Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε τα οφέλη της φυσική δραστηριότητα (ΦΔ) θα πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει ΦΔ και άσκηση.

Είναι λοιπόν, η οποιαδήποτε κίνηση του σώματος που παράγεται από τους σκελετικούς μύες και αποδίδει μια σημαντική αύξηση ενεργειακής δαπάνης πάνω από την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας. Με πιο απλά λόγια είναι η οποιαδήποτε σωματική κίνηση που παράγεται από τους μύες και για την οποία απαιτείται κατανάλωση ενέργειας.

Βέβαια η ΦΔ σε καμιά περίπτωση δεν συγχέεται με την άσκηση, καθώς με τον όρο άσκηση εννοούμε κάθε συστηματική κίνηση του σώματος ή συμμετοχή του ατόμου σε φυσικές δραστηριότητες, η οποία έχει κάποια χρονική διάρκεια, χαμηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού, και στην οποία εμπλέκονται, κυρίως, μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος.(Berger, Pargman, & Weinberg, 2007)

Για να καταλάβετε την διαφορά ΦΔ και άσκησης θα αναφέρουμε κάποια παραδείγματα. Παράδειγμα ΦΔ μπορούν να θεωρηθούν τα διάφορα είδη παιχνιδιών που αρέσουν στα παιδιά ( κρυφτό, κυνηγητό, το παιχνίδι <<τα μήλα>>,κλπ.), ενώ η άσκηση είναι πιο συγκεκριμενοποιημένη με σχέση την ΦΔ και παραδείγματα είναι οι αερόβιες ασκήσεις πχ. Ποδηλασία, αντισφαίριση (Τennis), χειροσφαίριση (Ηandball) ,κολύμβηση κλπ.

Τα οφέλη της ΦΔ και της άσκησης είναι πολλά και όσο παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δραστήρια, αυτά τα οφέλη θα μεγιστοποιούνται.

 • Οι αερόβιες δραστηριότητες λοιπόν ( γρήγορο περπάτημα, joking, κολύμβηση, ποδόσφαιρο κλπ.) αυξάνουν τους σφυγμούς της καρδιάς και την αναπνοή και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού  συστήματος ( καρδιά, πνεύμονες).
 • Οι δραστηριότητες ενδυνάμωσης (σωματοδόμησης), ( κάμψεις στήθους, κάμψεις δικεφάλων με μικρή επιβάρυνση, καθίσματα με ή χωρίς επιβάρυνση κλπ.) και οι δραστηριότητες αντοχής βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των μυών και των οστών τα οποία είναι απαραίτητα για την καλύτερη σωματική ανάπτυξη των παιδιών.
 • Οι δραστηριότητες ισορροπίας ( yoga, διάφορα είδη χορού, ασκήσεις στην ενόργανη πχ. δοκός ισορροπίας κλπ.) και οι στατικές διατάσεις (παθητικές είτε ενεργητικές. Στην παθητική στατική διάταση ο ασκούμενος διατείνει τις μυϊκές ομάδες που θέλει με τη βοήθεια κάποιου συνασκούμενου
  ή προπονητή/φυσιοθεραπευτή, ενώ στην ενεργητική τοποθετεί το σώμα του στην κατάλληλη θέση ώστε να επιτύχει την επιμήκυνση μόνος του) ενισχύουν την ευστάθεια και ευκαμψία και μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμών.

 

Συμπερασματικά και όχι μόνο στα παιδιά, η άσκηση και η ΦΔ :

 

 • Μειώνει την πιθανότητα για εμφάνιση χρόνιων και πιθανών μελλοντικών παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά, εμφράγματα, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.
 • Βοηθάει στην απώλεια και διατήρηση του βάρους, σε περίπτωση αρτηριακής πίεσής βοηθάει στην μείωση της και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
 • Με μέτρο, ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργεία.
 • Βοηθάει στην ανάπτυξη και στη διατήρηση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων,
 • Μειώνει τα αισθήματα κατάθλιψης και σωματικού άγχους.
 • Αυξάνει τον μεταβολισμό.
 • Προστατεύει από πιθανή μελλοντική οστεοπόρωση.
 • Προάγει την καλύτερη αυτό-εικόνα και περισσότερο ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Όπως και κοινωνική, ψυχολογική και κοινωνική ευεξία καθώς παρέχει έναν τρόπο για την κοινή χρήση μιας δραστηριότητας με την οικογένεια και τους φίλους τους.

 

Εν κατακλείδι, η άσκηση στα παιδιά προσδίδει τα καλύτερα σε διάρκεια οφέλη, αν ξεκινήσει πριν την εφηβεία και γίνει κομμάτι του τρόπου ζωής του παιδιού (δια βίου άσκηση). Πρέπει με την βοήθεια των γονιών και του σχολείου να τα αφυπνίσουμε, ώστε να ξεκινήσουν να αθλούνται, απομακρύνοντας τα από την καθιστική ζωή, ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρούμε έντονα κυρίως στα σημερινά παιδιά και να τα οδηγήσουμε σε ένα μέλλον υγιές, μακριά από μελλοντικές ασθένειες, αγαπώντας τον αθλητισμό, κάνοντας τον κομμάτι του εαυτούς τους, για να ευχαριστιούνται και να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφέλη της ΦΔ και της άσκησης.