Διεθνούς εμβέλειας, πολυπράγμων, φιλοσοφικών ανησυχιών καλλιτέχνις. Ο Γιώργος Ανδρούτσος μας βάζει στον κόσμο του!
– Γιώργο, πρόσφατα έμαθα πως πήρες διδακτορικό στη Φιλοσοφία της Τέχνης. Πόσο σημαντική είναι για σένα η σχέση της φιλοσοφίας με την τέχνη;
Νομίζω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. Άλλωστε η τέχνη δεν αποτελεί απλά μια χειροπρακτική εργασία, η οποία δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο παρά στην αισθηματική αποφόρτιση των δρώντων υποκειμένων. Αντίθετα θα έλεγα, είναι μια διανοητική κατάσταση που απαιτεί να αποκτήσει υπόσταση με τρόπο υλικό. Σε αυτό το πλαίσιο τέχνη και φιλοσοφία αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.
– Οι θεωρητικές σπουδές σου σε βοηθάνε στη σχεδιαστική σου δουλειά και πώς γίνεται αυτή η διεργασία;
Γενικά μιλώντας, οι όποιες σπουδές λειτουργούν ως εννοιολογικό υπόβαθρο στην παραγωγή τέχνης. Συνεπώς, κάθε κεκτημένη γνώση συνιστά γόνιμο τόπο καλλιτεχνικής άνθησης για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη. Συγκεκριμένα στο δικό μου σχεδιαστικό σύμπαν οι θεωρητικές καταβολές μου αποτυπώνονται σαν μια διαφάνεια που εισέρχεται στο στατικό πρόσωπο και το αφουγκράζεται ως κοινωνικό υποκείμενο.
– Αποδίδεις τα σκίτσα σου σε ασπρόμαυρο. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εκφράσεις κάποιες αρνητικές σκέψεις;
Όχι, σκοπός μου δεν είναι η απεικόνιση αρνητικών σκέψεων, αλλά η διερεύνηση σχεδιαστικών δυνατοτήτων, η κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί το σχέδιο φορμαλιστικά. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη και ιδιαίτερη σημασία όταν σχεδιάζει κανείς ανθρωπινά πρόσωπα τα οποία εξ ορισμού έχουν συναισθηματικό και διανοητικό φορτίο. Αυτό το φορτίο οφείλει κανείς να το αποδώσει, κατά τη γνώμη μου, ξεχνώντας την ίδια την εξωτερική μορφή των προσώπων.
– Πριν σχεδιάσεις ένα πορτρέτο μπαίνεις σε έναν φαντασιακό κόσμο όπου οι άνθρωποι εκπέμπουν κάποια μηνύματα;
Κατά κάποιο τρόπο, ναι. Πριν επιλέξω τη μορφή που θα ζωγραφίσω, το φύλο, το πρόσωπο, την πόζα, πρέπει πρώτα να έχει »κάτι» να μου πει. Αυτό το »κάτι» δεν είναι απαραίτητα λεκτικά μεταφράσιμο ή γλωσσικά ερμηνεύσιμο. Ωστόσο, νομίζω ότι μπορώ να το εντοπίσω οπτικά και πάντα στιγμιαία, δεν έχει δηλαδή διάρκεια. Αποτελεί μια ακαριαία οπτική αποτύπωση ενός συγκεκριμένου προσώπου που εκείνη την δεδομένη στιγμή δίνει μια έκφραση δυνατή, καθολικά αυθεντική.
– Τα έργα σου μου θυμίζουν Φράνσις Μπέικον. Από ποιους ζωγράφους έχεις επηρεαστεί;
Ναι, ο Φ. Μπέικον είναι ένας από τους ζωγράφους που με επηρέασαν, μάλλον άθελά μου. Συνειδητές επιρροές υπήρχαν κυρίως από τον Φρανκ Άουερμπαχ και τον Β. Βαν Γκόγκ, τους ιμπρεσιονιστές. Ωστόσο υπάρχουν και σύγχρονοι νέοι καλλιτέχνες που σχεδιάζουν εκπληκτικά και νιώθω ότι αλληλεπιδρώ μαζί τους.
– Συμμετέχεις στο διεθνές κίνημα Neutral-ism εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτό το κίνημα.
Το Διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα Neutral-Ism ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια από τον διάσημο Ιταλό γλύπτη  Francesco Perilli. Αποτελεί προσπάθεια γεφύρωσης αντίρροπων καλλιτεχνικών τάσεων που ενυπάρχουν διάσπαρτα στην καλλιτεχνική δημιουργία. Στην ουσία αντιτάσσει στον κατακερματισμό μια ουδέτερη πρόταση που βρίσκεται μεταξύ αφηρημένου και παραστατικού, εννοιολογικού/σχεσιακού και χειρωνακτικού. Το κίνημα αποτελείται από δεκάδες καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου. Καθένας φυσικά κρατάει τα υφολογικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής του καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας, συμμετέχοντας ωστόσο στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις ομαδικές εκθέσεις που διοργανώνονται κατά περιόδους από το κίνημα σε διάφορες χώρες. Προσωπικά είχα την τιμή και τη χαρά να δεχτώ την πρόταση συμμετοχής μου στο Neutral-Ism από τον ίδιο τον Perilli.
 – Έχεις συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό. Θεωρείς πως το κοινό εντός και εκτός Ελλάδας έχει τις ίδιες προσλαμβάνουσες σε σχέση με την τέχνη;
Κυρίως εκθέτω στο εξωτερικό γιατί βρίσκω ευκολότερα κοινό για τα σχέδιά μου, βέβαια με βρίσκουν ευκολότερα και οι ίδιοι οι διοργανωτές εκθέσεων. Σχετικά με το κοινό, είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα το γεγονός ότι στη χώρα μας οι προσλαμβάνουσες είναι περιορισμένες και οριοθετημένες σε έναν κύκλο μυημένων ανθρώπων. Νομίζω υπολείπεται πολύ σε σχέση με τις δυνατότητες αλλά και τις ευκαιρίες που συναντά κανείς στο εξωτερικό.
– Ετοιμάζεις κάποια νέα έκθεση, ομαδική ή ατομική; 
Αυτό το διάστημα θα συμμετάσχω στην ομαδική έκθεση Shonan International Fine Art Exhibition 2019 , με τίτλο » Modern to Contemporary» στη SZK Gallery στην Ιαπωνία. Ενώ στην Ελλάδα θα συμμετέχω στην έκθεση Generations 1960-2019 με συμμετοχή πολύ σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, στο Ηράκλειο Κρήτης, από 15 Νοεμβρίου ως 15 Δεκεμβρίου.
– Έχεις πάρει κάποιες διακρίσεις για το έργο σου;
Είχα την τύχη και τη χαρά να διακριθεί κατά καιρούς η δουλειά μου σε διεθνείς διαγωνιστικές εκθέσεις αλλά και εγχώριους διαγωνισμούς. Επίσης, είχα την ευχαρίστηση αλλά και την τιμή να γίνει επιλογή των έργων μου μέσω διεθνών καλλιτεχνικών επιτροπών σε Διεθνείς Μπιενάλε Σχεδίων ή Πορτρέτων σε διάφορες χώρες.

