Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για εξωτερικά θέματα, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει  και θα παρουσιάσει τις αρχικές προτάσεις του για το ζήτημα, όμως οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τη Λιβύη σε νέα συνδιάσκεψη περίπου σε έναν μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στο Βερολίνο ηγέτες διαφόρων χωρών, ανάμεσά στους και δυνάμεων που υποστηρίζουν τα αντίπαλα μέρη στον πόλεμο στη Λιβύη, δεσμεύθηκαν να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα από το 2011 και να τερματίσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς τους αντιμαχόμενους, μεταξύ άλλων.

Η Αθήνα σε μία πρώτη αντίδραση σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η Διάσκεψη «επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αξιολόγησαν ως θετική τη «δέσμευση όλων των συμμετεχόντων» για τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Επίσημη και πιο αναλυτική τοποθέτηση από την ελληνική διπλωματία αναμένεται να υπάρξει σήμερα μετά τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

efsyn.gr