«Μας κυβερνά ένας υποδειγματικός κρατούμενος ενώ η νέα ύφεση είναι ήδη εδώ». Ο όπως πάντα χειμαρρώδης και εξαιρετικά ενημερωμένος για τα οικονομικά, Γ. Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25, έδωσε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019. 

Σημεία της ομιλίας:

«Η νέα ύφεση έρχεται — ή για τη ακρίβεια έχει ήδη έρθει, και θα χρειαστεί ελάχιστη υπομονή για να φανούν οι καρποί της. Ποτέ η ΕΕ δεν ήταν λιγότερο προετοιμασμένη για επιδείνωση. Η νέα πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι καταδικασμένη να μην αποδώσει, και λόγω του μικρού εκτοπίσματός της και λόγω των αντικειμενικών συνθηκών. Η Γερμανία θα τελεί υπό άρνηση μέχρι να είναι πολύ, πολύ αργά — με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ημέρες που έρχονται.

Οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι — και υποδειγματικοί κρατούμενοι στα καταστροφικά πλεονάσματα. Κάθε φορά που πανηγυρίζουν για τα χαμηλά επιτόκια μάς θυμίζουν την άγνοια κινδύνου τους, ενώ η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα βοηθήσει. Είναι στοιχειώδες ζήτημα επιβίωσης η εισαγωγή ελαστικών πλεονασμάτων 0% με 1,5% ανάλογα με την ανάπτυξη. Τα γεγονότα καθιστούν αστεία τα φορολογικά φιλοδωρήματα του κ. Μητσοτάκη όσο ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παραμένει, δηλαδή η 100% προπληρωμή φόρου στις επιχειρήσεις.

Η αποστολή της κυβερνητικής ΝΔ είναι να μονιμοποιήσει τη χρεοδουλοπαροικία μας στο διηνεκές. Παράδειγμα του Μνημονιακού Λαϊκισμού της: «Ανάπτυξη για όλους». Εφαρμόζει ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σύριζα: Ματωμένα πλεονάσματα για τους πολλούς, ικανά δώρα για τους πλούσιους και φιλοδωρήματα αλά ΣΥΡΙΖΑ για τους αδύναμους από τα υπερπλεονάσματα, μαζί με φιλέτα για τους ολιγάρχες. Η μείωση πλεονασμάτων στο 2,2% από το 2023, που είναι ήδη προγραμματισμένη, αφενός δεν θα ήταν αρκετή σήμερα ενώ αφετέρου θα αργήσει μέσα στα τρία χρόνια της νέας ύφεσης. Σε αυτά η ΝΔ προσθέτει δωράκια στους πλούσιους και καθρεφτάκια στους φτωχούς-ιθαγενείς, θεμελιώνοντας τη δική της εκδοχή χρεοδουλοπαροικίας.

Παράδειγμα 1ο Παρασιτικής Ολιγαρχίας: Κόκκινα δάνεια

Οι εγκλωβισμένοι στα μη εξυπηρετήσιμα δάνεια παραδίδονται, τα αρπακτικά ταμεία εισπράττουν εγγυήσεις Δημοσίου ώστε να αγοράζουν ευκολότερα, και να πετάνε στο δρόμο πιο γρήγορα τους πολίτες. Αναγγέλλεται 3ετής αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές και αναστολή Φόρου Υπεραξίας, την ώρα που οι ηττημένοι καταβάλλουν το υπέρτατο τίμημα της υπο-αξίας.

Παράδειγμα 2ο Παρασιτικής Ολιγαρχίας: Εργασιακά

• Ήπιος λόγος πρωθυπουργού γεμάτος οξύμωρα σχήματα: Η ρύθμιση γεννά μαύρη εργασία. Γι’ αυτό η ασήμαντη μείωση 1% στον ΕΦΚΑ, εκτός όμως από μερικής απασχόλησης που προσαυξάνεται κατά 10% για υπερωρίες. Μαύρες υπερωρίες;
• Κατάργηση του βάσιμου λόγου στις απολύσεις – δωράκι στον ΣΕΒ.
• Πρόβλεψη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εξαίρεσης κλάδων και περιοχών από την προστασία εργασιακών δικαιωμάτων με απόφαση του Υπουργού Εργασίας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας – άλλο ένα δωράκι στον ΣΕΒ.
• Κατάργηση της ευθύνης του υπεργολάβου: Σε περίπτωση που μια ιδιωτική επιχείρηση καθαρισμού, στην οποία το δημόσιο είχε παραχωρήσει την καθαριότητα π.χ. ενός νοσοκομείου, πτώχευε, οι εργαζόμενοι της μπορούσαν να ικανοποιηθούν για τους μισθούς τους και από τον υπεργολάβο. Αυτό μόλις ακυρώθηκε…
• Υπέρβαση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας όταν μια επιχείρηση δηλώνει οικονομικό πρόβλημα.
Το Μνημονιακό Τόξο σε αγαστή σύμπνοια: Όλα αυτά υλοποιούν μνημονιακά προαπαιτούμενα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Παράδειγμα 3ο Παρασιτικής Ολιγαρχίας: Καταστροφή ανθρώπων και περιβάλλοντος

