Στη Λειψία της Γερμανίας στρέφεται το ενδιαφέρον της εξωτερικής πολιτικής σκηνής καθώς ξεκινά το Τακτικό Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που θα κρίνει το μέλλον του.

Μεγάλες προκλήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, θεωρούνται τα χαμηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές και στις πρόσφατες εκλογές σε επίπεδο Κρατιδίων, η άνοδος της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, οι επικρίσεις που δέχεται η νέα Αρχηγός του κόμματος, ένα χρόνο μετά τη διαδοχή της Καγκελαρίου στην ηγεσία και τα προβλήματα του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού».

Μετά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), και το CDU αντιμετωπίζει πλέον ζήτημα ηγεσίας, μόλις έναν χρόνο μετά την εκλογή της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στη θέση της Προέδρου του.

Η «ΑΚΚ», όπως την αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος, δεν θεωρείται πλέον σίγουρη επόμενη Καγκελάριος, όπως τον Δεκέμβριο, όταν, με την βοήθεια της κυρίας Μέρκελ, κέρδιζε – έστω οριακά – τον Φρίντριχ Μερτς στην μάχη για την ηγεσία.

Στις Ευρωεκλογές το κόμμα έχασε επτά εκατοστιαίες μονάδες, ενώ στην Θουριγγία και στο Βρανδεμβούργο τερμάτισε τρίτο και στην Σαξονία έχασε επτά μονάδες.

«Το κόμμα σπαρταράει», σχολίασε η εφημερίδα Die Welt. «Η πτώση του κόμματος δεν μπορεί πια να αγνοηθεί», δήλωσε ο κ. Μερτς, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να λάβει σήμερα τον λόγο αμέσως μετά την αρχηγό, αν και έχει σπεύσει να καθησυχάσει ότι δεν προτίθεται να θέσει ζήτημα προσώπων.

Φρίντριχ Μερτς
(AP Photo/Markus Schreiber)

Πολλοί εντούτοις εκτιμούν ότι θα προκαλέσει, έστω εμμέσως, την κα Κραμπ-Καρενμπάουερ, τόσο για την πορεία του κόμματος όσο και για το ζήτημα του υποψήφιου Καγκελάριου, στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Μέχρι τώρα στο CDU ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι ο/η αρχηγός του κόμματος ήταν αυτόματα υποψήφιος ή υποψήφια Καγκελάριος, όμως τα τελευταία αποτελέσματα και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις έχουν οδηγήσει σε συζήτηση και σχετικά με το εάν θα μπορούσε ο υποψήφιος Καγκελάριος να είναι άλλος από την αρχηγό – κάποιος που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα στην κάλπη.

Η συζήτηση επικεντρώνεται πιο συγκεκριμένα στην πρόταση της Νεολαίας του CDU η επιλογή του υποψηφίου να γίνει από την βάση του κόμματος.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκοπήσεις, η σημερινή αρχηγός θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιλεγεί.
Μόλις το 19% των Γερμανών τη θεωρεί κατάλληλη για το αξίωμα της καγκελάριου, ενώ το 42% προτιμά τον Φρίντριχ Μερτς.

Αλλαγή πορείας ζήτησε και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Handelsblatt τόνισε ότι «είτε θα αλλάξουμε την πολιτική μας, είτε οι πολίτες θα αλλάξουν την σύνθεση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου».

«Το θέμα της Καγκελαρίας θα επισκιάσει τα πάντα στο Συνέδριο», προεξοφλεί το περιοδικό Der Spiegel, καθώς υπάρχει σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να εστιάσει στα ζητήματα προγράμματος και «γραμμής» του CDU.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ert.gr