Συνέντευξη στον Γιώργο Διαμάντη

-Το μακρύ ταξίδι σας στη συγγραφή πότε ξεκίνησε και ποιοι είναι οι σημαντι-κότεροι σταθμοί του;

Από το 1965, ως νεοδιορισμένος δάσκαλος, άρχισα να συγκεντρώνω ιστορικά στοιχεία για τη Δεσκάτη, προκειμένου να γράψω κάτι για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκα. Στην αρχή δημοσίευσα μικρά άρθρα στο «Μακεδονικό Ημερολόγιο», ήδη από το 1968. Επικοινωνώντας με ηλικιωμένους συγχωριανούς συγκέντρωσα τα δημοτικά τραγούδια της Δεσκάτης, τα οποία εκδόθηκαν σε βιβλίο από τον ΕΜΟΔ. Ο ορίζοντας των ενδιαφερόντων μου μεγάλωσε όταν πληροφορήθηκα ότι η Δεσκάτη υπήρξε Αρχιεπισκοπή και μετά Μητρόπολη. Ο εντοπισμός του κώδικά της στη Μητρόπολη της Ελασσόνας μου έδωσε την ευκαιρία να δημοσιεύσω ένα άρθρο στο περιοδικό «Μακεδονικά» της Θεσσαλονίκης. Στο περιοδικό αυτό συνέχισα να δημοσιεύω άρθρα για αγωνιστές του 1821 από τη Μακεδονία και να εκδίδω τα έγγραφά τους. Η έρευνά μου στα Αρχεία των αγωνιστών του 1821 υπήρξε ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της συγγραφικής πορείας μου. Το ανέκδοτο ιστορικό υλικό το οποίο είχα συγκεντρώσει με ώθησε στην έκδοση του ιστορικού περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», το οποίο υπήρξε ο σημαντικότερος σταθμός της πορείας μου. Από την άνοιξη του 1980 μέχρι σήμερα κυκλοφόρησαν 76 πολυσέλιδοι τόμοι, με πολλά άρθρα και μελέτες θεσσαλικής ιστορίας.

Καθώς η Δεσκάτη και οι γύρω της οικισμοί ανήκαν, ανέκαθεν στην Επισκοπή των Σταγών (Καλαμπάκας), έστρεψα την έρευνά μου στις αρχειακές πηγές των Μετεώρων. Πολλές από αυτές τις πηγές, από το 1520 και εξής, τις δημοσίευσα στο «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» και έγινε εφικτό να παρακολουθήσω την αρχή και την εξέλιξη του τοπωνυμίου Ντισκάτα-Δεσκάτη.

Παράλληλα με την δημοσίευση ιστορικών άρθρων, σε περιοδικά και εφημερίδες, συμμετέχω και σε ιστορικά και γλωσσολογικά συνέδρια, παρουσιάζοντας πάντα πρωτότυπα θέματα. Μέχρι τώρα έχω συμμετάσχει σε 170 συνέδρια και ημερίδες και έχω δώσει περισσότερες από 100 διαλέξεις σε χωριά και πόλεις της Θεσσαλίας.

-Ποια η πορεία του Θεσσαλικού Ημερολογίου στον χρόνο και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια γι’ αυτό;

Το «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» έγινε αιτία να ενδιαφερθούν πολλοί για την τοπική Ιστορία. Συνεχώς νέοι θέλουν να γράψουν για το χωριό και την περιοχή τους, υποβοηθούμενοι συχνά από εμένα βιβλιογραφικώς. Πολλοί φίλοι μεταφράζουν άρθρα και βιβλία ξένων ιστορικών και αρχαιολόγων και τα καθιστούν προσιτά σε όλους μας. Καθώς λοιπόν είμαστε όλοι εθελοντές στην καταγραφή, διάσωση και προβολή της Θεσσαλικής Ιστορίας, συνεχίζουμε την πορεία μας, συν Θεώ, με μεράκι και αγάπη για τον τόπο μας. Αυτό είναι το όνειρο όλων μας.

-Εχετε γράψει πλήθος λαογραφικών και γλωσσικών μελετών. Μπορείτε να αναφερθείτε στις σημαντικότερες;

Ναι, έχω δημοσιεύσει 550 άρθρα και μελέτες. Οι μελέτες μου είναι πολυσέλιδες, κυρίως αυτές με τις οποίες έχω εκδώσει κώδικες πολλών θεσσαλικών μοναστηριών. Οι μελέτες αυτές είναι τα σημαντικότερα δημοσιεύματά του, διότι προσφέρουν πολλά στοιχεία για την αρχαιότητα των οικισμών της Θεσσαλίας, από το 1520 και εξής και χρησιμοποιούνται από πολλούς ως έγκυρα βοηθήματα. Σημαντική, επίσης, μελέτη μου υπήρξε το Λεξικό των Θεσσαλικών Βαφτιστικών Ονομάτων (15ος-19ος αι.), το οποίο έχει εκδοθεί και είναι το 16ο έργο μου.

-Έπαινοι, βραβεία και τιμητικές εκδηλώσεις αποδεικνύουν τη συγγραφική σας δεινότητα και την αντικειμενική καταγραφή της τοπικής Ιστορίας. Τι ρόλο έπαιξαν στη ζωή σας;

Για τις γλωσσικές και λαογραφικές μελέτες μου τιμήθηκα με έναν έπαινο (1968) και δύο βραβεία (γ΄ κατηγορίας, το 1971, και β΄ κατηγορίας, το 1977) από το Κέντρο ΄Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας και από την Γλωσσική Εταιρεία της Ακαδημίας και με έναν έπαινο από τον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» (1978). To 2000 βραβεύθηκα από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή ενασχόλησή μου με την Θεσσαλική Ιστορία και την έκδοση του «Θεσσαλικού Ημερολογίου». Στις 17.2.2017 με τίμησε η Περιφέρεια της Θεσσαλίας «για τη μεγάλη προσφορά στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Θεσσαλίας, μέσα από την έκδοση του Θεσσαλικού Ημερολογίου». Στις 10.8.2017, με τίμησε ο Δήμος της Δεσκάτης «για την πολυετή προσφορά στην έρευνα της Ιστορίας και Λαογραφίας του τόπου μας», στις 24.2.2019 ο Δήμος του Τυρνάβου, στις 22.2.2019 ο Σύλλογος των Πελοποννησίων της Λάρισας και στις 21.5.2019 η Μητρόπολη της Ελασσόνας «διά την πολύτιμον και πολυετή αυτού εις την έρευναν, προβολήν, διάσωσιν και διαφύλαξιν των ιστορικών στοιχείων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και Επαρχίας Ελασσώνος».

-Αυτόν τον καιρό τι βιβλία ετοιμάζετε;

Έχω σχεδόν έτοιμα 3 βιβλία μου: α) Ιστορία της Δεσκάτης. α) Θεσσαλοί Κωδικογράφοι (17ος-19ος αι.). γ) Συμβολή στον επισκοπικό κατάλογο της Λάρισας.

-Σας ευχαριστώ για την τεκμηριωμένη έκθεση των απόψεών σας

Κι εγώ σας ευχαριστώ