«Θέλουμε να δηλώσουμε πως στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και έξω από αυτό, θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θα το κάνουμε κόντρα στο κεφάλαιο, στην όποια κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της περιφερειακής αρχής και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, παλεύοντας για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και την ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας, που θα διεκδικήσουν μια οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, για να δοθούν λύσεις προς όφελος του λαού σε όλα τα προβλήματα που γεννά ο καπιταλισμός». Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παράλληλα τόνισε πως «ως ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε περιφέρειες και δήμους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εναντιωθήκαμε και καταψηφίσαμε και τις πρόσφατες αλλαγές που ψήφισε η ΝΔ, όπως είχαμε καταψηφίσει και τον «Κλεισθένη 1», πλην των άρθρων για την απλή αναλογική, που ήταν κι αυτή κουτσουρεμένη, τον «Καλλικράτη» και τον «Καποδίστρια», γιατί είναι σε αντιλαϊκή

κατεύθυνση, διεκδικώντας ένα πλαίσιο στόχων και αιτημάτων μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού και όχι των καπιταλιστών».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Τ. Τσιαπλέ:

«Ξεκινάμε μια νέα περίοδο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι όμως με καλό τρόπο από μέρους της πλειοψηφίας, όπως έδειξε και η ορκωμοσία, που αντί να είναι μια λιτή διαδικασία σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, την μετατρέψατε σε μια φιέστα που υποδηλώνει μεγαλοϊδεατισμό και έπαρση και αρνηθήκατε να δώσετε το λόγο να τοποθετηθούμε και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Θέλω επίσης να στιγματίσω το γεγονός της παρουσίας αρκετών αστυνομικών της ασφάλειας, στο χώρο της εκδήλωσης.

Η κατάσταση της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, ΕΒΕ, της νεολαίας και των συνταξιούχων, δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, όπως δείχνουν και οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις ή εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμία περίπτωση, ούτε το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, ούτε ικανοποιητικό εισόδημα (μισθούς, συντάξεις, καλές τιμές αγροτοπαραγωγού), ούτε κανένα κοινωνικό δικαίωμα, γιατί σκοπός της είναι η αύξηση των κερδών των λίγων.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι αλλαγές που έφερε με τον «Κλεισθένη 1» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο νόμος 4623 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, δήθεν για την εξασφάλιση «της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ» που κατά την άποψή της «έπληξε» η κουτσουρεμένη απλή αναλογική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, διατηρεί τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί το 50+1% για να πάρουν απόφαση για απεργία οι εργάτες σε μια επιχείρηση και τον ενισχύει με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αντί για ΓΣ. Την ίδια ώρα όμως, με τη σύμφωνη γνώμη των πλειοψηφιών ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, καταπατώντας τη λαϊκή ψήφο, με το νόμο 4623, δίνει απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης της περιφέρειας και του δήμου (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε Νομικά Πρόσωπα), στην παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου κι ας μην έχει πλειοψηφία στο συμβούλιο. Ταυτόχρονα μεταφέρει σ’ αυτές τις επιτροπές βασικές αρμοδιότητες που ανήκαν στο Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο, μετατρέποντάς τα έτσι σε διακοσμητικά στοιχεία!

Θέλοντας να εξαλείψουν την πολιτική αντιπαράθεση και την έκφρασή της και με την αρνητική ψήφο απέναντι στις οποιεσδήποτε προτάσεις προϋπολογισμών και προγράμματος τεχνικών έργων κατατίθενται, από την περιφερειακή ή δημοτική αρχή, είτε από άλλες παρατάξεις, καταργούν την αρνητική ψήφο και επιβάλλουν στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Και μάλιστα αυτή η αντιπρόταση πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της περιφέρειας ή του δήμου (Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας) για το αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του ΥΠΕΣ!

