Με θέματα τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα με φόντο τις αρνητικές εξελίξεις και την όξυνση των προβλημάτων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Στην ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει τα εξής:

«Εκτιμάμε ότι η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία δεν επέφερε καμιά ουσιαστική αλλαγή στη θέση των αγροτών, μια ακόμη κυβέρνηση στέκεται εχθρικά απέναντί μας όπως δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής.

  • Αύξηση πάνω από 10% στην τιμή του αγροτικού και οικιακού ρεύματος την ίδια στιγμή που οι βιομηχανίες με απλήρωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ παίρνουν πολύ πιο φθηνά το ρεύμα.
  • Συνεχίζεται το αίσχος με τον ΕΛΓΑ που δεν έχουν βγει ούτε καν οι εκτιμήσεις ζημιάς στην παραγωγή 8 μήνες μετά τη ζημιά, δεν έχει δοθεί το υπόλοιπο 10% από τις αποζημιώσεις για το 2018, οι αποζημιώσεις θα έρθουν καθυστερημένα και θα είναι ψίχουλα αφού οι ζημιές ξεπερνάνε τον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ που ούτε δημόσιος ούτε καν ανταποδοτικός είναι. Ζημιογόνα αίτια δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν αποζημιώνονται με διάφορες προφάσεις, συνεχίζεται η απαξίωση του ΕΛΓΑ ώστε να οδηγηθούν πιο γρήγορα και εύκολα οι παραγωγοί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα φέρει η κυβέρνηση και θα σημάνει αυξημένα ασφάλιστρα και μικρότερες αποζημιώσεις.
  • Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ στα 220 ευρώ τον μήνα που σημαίνει ξεκλήρισμα των αγροτών και κτηνοτρόφων όταν ήδη το 55% από αυτούς χρωστάνε στον πρώην ΟΓΑ ακόμη. Την ίδια στιγμή η σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου για το 2019 είναι στα 94 ευρώ/τον μήνα για τους αγρότες, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο εγκαταλελειμμένα ή υπολειτουργούν, η Υγεία και Πρόνοια κάθε άλλο παρά δημόσιες και κοινωνικό αγαθό είναι καθώς πληρώνουμε εισφορές που δεν καλύπτουν σχεδόν τίποτα.
  • Παραμένει το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών σε όλα τα προϊόντα. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, και της σημερινής της ΝΔ, εκκοκιστές, βιομήχανοι, έμποροι αρπάζουν κοψοχρονιά την παραγωγή και την πουλάνε 5-6 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Η κυβέρνηση και το υπουργείο παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και με τη στάση τους δείχνουν ότι έχουν διαλέξει στρατόπεδο απέναντι στα συμφέροντά μας.
  • Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ιδιαίτερα στο θέμα του πετρελαίου η κυβέρνηση το παρέχει αφορολόγητο σε εφοπλιστές και βιομηχάνους, ενώ έχουν επιστροφή ξενοδόχοι, κλινικές, αεροπορικές εταιρείες την ίδια στιγμή που η τιμή για τους αγρότες παραμένει στο 1,36 ευρώ/λίτρο και με μέση τιμή στις χώρες της ΕΕ τα 60 λεπτά/λίτρο. Οι δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Λάρισα προεκλογικά τον Μάιο έχουν παραμείνει λόγια του αέρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για το πετρέλαιο.

Σε αυτά τα προβλήματα καθώς και σε πολλά άλλα, η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να πιστέψουν στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα και να επιβάλουν το δίκαιο των αιτημάτων μας στην κυβέρνηση.

Ό,τι κατακτήσαμε, ό,τι ανάσα πήραμε ήταν αποτέλεσμα των σκληρών, συνεχόμενων και πολυήμερων κινητοποιήσεών μας, καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε το παραμικρό και τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνες μόνο με το ανάθεμα ή σαν θεατές από την τηλεόραση.

Απαιτούμε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο ώστε να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Θέλουμε ουσιαστική δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις αξιοπρέπειας μετά από δεκαετίες σκληρής δουλειάς στο χωράφι και το μαντρί. Θέλουμε ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να επιβάλουμε το δίκιο μας με τον αγώνα και τα τρακτέρ μας αρκεί να το πιστέψουμε.

Η ΕΟΑΣΝΛ παίρνει πρωτοβουλία αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Καλούμε τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις συσκέψεις το επόμενο διάστημα.

– Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο Βασιλή Φαρσάλων.

– Σάββατο 23 Νοεμβρίου στον Πλατύκαμπο στην αίθουσα του Συνεταιρισμού.

– Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη των Ενωτικών Ομοσπονδιών στον Παλαμά Καρδίτσας.

Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν νέες συσκέψεις σε επαρχίες και χωριά του νομού.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Με απόφαση του ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις για τον Ασφαλιστικό. Ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, απαιτώντας να μείνουν στα χαρτιά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, να υπάρχει ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη, μείωση των εισφορών και αύξηση των συντάξεων.

Εκλογές στην ΕΟΑΣΝΛ 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας είναι η ενίσχυση των Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, η ουσιαστική λειτουργία τους, η συσπείρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων στους Συλλόγους. Η ΕΟΑΣΝΛ συνεχίζει τις εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους που ανήκουν στη δύναμή της και συγκροτεί νέους Συλλόγους σε επίπεδο χωριού, ομάδας χωριών ή πρώην καποδιστριακού δήμου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές σε 21 Αγροτικούς Συλλόγους με πολύ αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το 2016 σαν αποτέλεσμα της συνεχούς και συνεπούς δράσης της ΕΟΑΣΝΛ.

Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου και ώρα 5.30 το απόγευμα σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Καλούμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους από όλους τους Συλλόγους να συμμετάσχουν στο συνέδριο και το διάστημα που απομένει θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για εκλογές σε περισσότερους Αγροτικούς Συλλόγους».