Εξακολουθεί να επιδεινώνεται η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, καθώς από την Τρίτη έχουν κλιμακωθεί οι επιθέσεις του συριακού στρατού με την υποστήριξη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Σύροι που έχουν εκτοπιστεί στην επαρχία Ιντλίμπ από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα ανέρχονται πλέον σε 350.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να επιδεινώνεται εξαιτίας της «κλιμάκωσης» των εχθροπραξιών μεταξύ του συριακού στρατού και ανταρτών. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και το συριακό πυροβολικό σφυροκοπούν πόλεις και χωριά, καθώς αντεπιτίθενται με τη συνδρομή υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών μονάδων.

«Το πιο πρόσφατο κύμα εκτοπισμών επιδεινώνει μια ήδη φρικτή κατάσταση στο Ιντλίμπ», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ για τη Συρία. Την περασμένη Κυριακή Ρωσία και Τουρκία ανακοίνωσαν την έναρξη εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ, ωστόσο δύο ημέρες αργότερα ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη επανέλαβαν τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών στην επαρχία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις είχαν ήδη αναγκάσει τους προηγούμενους μήνες ακόμη 400.000 ανθρώπους να αναζητήσουν ασφάλεια σε προσφυγικά στρατόπεδα κοντά στα σύνορά με την Τουρκία.

Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς η πρόσφατη αντεπίθεση του συριακού στρατού τον φέρνει όλο και πιο κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι στην περιοχή έχουν εγκλωβιστεί περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι Αγκυρα και Μόσχα διαπραγματεύονται για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της επαρχίας Ιντλίμπ, ώστε να ξεχειμωνιάσουν οι εκτοπισμένοι Σύροι.

kathimerini.gr