Του Βαγγέλη Μπάκα 

 

Ο ελληνικός λαός, όταν πληροφορήθηκε την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, στον ιταλό πρέσβη Γκράτσι, στις τρεις η ώρα τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, βροντοφώναξε ένα μεγάλο ΝΑΙ στο ΟΧΙ του πρωθυπουργού. Ήταν ένας εθνικός πατριωτικός συνεπαρμός! Μια καθολική συναίνεση για αντίσταση! Όσο αντιφατική κι αν ακούγεται.

 

Η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά δεν ήταν ένα ξερό όχι, όπως πέρασε στην ιστορία. Η γλώσσα μας έχει πάρα πολλούς τρόπους άρνησης. Κι αφού η ουσία δεν διαφέρει από ένα λακωνικό όχι, ήταν φυσικό να μετατραπεί στη μεγαλύτερη μικρή και βαρύγδουπη λέξη της γλώσσας μας!…

Τα ελληνόπουλα δεν θα επιτρέπανε να περάσει ο φασισμός από την Ελλάδα. Οπότε, τα δυο αυτά μόρια, το αρνητικό με το βεβαιωτικό, όσο μικρά κι αν ήταν, συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία του ανεπανάληπτου ιστορικού έπους του ’40!

Σύσσωμος λαός και στρατός αντιστάθηκε με αυταπάρνηση, αποδεικνύοντας στους ισχυρούς της γης πως η ομοψυχία μπορεί να κάνει θαύματα. Δυστυχώς όμως, αμέσως  μετά την απελευθέρωση, την ομοψυχία αυτή θα τη διαδεχθεί η διχόνοια. Κι ο εχθρός πλέον δεν είναι ο ιταλός, κι ούτε ο γερμανός, αλλά ο γείτονας, ο συγγενής, ο φίλος, ο αδερφός, ο ίδιος ο έλληνας! Μια τραγωδία χωρίς προηγούμενη!

Άραγε θα καταφέρει ποτέ η επιστήμη να κατανοήσει τη δύναμη της ελληνικής ψυχής!  Πόσες φορές θα χρειαστεί ακόμα για να γράψει την ίδια ιστορία, ξεκινώντας από τις Θερμοπύλες και φτάνοντας μέχρι την επανάσταση του ’21 και το έπος του ‘40! Για την ώρα, ούτε με τα κλασικά μαθηματικά βλέπω λύση στον ορίζοντα… Είναι τυχαίο άραγε που το Ψ με το Χ παραμένουν άγνωστοι! Πόσο κοντά είναι αυτά τα γράμματα,  κι όμως είναι άγνωστα: ΨυΧη! Πιο άγνωστα κι από τον άγνωστο στρατιώτη!

 

ΟΧΙ στο ΟΧΙ είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στις 5-7-15 μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και μας έμπασε στο τρίτο μνημόνιο το οποίο μας κόστισε πάρα πολύ ακριβά!

 

Να και η ερώτηση του δημοψηφίσματος!

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται ως εξής: Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού.

Και το δεύτερο: Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ.

Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.»

Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: ΟΧΙ=61,31% ΝΑΙ=38,69% Εκείνο το δεκαδικό 69… με τα % (μπομπόλια…) δεν πέρασε απαρατήρητο. Άραγε είναι τυχαίο, ή παραπέμπει στο βιασμό του λαού μας!

Και να το νέο mea culpa (νέα κόλπα) του κυρίου Τσίπρα, α λα Ανδρέα Παπανδρέου!…

Για τη σημαία.

Κάποιες χιλιάδες παλικαριών έχυσαν το αίμα τους επάνω την Αλβανία και στα βουνά της Πίνδου για να μη συμβεί ό, τι συνέβη το 148 Πχ. Όταν μας κατέλαβαν οι ιταλοί χωρίς τελεσίγραφο! Και για να απελευθερωθούμε χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί αιώνες.

Στο εγγύς παρελθόν, και από δυτικά, οι ιταλοί προσπάθησαν να καταλάβουν και πάλι τη χώρα μας αλλά τα βρήκαν μπαστούνια «από τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους λέγανε αλήτες» θα μας πει ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Στον ίδιο πόλεμο θα λάβει μέρος κι ο ίδιος και με το ανεπανάληπτο έργο του «άξιον εστί» θα πάρει το βραβείο Νομπέλ. Όμως, ούτε κι αυτός ήταν αλήτης, κι ας είχε πρησμένα πόδια από τα κρεοπαγήματα. Άλλο Ελύτης κι άλλο αλήτης…

Πρόσφατα, κάποια άλλα παιδιά, άγνωστο από πού ορμώμενα, τόλμησαν να συνοδέψουν την ελληνική σημαία με μεθυσμένα βήματα. Να φορούσαν όλα ψηλοτάκουνα παπούτσια, και να είχαν σπάσει τα τακούνια τη στιγμή που φτάσανε κοντά στους επισήμους… απίστευτο!

