Την άμεση ανάκληση «εκπαιδευτικής» εκδρομής μαθητών στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εξωτερικών και Άμυνας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί από το 2017 μια Εκστρατεία Δημόσιας Επικοινωνίας, το «WeAreNATO», που έχει στο επίκεντρό της τους νέους. Ο κύριος στόχος της εκστρατείας είναι να τονίσει τον τρόπο με τον οποίο η υποτιθέμενη «ενότητα» και η «αλληλεγγύη» μεταξύ των Συμμάχων συμβάλλουν τάχα στην προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας και στην πληρέστερη κατανόηση της αποστολής και του οράματος της Συμμαχίας, τις ενέργειές της για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωατλαντική περιοχή και πέραν αυτής στο σημερινό διεθνές πλαίσιο.

Στο προαναφερόμενο πλαίσιο, η Διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ΠΕ Θεσσαλονίκης, διοργανώνει επίσκεψη στην Ιταλία, έχοντας αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (http://3dim-pylaias.thess.sch.gr/site/index.php/287-nato) την εξής πρόσκληση:

«Η Διοίκηση του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη έχει την ευχαρίστηση να καλέσει τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου σας να πραγματοποιήσουν μια περιήγηση στη βάση και να λάβουν πληροφοριακές ενημερώσεις σχετικά με τη δομή, τις αποστολές, τις τρέχουσες επιχειρήσεις και τις προκλήσεις του Στρατηγείου.

Οι επισκέψεις σχολείων / πανεπιστημίων / πολιτιστικών ενώσεων κ.λπ. στο Στρατηγείο (JFC Naples) αποτελούν μέρος του «Προγράμματος Κοινοτικών Σχέσεων για τις Δημόσιες Σχέσεις», σύμφωνα με την εκστρατεία «WEARENATO», ώστε οι επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και γιατί υπάρχει, και να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εθνικών και διεθνών κοινοτήτων».

Ενώ ταυτόχρονα η Διεύθυνση, στην ίδια ανάρτηση, αφού αναγορεύει το ΝΑΤΟ ως «διεθνή οργανισμό για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο»(!), εκφράζει την περηφάνια της γιατί «…Το σχολείο μας είναι το μοναδικό Δημοτικό σχολείο από την Ελλάδα, που μπορεί να επισκεφτεί το ΝΑΤΟ από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος του, το 1952. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και πρόκληση η πρόσκληση του διεθνούς οργανισμού».

Μόνο σαν πρόκληση θα μπορούσε να εκληφθεί η οργάνωση της συγκεκριμένης «εκπαιδευτικής» εκδρομής για να εξωραϊστεί το ΝΑΤΟ στις συνειδήσεις των παιδιών και να αποκρυφτεί ο ρόλος του ως μηχανή πολέμου των ιμπεριαλιστών στη διάλυση κρατών και στην επαναχάραξη συνόρων (π.χ. Γιουγκοσλαβία), στην έξαρση των εθνικισμών, στο γκριζάρισμα ζωνών στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με το ποιο κριτήριο το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Νάπολη προσκαλεί το εν λόγω Δημοτικό σχολείο και ποιες υπηρεσίες έδωσαν την έγκρισή τους για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης «εκπαιδευτικής» εκδρομής.

Στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει χώρος για ευαισθησία απέναντι στους λαούς του κόσμου, ούτε απέναντι στον ελληνικό λαό και σίγουρα ούτε απέναντι στα θύματα της βαρβαρότητας του πολέμου που το ίδιο σκορπίζει.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση ανάκληση της προαναφερόμενης «εκπαιδευτικής» εκδρομής στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας».