Ένας πίνακας της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι, της ζωγράφου του 17ου αιώνα για την οποία το ενδιαφέρον είναι ολοένα αυξανόμενο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα και πουλήθηκε σε δημοπρασία για 4,8 εκ.ευρώ, τιμή ρεκόρ για τα έργα της, στον πλειστηριασμό του οίκου Artcurial.

Η αρχική εκτίμηση για τον πίνακα ήταν μεταξύ 600.000 και 800.000 ευρώ. Το έργο το οποίο τιτλοφορήθηκε Lucretia απεικονίζει μια αρχαία Ρωμαία ευγενή, η οποία ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει μετά τον βιασμό της και να καρφώσει ένα στιλέτο στο γυμνό στήθος της. Ο πίνακας βρέθηκε στην αποθήκη ενός σπιτιού στην πόλη της Λυών και μέχρι να ανακαλυφθεί κανένας δεν ήξερε την αξία του. Ο πίνακας αγοράστηκε ανωνύμως από έναν Ευρωπαίο συλλέκτη, ο οποίος διπλασίασε το ρεκόρ πώλησης έργων της Τζεντιλέσκι. Ο ακριβότερος πίνακάς της ήταν το έργο της «Αγία Αικατερίνη» που πουλήθηκε στο Παρίσι για 2,8 εκατ. ευρώ το 2017.

Μετά από πολλά χρόνια στην αφάνεια η Τζεντιλέσκι (1593-1654) αναγνωρίζεται πλέον ως μία από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής μετά το Καραβάτζιο, εξαιτίας της δραματικής απεικόνισης των σκηνών που ζωγραφίζει και της χρήσης του φωτός και της σκιάς των μεγάλων δασκάλων του μπαρόκ.

Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες ζωγράφους της εποχής της και αυτό πυροδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή και τα έργα της. Οι πωλήσεις των έργων της αγγίζουν πλέον αστρονομικά ποσά και δείχνουν και την τάση των συλλεκτών να αγοράζουν έργα κλασικής ζωγραφικής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο θα παρουσιάσει την πρώτη μεγάλη έκθεση του έργου της Τζεντιλέσκι στη Βρετανία, συγκεντρώνοντας 35 έργα από όλο τον κόσμο.

Πηγή: elculture.gr