• Η κυβέρνηση εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σύριζα (Εξορύξεις – Αγωγοί – Τσιμεντοποίηση του Ελληνικού – Απελευθέρωση/Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, Αερίου)
• Σε αυτά προσθέτει το δικό της αναπτυξιακό μοντέλο: «Χτίστε παντού!»
• Όπως αναφέρει η ίδια η Καθημερινή: «Οι ρυθμίσεις είναι στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακτογραμμή εις βάρος της κοινοχρησίας της. Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται»
• Προωθεί εξυπηρέτηση συμφερόντων των εντολέων τους ολιγαρχών: εργοδοτικές τροπολογίες Βρούτση, τροπολογία για Ελληνικό, Ελντοράντο Γκολντ και έπεται συνέχεια – και φυσικά, δόγμα Νόμος και Τάξη στο πλαίσιο των θεαμάτων χωρίς άρτο.
• Ψηφιακή Τράπεζα Γης: ευφημισμός για Ανταλλακτήριο συντελεστών δόμησης – νέος κύκλος νομιμοποίησης αυθαιρέτων και ενδεχόμενο κλείσιμο του ματιού σε νέο γύρο ανέγερσης αυθαιρέτων που θα μπορούν να νομιμοποιηθούν στη συνέχεια με διατήρηση της ισχύος του νόμου (περιμένουμε το ν/σ να μάθουμε λεπτομέρειες).

Οργουελικό newspeak: διαστροφή των νοημάτων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ: Επίσημη δαιμονοποίηση της μετανάστευσης – Μεταφορά αρμοδιοτήτων μετανάστευσης και δικαιοσύνης από το αρμόδιο υπουργείο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο υπουργός διορίστηκε πολιτικός που το 2012, από την ίδια θέση, διέταξε την πιο κυνική, βίαιη και αποκρουστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, με τη φυλάκιση, το διασυρμό και τη βιαιοπραγία εναντίον ανυπεράσπιστων οροθετικών γυναικών. Είναι ντροπή κ. Μητσοτάκη η επιλογή του κ. Χρυσοχοΐδη και η μεταφορά στο υπουργείο του των ευαίσθητων ζητημάτων μετανάστευσης και δικαιοσύνης. Είναι σαν να χρίζετε τον λύκο υπεύθυνο για την προστασία των αμνών.
ΑΡΙΣΤΕΙΑ: απτυχίωτη ΕΥΠ – Ταύτιση της παπαγαλιστί βαθμοθηρίας με τη μόρφωση και της εθνικοφροσύνης με τον πατριωτισμό.
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Υπερσυγκέντρωση εξουσιών άνευ προηγουμένου, η οποία εντέλει διπλασιάζει τη γραφειοκρατία αντί για να τη μειώνει κατά την πρωθυπουργική υπόσχεση. Το «Επιτελικό Κράτος» του κ. Μητσοτάκη είναι η παντοκρατορία, αυτοκρατορία και μονοκρατορία του ΚΥΚΛΟΥ του πρωθυπουργού (ούτε καν του ίδιου).
ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ: «Θεαματικός» αυταρχισμός χωρίς όρια. Θεάματα χωρίς άρτο: κατάργηση ασύλου, δήθεν εκκαθάριση Εξαρχείων, πάταξη «λαθρομεταναστών». Δημιούργησαν αστυνομικό σώμα με το ανιστόρητο όνομα «Μαύροι Πάνθηρες», δημιουργώντας μια νοοτροπία ράμπο που σπέρνει φόβο αντί για αίσθημα ασφάλειας, ενώ εξοργίζει τόσο τους ριζοσπάστες Αμερικανούς των γκέτο — όσο και τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Πανιωνίου….

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΛΘ-ΟΣΕ
• Στα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικοποιημένου από το 2018 ΟΛΘ δεν προβλέπεται η διασύνδεση του λιμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
• Η επέκταση του λιμένα και η αύξηση της χωρητικότητας δεν θα ακολουθήσουν τη βέλτιστη και οικονομικά και περιβαλλοντικά διεθνή πρακτική των συνδυασμένων μεταφορών εμπορικής ναυτιλίας – σιδηροδρόμου, αναπαράγοντας το μοντέλο του πετρελαιοκίνητου φορτηγού οχήματος.
• Η δυναμική που θα έδινε αυτό στην πόλη, σε συνδυασμό με την διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το ευρωπαϊκό μέσω Βαλκανίων, χάνεται με την εμμονή στις οδικές κοστοβόρες και ρυπογόνες οδικές μεταφορές. (Συνδυαστικά, στο πλαίσιο αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο της νοτιοανατολικής λεκάνης της.)
ΜΕΤΡΟ – Η παράδοξη αναγγελία του Πρωθυπουργού για μετρό στις καλένδες.
ΔΕΘ – Μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης, σε κάποιο κοντινό εγκαταλειμμένο στρατόπεδο, με παράλληλη δημιουργία hubs για start–ups, και μετατροπή του τωρινού χώρου που καταλαμβάνει η ΔΕΘ – 180 στρεμμάτων – σε πάρκο. Στην διοίκηση των ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., κομματικοί διορισμοί για προαποφασισμένες αποστολές».

Σημεία απο τη συνέντευξη τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη στη ΔΕΘ

Καίτη Χόρτη, υποψήφια βουλευτής Β3 Αττικής

katehorti.blogspot.com