Η νέα έκθεση του ιατρού – κυτταρολόγου Ιωάννη  Κυπαρισσού,  φιλοξενείται στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Στα εγκαίνια της έκθεσης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κα Χρύσα Βουλγαράκη, ενώ για το έργο του δημιουργού μίλησε ο εικαστικός Ανδρέας Γιαννούτσος.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννούτσος επεσήμανε: «Ο αγαπημένος μου Τζόρτζο ντε Κύρικο κάποτε έγραψε ότι “έργο τέχνης είναι αυτό που προσφέρεται χωρίς λόγο και λογική, με τρόπο τέτοιο που να προσεγγίζει το όνειρο και το καθαρό μυαλό του παιδιού, χωρίς καμιά επιτήδευση”. Ως ένα απαραίτητα αναγκαίο συμβάν, που ίσως αναπόφευκτα και απαραίτητα επιθυμεί την ευημερία της δημιουργικότητας.

Ο εικαστικός Ανδρέας Γιαννούτσος

Σημαντική και κατάθεση για τη δημιουργική πράξη και παραγωγή έργου που χαρακτηριστικά και εύκολα διαπιστώνει κανείς, στην εργασία του Γιάννη του Κυπαρισσού. Από την πρώτη κιόλας εικόνα και προσλαμβάνουσα του έργου του, με τη μόλις πρώτη, σοβαρή προσπάθεια, προσέγγισης και ερμηνείας του έργου του.

Η πρώτη μου “απρόβλεπτος εμπειρία, έκπληξη και άκρως ενδιαφέρουσα επαφή με τη δουλειά του γιατρού/δημιουργού τοποθετείται κοντά στο 1990, έκτοτε πολύ συχνά και ως φίλοι είχαμε την ευκαιρία, τη χαρά και ευτυχία μιας συνεχούς, γόνιμης και παραγωγικής επικοινωνίας, εποικοδομητικής δημιουργικής συζήτησης και πλούσιας ανταλλαγής ιδεών.

Από αριστερά οι κκ. Χρύσα Βουλγαράκη (διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας), Αντιγόνη Σδούγκα (υποθηκοφύλακας Λάρισας και Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Λάρισας), Ιωάννης Κυπαρισσούς (κυτταρολόγος, εικαστικός), Χρήστος Μπεχλιβάνος (εκδότης larissanet) και Φανή Καλοκαιρινού (διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας).

Η ζωγραφική για τον χαρισματικό δημιουργό Κυπαρισσού, και ότι αυτή ως ένα ευτυχές αποτέλεσμα εκφράζει και του προσφέρεται, θεάρεστα εξελίσσεται καταρχάς στον απρόβλεπτα γοητευτικό θεματικό μικρόκοσμο ιχνοστοιχείων και χρωμοκυττάρων.  

Εξελίσσεται ως ένα αισθαντικό πόνημα/προϊόν μιας μικροχειρουργικής χειρονομιακής διαδικασίας/ισορροπίας, λεπτής χρωματικής επεξεργασίας και παρέμβασης που ποτέ δεν αδικείτο απρόβλεπτο, αλλά αντίθετα θα έλεγα ευφυώς το οδηγεί δραστικά τις περισσότερες φορές σε «φυσικό μονοπάτι» . 

Με εμφανείς πλαστικές αρετές, ακόρεστα παραγωγικός, αφοσιωμένος αναλώνεται σε ένα τολμηρό παιχνίδι με μέσα, χρώματα και ύλες, που τις περισσότερες φορές δανείζεται από την επιστήμη της ιατρικής που υπηρετεί, ερευνά επεξεργάζεται, συντάσσει και μορφοποιεί ιδιώματα του μικρόκοσμου πρωτοζωικές κυτταρικές μορφές και κηλίδες, άλλοτε λιγότερο γεωμετρικές άλλοτε περισσότερο αναφερόμενος υποδόρια και υπαινισσόμενος μεγάλους πολιτισμούς και εκφάνσεις του. Έχοντας ως υπέρτατο αξιακό στόχο της εργασίας του την αυτογνωσία, ξεχασμένος στο ταξίδι των χρωμάτων, ορίων και εντάσεων, συμβόλων και αισθήσεων, εκφράζει την αγωνία του με διαδρομές και μεταπλάσεις του μεταφυσικού, ταπεινά μας θυμίζει πράγματα και ζωές του μικρόκοσμου που δεν ζήσαμε, σύμβολα ζωής και θνητότητας, το αδιέξοδο ιδέας, βυθίζεται να ανασύρει εκ των έσω, στοχαστικά, αυτό που ορίζει το ύφος του σημερινού χώρου, τη δράση, μια πολύτιμη εικόνα που δεν μπορείς να προσπεράσεις».

Με έντονα χρώματα

Ακολούθως ο Ιωάννης Κυπαρισσούς αναφέρθηκε στη νέα του έκθεση εστιάζοντας στη νέα τεχνική, με την οποία εκφράζεται για πρώτη φορά μέσω της τεχνολογίας με έναν τρόπο προσέγγισης – έκπληξης μικρού παιδιού στο άγνωστο του παραμυθιού που μόλις άρχισε.

Ο ποιητής κ. Κώστας Λάνταβος, ο εκδότης της larissanet κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος και ο ζωγράφος κ. Χρήστος Σαμαράς

Η έκθεση δεν έχει τίτλο μια που το ψηφιακό αναφέρεται καθαρά στην τεχνική (τα μέσα είναι το ποντίκι, η παλέτα με τα αμέτρητα  χρώματα του υπολογιστή και η οθόνη). Τα έργα είναι κυρίως αφηρημένα αφήνοντας την φαντασία να επηρεάζεται σημαντικά από τις εικόνες του μικροσκόπιού συνειδητά ή ασυνείδητα όπως σε προηγούμενες εκθέσεις του. Είναι εκτυπώσεις σε χαρτί και καμβά μια και το πρωτότυπο είναι στον υπολογιστή. Επίσης ο κ. Κυπαρισσούς εστίασε στα έντονα χρώματα των έργων, με τις απεριόριστες επιλογές που δίνει η τεχνική μέσω του υπολογιστή.

Ποιος είναι ο Ι. Κυπαρισσούς

Ο Ιωάννης Κυπαρισσούς είναι γιατρός, απόφοιτος Μπολόνιας. Πήρε την ειδικότητα Κυτταρολογίας στον Πειραιά. Ζει από το 1986 στην Λάρισα. Έχει  καταγωγή από την Κύμη και σχολικά χρόνια στην Ημαθία. Στις μέχρι τώρα εικαστικές δημιουργίες του πειραματίζεται  με τεχνικές ανακατεύοντας στο ιατρικό του εργαστήριο τα χημικά με τις μπογιές του.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Πηγή: larissanet.gr