η υπόνοια ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ζήτημα των προσφύγων για να κερδίσει χρήματα είναι μεγάλη απρέπεια».

Όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Οζούγκεργκιν λέει στα ΝΕΑ ότι «από τη δική μας την πλευρά οι Ελληνοκύπριοι είναι η αιτία και όχι εμείς». «Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε γιατί ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μας είναι να το αποτρέψουμε».

Επιμένει, τέλος, στην ρητορική της Τουρκίας ότι οι διαφορές της με την Ελλάδα δεν αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα αλλά «υπάρχουν διαφορές στα θέματα του εναέριου χώρου, στα χωρικά ύδατα, στη στρατιωτικοποίηση των νησιών κτλ. Όταν υπάρχει διαφορά τη συζητάς και αν δεν μπορείς να τη λύσεις, πας στο δικαστήριο».

protothema.gr