Άρωμα Γυναίκας στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ανακοινώθηκε χθες η πρόταση του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο λόγος για την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Με την πρόταση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σπάει» την παράδοση που ίσχυε εδώ και 20 χρόνια, ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος επανεκλέγεται. Παρόλα αυτά, διατηρεί την παράδοση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο της Κυβέρνησης, προκειμένου να υφίσταται ισορροπία δυνάμεων.

Το καινοτόμο της πρότασης ήταν ότι είναι γένους θηλυκού η κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κάποιους ξένισε, κάποιους τρόμαξε, άλλους προβλημάτισε. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μία ανώτατη δικαστικό πλήρως καταρτισμένη με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Πέρα από το συγγραφικό της έργο, η Πρόεδρος του ΣτΕ έχει διδάξει επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Επίσης, πρόκειται για ένα σεμνό άτομο χαμηλών τόνων, με πολυετή εμπειρία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς υπηρετεί από το 1982.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εφόσον εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα «αλώσει» και το τελευταίο ανδρικό οχυρό της Πολιτείας. Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Η υποψηφιότητά της συμβολίζει την ενότητα του έθνους, καθώς προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο από την Κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για πρόσωπο κοινής αποδοχής και γενικής εκτίμησης από όλους.

Της ευχόμαστε καλή επιτυχία!