Το δικό σας αγαπημένο βιβλίο όταν ήσαστε παιδί;

«Ο παπουτσής και τα ξωτικά», των αδερφών Γκριμ ήταν και είναι το παραμύθι που αγαπώ περισσότερο απ’ όλα.

Ø Πόσο εύκολο / δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;

Αν διαβάζει, αν γνωρίζει τον ευαίσθητο και απρόβλεπτο ψυχισμό του παιδιού, αν έχει φαντασία, αν μπορεί να βλέπει με τα μάτια ενός παιδιού και ν΄ακούει με τα αυτιά του, αν διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις τεχνικών αφήγησης, αν μπορεί να μιλήσει με λόγια απλά, αλλά αληθινά, αν έχει την υπομονή και την επιμονή να σβήνει και να γράφει και αν –κυρίως– σέβεται και αγαπάει το παιδί, όχι, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Ø Υπάρχει κάποιο βιβλίο, που κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε παιδί;

Η ανάγνωση για μένα είναι εξερεύνηση, ελευθερία, είναι ταξίδι, γιορτή και γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν της ταιριάζουν τα «πρέπει». Ας φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με καλογραμμένα βιβλία που καλλιεργούν τη δημιουργική φαντασία και τις αξίες της ζωής και ας τα αφήσουμε να ανακαλύψουν μόνα τους τι είναι αυτό που θα αγαπήσουν περισσότερο.

Ø Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιόν τρόπο;

Μόλις έρθει το μωρό από το Μαιευτήριο στο σπίτι, στην κούνια του μαζί με τα πρώτα πάνινα παιχνίδια πρέπει να βρίσκει και τα πρώτα πάνινα βιβλία. Από μωρό θα συνειδητοποιήσει ότι το βιβλίο όπως και το παιχνίδι χαρίζει απόλαυση.

Ø Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κριτήρια για να διαλέξουμε για τα παιδιά μας βιβλία;

1. Να έχουν κάτι να πουν στα παιδιά

2. Να έχουν αισθητική αξία

3. Να τους χαρίζουν λογοτεχνική απόλαυση

Ø Συνήθως οι περισσότεροι συγγραφείς είτε έχουν σπουδάσει κάποιο αντικείμενο, είτε ασκούν ως επάγγελμα κάτι τελείως διαφορετικό από την συγγραφική τους ιδιότητα αλλά και τις σπουδές τους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε σχετικά με αυτό και να μας πείτε πόσο αρμονικός είναι ο συνδυασμός όλων αυτών και κατά πόσο αλληλοεπηρεάζονται οι επιμέρους ιδιότητες σας;

Εγώ έχω σπουδάσει παιδαγωγικά στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάνω μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών και συνάμα έχω παρακολουθήσει μαθήματα ισπανικών στο Ισπανικό Ινστιτούτο (Cervantes) και μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών με καθηγητή τον ηθοποιό Θοδωρή Αθερίδη. Γενικά έχω πειραματιστεί σε διάφορους τομείς και έχω κάνει διάφορες δουλειές όπως για παράδειγμα έχω εργαστεί σε εκδοτικούς οίκους, σε φροντιστήρια, σε χρηματιστηριακή εταιρεία και φυσικά ως νηπιαγωγός που είναι το βασικό μου επάγγελμα. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει την αγάπη μου για τα βιβλία και την συγγραφή ωστόσο δεν τα συνδέω. Η συγγραφή δεν αποτελεί επάγγελμα για εμένα αλλά κυρίως την ανάγκη μου να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου και τις σκέψεις μου.

Ø Θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες

Για κάθε κακό δράκο των παραμυθιών ή της αληθινής ζωής υπάρχει πάντα μια μαγική φαρέτρα γεμάτη βέλη που την εξουδετερώνουν. Την λένε ελπίδα.