Επίκαιρη Ερώτηση για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Παραθέτουμε την Επίκαιρη Ερώτηση:

«Μεγάλος αριθμός φοιτητών αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα στην προσπάθειά του να βρει στέγη στην πόλη που πέρασε για να σπουδάσει. Λόγω της ανυπαρξίας φοιτητικών εστιών και της συνεχούς υποβάθμισης όσων υπάρχουν, χιλιάδες φοιτητές στρέφονται προς την αναζήτηση ιδιωτικής στέγης με το κόστος των ενοικίων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, να είναι απαγορευτικό για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

Το πρόβλημα της έλλειψης δωματίων διογκώνεται κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ όπου τα κενά δωμάτια είναι μόλις 7, ενώ ήδη έχουν κάνει αίτηση 50 φοιτητές μεγαλύτερων ετών. Στη ΦΕΠΑ κάθε χρόνο κάνουν αίτηση πάνω από 300 φοιτητές, ενώ τα κενά δωμάτια αυτή τη στιγμή είναι μόλις 20. Στη Λάρισα από τους 2.000 πρωτοετείς μόλις 100 θα γίνουν δεκτοί στην εστία. Στο Βόλο των 2.200 πρωτοετών και των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών υπάρχουν μόλις 40 μονόκλινα δωμάτια στην εστία, όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές και στο τέλος του χρόνου καλούνται να τα αδειάσουν για να έρθουν οι επόμενοι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, στο έδαφος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας, με χαρακτηριστικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εστίες και συνολικότερα στη φοιτητική μέριμνα που χρόνο με το χρόνο εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Πάει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας νέες συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή, συντήρηση και φύλαξη των εστιών, με σοβαρές συνέπειες στο κόστος και στην ποιότητα των παροχών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να ανεγερθούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, με σύγχρονους όρους διαβίωσης (καθαριότητα, φύλαξη), μέσα από την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να πληρώσουν οι φοιτητές ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για νοίκια, σίτιση, δραστηριότητες.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία με την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, στο ύψος των αναγκών στέγασης. Για την ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο με κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Για την υπενοικίαση τώρα ξενοδοχείων, δωρεάν, για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία».