Σε δήλωσή του, ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι η Τουρκία θα θέσει σε εφαρμογή «την εδώ και καιρό προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρησή της στη Βόρεια Συρία».

Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν και ότι η Τουρκία θα αναλάβει την ευθύνη για τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στην περιοχή.

Υπήρξε χθες (6/10) το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο Αμερικανός είπε στον «σουλτάνο» να προχωρήσει την προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση και να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του.

Αντιδράσεις υπάρχουν από τη ρωσική πλευρά, με τον πρόεδρο Πούτιν και το Κρεμλίνο να αντιδρούν σε οποιαδήποτε εισβολή σε συριακό έδαφος, ενώ είναι αντίθετοι και με την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, προστίθεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Πηγή: ethnos.gr