Με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων που εκπροσωπούν ομοσπονδίες και δεκάδες αγροτικούς συλλόγους, πραγματοποιήθηκε σε αγωνιστικό κλίμα, το Σάββατο 19 Οκτώβρη η διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν η οργάνωση και ανασυγκρότηση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα με βάση τα οξυμένα προβλήματα.

Σε σχέση με το πρώτο θέμα τονίστηκε εισηγητικά από τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων Ν. Λάρισας ότι βασικό ζητούμενο είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να αποκτήσει ουσιαστική λειτουργία, να συσπειρώνει στους Συλλόγους τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων και να παίρνει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλει να ικανοποιούνται και να ανακόπτει τη νέα επίθεση στη ζωή και το εισόδημα.

Ταυτόχρονα να αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη ζωή των κατοίκων στην ύπαιθρο, με το δυνάμωμα πρωτοβουλιών και κοινή δράση μαζί με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους. Ανέδειξε ακόμα την ανάγκη να συνειδητοποιηθεί ότι μέσα από την πάλη, την ενότητα, τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, μπορούν οι βιοπαλαιστές αγρότες να κερδίζουν, να έχουν αποτελέσματα.

Στη συνεδρίαση αναδείχτηκε η σημασία να ολοκληρωθούν με επιτυχία το επόμενο διάστημα οι αρχαιρεσίες των αγροτικών συλλόγων και  τα συνέδρια των ομοσπονδιών.

Σε σχέση με τα προβλήματα και τον προγραμματισμό της δράσης την συζήτηση απασχόλησαν οι ανοιχτές και εξευτελιστικές τιμές κάτω και από το κόστος παραγωγής στα προϊόντα, η κερδοσκοπία σε βάρος των αγροτών  από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους με τις πλάτες και ευλογίες των κυβερνήσεων, η  ανάγκη να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις, το εμπάργκο στη Ρωσία που συμβάλλει  στην οικονομική καταστροφή μιας σειράς παραγωγών, η αναθεώρηση της ΚΑΠ που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ενταθούν οι συσκέψεις και οι περιοδείες προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αγωνιστική διάθεση των αγροτών.

Σε αυτή τη βάση μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα γίνουν περιφερειακές συσκέψεις για την συζήτηση και ανάδειξη των προβλημάτων, θεματικές συσκέψεις ροδακινοπαραγωγών και βαμβακοπαραγωγών που για μια ακόμη χρονιά πλήττονται από τις χαμηλές  τιμές κάτω και από το κόστος παραγωγής.

Τέλος την Κυριακή 15 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα για την οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, στη βάση αιτημάτων – διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.