Η δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων στην Καταλονία είχε ως αποτέλεσμα 25 συλλήψεις και 74 τραυματίες. Ως τα ξημερώματα  η ένταση συνεχιζόταν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της περιοχής με αφορμή την ανακοίνωση της  απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας για 9 αποσχιστές πολιτικούς που καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από 9-13 χρόνια.

Τα μεγαλύτερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη, την Ταραγόνα, τη Γιέιδα και το Σαβατέλ, καθώς ομάδες διαδηλωτών πυρπόλησαν κάδους σκουπιδιών και συγκρούστηκαν με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.Ειδικότερα στη Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 40.000 διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποίησαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης. Μία μερίδα όμως των διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει το προστατευτικό κιγκλίδωμα έξω από το κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης πετώντας μπογιές, αυγά, πέτρες και κροτίδες προς την πλευρά των αστυνομικών οι οποίοι όμως απάντησαν και προχώρησαν σε συλλήψεις. Νωρίτερα το απόγευμα άλλες ομάδες διαδηλωτών έκοψαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδική αρτηρία Α7 αλλά και σε άλλους επαρχιακούς δρόμους οποθετώντας φλεγόμενα αντικείμενα. Το ίδιο συνέβη και σε σιδηροδρομικές γραμμές όμως ως το βράδυ η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί και το επίκεντρο των οδομαχιών περιορίστηκε στο κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης.

Από το Μέγαρο της Μονκλόα ανακοινώθηκε αργά το βράδυ ότι “δεν πρόκειται για ειρηνική διαμαρτυρία αλλά για βανδαλισμούς οργανωμένων ομάδων που στόχο έχουν να διαταράξουν την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή και η κυβέρνηση στηρίζει το έργο των αστυνομικών δυνάμεων”. Επίσης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε την ατζέντα της Τετάρτης λόγω της έντασης στην Καταλονία. Με αφορμή όλα όσα συνέβησαν στη Βαρκελώνη ο Πάμπλο Κασάδο επικεφαλής του Λαικού Κόμματος ζήτησε από τον Σάντσεθ να θέσει σε εφαρμογή τον νόμο για την Εθνική Ασφάλεια προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο Χοακίν Τόρα, νυν πρόεδρος της καταλανικής τοπικής κυβέρνησης ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα τους φυλακισμένους πολιτικούς, αμέσως μετά κάλεσε σε κινητοποιήσεις τους πολίτες τησ Καταλονίας. Η τοπική κυβέρνηση  εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “ το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι ειρηνικό υπάρχουν όμως οργανωμένες ομάδες που αμαυρώνουν την εικόνα του κινήματος”.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

ert.gr