Ο Γιώργος Ανδρούτσος γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (Integrated Master), επίσης σπούδασε Φυσική (ΑΠΘ) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ιστορία της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (M.A.), και διδάκτωρ στη Φιλοσοφία της Τέχνης στον τομέα ΑΚΕΔ του ΕΜΠ.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του ΣΚΕΤΒΕ (από το 2015) επίσης συμμετέχει στο διεθνές κίνημα Neutralism (Francesco Perilli) εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχει διακριθεί σε:

  • Ά Βραβείο Σχεδίου στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του ΣΚΕΤΒΕ για μη μέλη και μοιράστηκε το πρώτο βραβείο της έκθεσης συνολικά, 2014.
  • Finalist Award, top 50 contest finalists competing for exhibition at Art Expo NY USA, Circle Foundation for the Arts, 6/12/2017.
  • Honorable Mention Award distinction among 1072 artists for the Artist of the Year 2017, Circle Foundation for the Arts, 29/1/2018.
  • – Semi finalist, ArtBox Project New York 01, ArtBox Projects, 2018.

Συμμετοχή σε Μπιενάλε Σχεδίων:

  • Έργο του επιλέχτηκε από διεθνή επιτροπή (ανάμεσα από 1.669 έργα, 461 καλλιτεχνών από 44 χώρες, επιλέχτηκαν μόλις 153 σχέδια) να συμμετάσχει στην 9th International Biennial of Drawings, Pilsen 2014 Czech Republic, 8/10-18/11/2014.
  • Επίσης συμμετείχε έπειτα από διεθνή επιλογή στην Osten Biennial of Drawing Skopje 2016, F.Y.R.O.M., 22/9/2016 – 22/2/2017.
  • Έργο του επιλέχτηκε για την 17 INTERBIFEP, International Biennial of Portrait, Tuzla 2018, Bosnia & Herzegovina, 17/9 -2/11/2018.
  • Osten Biennial of Drawing Skopje 2018, F.Y.R.O.M., 13/9 – 13/12/2018.