Βρείτε τα μεταξύ σας είναι το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Ελλάδα και την Τουρκία, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ σημαντική σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ και με σαφήνεια δηλώνουν ότι η Αθήνα δεν πρέπει να διαταράξει αυτή τη σχέση.

Αυτό άλλωστε είναι το νόημα των όσων δηλώνει στην «Καθημερινή» ο Ρόμπερτ Ο΄ Μπράιεν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ και αποτελούν μία ακόμα απόδειξη πως έχει χρεοκοπήσει το δόγμα των ελληνικών κυβερνήσεων ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Ρόμπερτ Ο΄ Μπράιεν δήλωσε πως «έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργασθούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπισθούν ως προκλήσεις».

Δείχνοντας το πόσο σημαντική θεωρεί η Ουάσιγκτον την Τουρκία για τα συμφέροντα της στην περιοχή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ δηλώνει πως «οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειρισθεί τις σχέσεις της με την Αγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχίας, το ΝΑΤΟ».