Όλοι μπορούν να φταίνε. Αυτοί που τα φάγανε. Αυτοί που ψήφισαν ληστρικούς νόμους. Αυτοί που πρόδωσαν αυτήν την πατρίδα, αλλά η σημαία ποτέ… Δεν είναι ένα κομμάτι πανί, όπως τη χαρακτήρισε κάποιος… Πόσο αίμα χύθηκε, μέχρι να υποσταλεί η ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, για να ανεμίσει και πάλι η γαλανόλευκη!… Τα πάντα μπορούν να μας χωρίσουν, η σημαία όμως δεν πρέπει ποτέ.

Ευτυχώς την έσωσε η Μέρσι. Η αριστούχος μαθήτρια Λυκείου από τη Νιγηρία. Να γιατί πρέπει να μετατοπίσουμε τον τόνο στη λήγουσα και να της πούμε ένα μεγάλο Μερσί!

Να τι δήλωσε η μεγάλη, πλέον, αυτή ελληνίδα μαθήτρια Μέρσι:

«Νιώθω σαν να είμαι μία Ελληνίδα επειδή έχω μεγαλώσει εδώ. Γεννήθηκα εδώ. Πάω σχολείο εδώ. Ό,τι κάνουν οι Έλληνες κάνω κι εγώ. Σήμερα το πρωί είδα αυτή την συνέντευξη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η αλήθεια είναι ότι χάρηκα πάρα πολύ. Δεν το περίμενα. Βλέπουν ότι δεν είναι μόνο Έλληνας ο σημαιοφόρος! Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε».

Άραγε είναι τυχαίο που και οι αδερφοί Αντετοκούμπο κατάγονται από τη Νιγηρία! Πόσοι είναι  πιο έλληνες από αυτούς! Και ποιος δεν έμεινε ασυγκίνητος από τα παιδιά αυτά. Η αγάπη των γονιών τους για τη νέα πατρίδα ξεκίνησε εξ απαλών ονύχων! Δώσανε ελληνικά ονόματα σε όλα τους τα παιδιά. Πόσοι έλληνες της διασποράς το κάνουν αυτό!

Κι όμως, υπάρχουν έλληνες οι οποίοι μιμούνται τους «να ζει» με το φασιστικό χαιρετισμό, σκέφτονται ναζιστικά, αντεθνικά, κι ας είναι θιασώτες του θανάτου!… Άκου ναζεί!…

Ο Χίτλερ, με μια κίνηση του χεριού, η οποία απογείωσε τα μιλιταριστικά αισθήματα του λαού του, και τον οδήγησε στον παγκόσμιο όλεθρο, βρίσκει ξανά μιμητές! Τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία! Μόνο που το τσακισμένο δάκτυλο του χεριού του Ταγίπ Ερντογάν παραπέμπει στους γκρίζους λύκους, κι ο στρατιωτικός χαιρετισμός του στα βάρβαρα καμώματα του παρελθόντος!  Ακόμα και οι ποδοσφαιριστές χαιρετάνε στρατιωτικά. Δεν είναι αστείο να φοράς αθλητικό βρακί και να χαιρετάς στρατιωτικά! Να γιατί έπρεπε να αποβληθούν άπαντες μαζί με την ομάδα τους!

Εύχομαι να μη χρειαστεί να περάσουν πάνω από εκατό χρόνια από τις συμπεριφορές αυτές, μέχρι να καταδικαστούν. Όπως έγινε με τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Κούρδων κλπ. Ευρώπη ξύπνα! Η Αμερική έχει τους λόγους της να ανέχεται ένα νέο Χίτλερ!… Να γιατί πρόδωσαν τόσο άτιμα τον κουρδικό λαό! Στους μεγάλους πολέμους δεν έπεσε ούτε μια σφαίρα στην Αμερική. Καθημερινά όμως φεύγει από εκεί ό, τι πολεμικό υλικό υπάρχει… Και μάλιστα αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως… Τι άλλο κάνει! Ετοιμάζει τα F-35 για την Τουρκία. Κι όσο για εκείνον το ανεκδιήγητο οργανισμό, ΟΗΕ κι αλίμονο! Πιο πολύ σε πολεμικό οργασμό παραπέμπει!

Δεν φταίει η σημαία μας παιδιά μου για τη συμφωνία των Πρεσπών, την κατάργηση του ασύλου, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τις κοινωνικές αδικίες κλπ. Εύχομαι να μη δούμε και χειρότερα. Να παρελάσουν οι κουκουλοφόροι με μαύρη σημαία και για σταυρό να βάλουν κάποια μολότοφ!