Η ίδια απαράδεκτη διαδικασία ακολουθείται και για την επιχειρηματική «αξιοποίηση» της δημοτικής-περιφερειακής ακίνητης περιουσίας, που δρομολόγησε με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμικά και με όρους υπερταμείου, δηλαδή με κατεύθυνση την παραχώρηση ή τη συνέργεια με επιχειρηματικούς ομίλους.

Μπορούμε να πούμε με απόλυτο τρόπο, ότι κάνουν πιο αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό τον χαρακτήρα του αστικού θεσμού της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, όπως είχε διαμορφωθεί αυτός με τον «Καλλικράτη» και τον «Καποδίστρια» και υπηρετήσατε όλες οι δυνάμεις που στηρίζεται το καπιταλιστικό σύστημα.

Η αντιπαράθεση σας για το εκλογικό σύστημα, θέλει να κρύψει την ουσιαστική ταύτιση των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών δυνάμεων, στο αντιλαϊκό πλαίσιο και στην πολιτική που μετατρέπει περιφέρεια και δήμο, ολοένα και σε πιο ισχυρά εργαλεία στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων, θυσιάζοντας τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, το περιβάλλον, την δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους, αλλά και στήριγμα των δολοφονικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της συμμετοχής της χώρας μας σ’ αυτούς.

Ο δημοσιονομικός έλεγχος των περιφερειών και δήμων, γίνεται πιο ασφυκτικός και ευθυγραμμισμένος με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν διαχρονικά. Απόδειξη γι’ αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι λίγο πριν την ψήφιση του νέου νόμου (4623), υπογράφτηκε ΚΥΑ από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με βάση την οποία οι προϋπολογισμοί περιφερειών και δήμων, θα συνταχθούν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας. Ότι δηλαδή έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μειώνεται παραπέρα η κρατική χρηματοδότηση στις περιφέρειες και στους δήμους, με παράλληλη προώθηση της αύξησης της τοπικής φορολογίας, προκειμένου να αυξάνονται τα χρήματα που θα διαθέτει το κεντρικό κράτος για στήριξη των καπιταλιστικών επενδύσεων. Ετοιμάζονται να περάσουν την είσπραξη και του άδικου ΕΝΦΙΑ στους δήμους και εσείς συμφωνείτε, ενώ εμείς υποστηρίζουμε την κατάργησή του για τις λαϊκές οικογένειες.

Επιταχύνονται οι ΣΔΙΤ, η ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων όπως στη διαχείριση των σκουπιδιών, των υδάτων, του αποχετευτικού συστήματος, βιολογικών καθαρισμών. Παραμένουν και επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σε δήμους και περιφέρειες.

Ως ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του σε περιφέρειες και δήμους με τη «Λαική Συσπείρωση», εναντιωθήκαμε και καταψηφίσαμε και τις πρόσφατες αλλαγές που ψήφισε η ΝΔ, όπως είχαμε καταψηφίσει και τον «Κλεισθένη 1», πλην των άρθρων για την απλή αναλογική, που ήταν κι αυτή κουτσουρεμένη, τον «Καλλικράτη» και τον «Καποδίστρια», γιατί είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, διεκδικώντας ένα πλαίσιο στόχων και αιτημάτων μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού και όχι των καπιταλιστών.

Θέλουμε να δηλώσουμε πως στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και έξω από αυτό, θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θα το κάνουμε κόντρα στο κεφάλαιο, στην όποια κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της περιφερειακής αρχής και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, παλεύοντας για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος και την ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας, που θα διεκδικήσουν μια οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, για να δοθούν λύσεις προς όφελος του λαού σε όλα τα προβλήματα που γεννά ο καπιταλισμός».

Τέλος, σε ότι αφορά την ψηφοφορία για την εκλογή του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβούλου, χαρακτήρισε πως «εντελώς αφυδατωμένα» τα άλλα δυο αξιώματα, δηλαδή του αντιπροέδρου και του γραμματέα και σημείωσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά και δεν θα συμμετέχει στις ψηφοφορίες. Αντίθετα, έθεσε υποψηφιότητα για την Οικονομική Επιτροπή.