Μουσική πανδαισία προσέφερε στους Καλαματιανούς και τους επισκέπτες η συναυλία έναρξης του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το βράδυ της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019. Στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα», πάνω από 1.500 ξένοι και Έλληνες φίλοι της μουσικής τραγούδησαν ποίηση Γιώργου Σεφέρη, δηλαδή «Στο περιγιάλι το κρυφό», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη (διασκευή Agneta Sköld / Christian Ljunggren), αλλά και την «Ψαροπούλα» του Δημήτρη Γκόγκου (Μπαγιαντέρα), ενώ ταυτόχρονα χόρευαν τα κορίτσια του «Μελίφωνου» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα πρόβαλε τον πολιτισμό και την τέχνη της, την ώρα που η Καλαμάτα μετατρέπεται σε πρωτεύουσα της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαγωνισμού Romāns Vanags, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου.


Πάνω από 1.200 χορωδοί από την Ελλάδα και άλλες 13 χώρες στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, από τις 9 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιείται ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών, που διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Interkultur. Πρόκειται για μια γιορτή της χορωδιακής μουσικής, στην οποίαν εκπροσωπούνται η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες, με 37 χορωδίες (μία δεν ήλθε, διότι τα μέλη της δεν κατόρθωσαν να λάβουν visa), από τις οποίες 19 χορωδίες διαφόρων κρατών του εξωτερικού και 18 από την Ελλάδα, εκ των οποίων 9 είναι Καλαματιανές.
Στη χθεσινή συναυλία έναρξης, η Καλαμάτα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στιγμές από προηγούμενους διαγωνισμούς, αλλά και τις ομορφιές της πόλης, την πεντακάθαρη θάλασσά της και τα πανέμορφα βουνά της, τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα της, μέσα από ένα βίντεο έξι λεπτών, με μουσική που ξεσήκωσε τους χορωδούς και το λοιπό κοινό.
Ακολούθησε η είσοδος των σημαιών από κάθε χώρα, που εκπροσωπείται στο Διαγωνισμό με χορωδία. Τις σημαίες κρατούσαν Καλαματιανές και Καλαματιανοί με παραδοσιακές ενδυμασίες
Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Έλενα Οικονόμου, η οποία κάλεσε καταρχήν στη σκηνή την παιδική και τη νεανική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τις οποίες διηύθυνε ο Ιβάν Μάτζαρης. Τραγούδησαν τα «Άσπρα καράβια» του Γιάννη Σπανού και το «Εφτά τραγούδια θα σου πω» του Μάνου Χατζιδάκη. Συνολικά, στη σκηνή ανέβηκαν 3 ελληνικές και 3 ξένες χορωδίες, που απέδωσαν τραγούδια εμπνευσμένα από την παράδοσή τους.

Τραγουδώντας μαζί!

Κατόπιν, τη σκυτάλη έλαβε η χορωδία Kulturno Umetniško Društvo Duri Col, από τη Σλοβενία, ενώ η βραδιά έκλεισε με όλους τους χορωδούς και το κοινό να τραγουδούν από κοινού την «Ψαροπούλα», ενώ στο σκοπό της χόρεψαν τα κορίτσια του «Μελίφωνου», και να μεταφέρονται «Στο περιγιάλι το κρυφό», συνοδεία της παιδικής και νεανικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς», της Λαϊκής Ορχήστρας Καλαμάτας και του Λουκά Γεώργα στο πιάνο, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη.