Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου και φολικού οξέος δεν βελτιώνουν τελικά την ανδρική γονιμότητα

Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και φολικού οξέος δεν αυξάνει την ποιότητα των σπερματοζωρίων ή τα ποσοστά επίτευξης κυήσεων, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη για την ανδρική γονιμότητα.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν και είχαν δείξει ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου και φολικού οξέος μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός, χαμηλού κόστους, μη επεμβατικός τρόπος για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Τα συμπληρώματα διατροφής για την ανδρική υπογονιμότητα πολλές φορές περιέχουν φολικό οξύ και ψευδάργυρο. Περιορισμένα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στην επίδραση του ψευδάργυρου και του φολικού οξέος, καθώς και τα δύο είναι σημαντικά για την παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων.

Οι έρευνες αυτές είχαν βασιστεί σε μικρά πληθυσμιακά δείγματα και είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Καμία μελέτη μεγάλης κλίμακας όμως δεν είχε εξετάσει την αποτελεσματικότητα του φολικού οξέος και του ψευδαργύρου στην βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων ή στον αριθμό γεννήσεων.

«Είχαν γίνει μικρές έρευνες που είχαν δείξει κάποιο όφελος, αλλά χρειαζόμασταν σαφείςαποδείξεις ότι έχουν αποτελέσματα.”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Enrique Schisterman. «Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουμε εάν τα συμπληρώματα φολικού οξέος και ψευδαργύρου συμβάλλουν στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας».

Σε αυτή την έρευνα έλαβαν μέρος 2.370 ζευγάρια που υποβάλλονταν σε θεραπεία υπογονιμότητας σε τέσσερις αμερικανικές πόλεις.

Οι άνδρες λάμβαναν κάθε μέρα συμπληρώματα 5mg φολικού οξέος και 30mg ψευδαργύρου ή ένα εικονικό φάρμακο. Μετά από έξι μήνες θεραπείας, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην κινητικότητα ή τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ούτε στα ποσοστά γεννήσεων.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να έχει ακόμα και αρνητικές παρενέργειες. Στην ομάδα που πήρε τα συμπληρώματα, υπήρξε ελαφρώς αυξημένο ποσοστό κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων, ο οποίος μπορεί να αποτελεί παράγοντα της ανδρικής υπογονιμότητας, ενώ υπήρξαν και συμπτώματα όπως ναυτία και εμετός.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέως και ψευδαργύρου από άνδρες που κάνουν θεραπεία για την υπογονιμότητα. «Για πρώτη φορά υπάρχουν υψηλής ποιότητα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ δεν βελτιώνουν τα ποσοστά γεννήσεων ούτε τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων”, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: capital.gr