Τη μεγάλη ανατροπή έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε την έκτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση, κόντρα, μάλιστα, στο άκρως αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε έως τις 16:00 και που οδήγησε την αγορά ακόμη και στο -1,23%. Ο Γενικός Δείκτης σήμερα επιβεβαίωσε τα υψηλά πενταετίας στα οποία βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα.

Σε υψηλά 5ετίας το Χρηματιστήριο μετά το ανοδικό 6x6

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 942,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 928,66 μονάδων (-1,23%) και 943,66 μονάδες (+0,37%). Ο τζίρος ανήλθε στα 121,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 8 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,01%, στις 2.352,70 μονάδες, ενώ στο +0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.257,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 882,19 μονάδες.

Η μεγάλη αύξηση του τζίρου συνδέθηκε σήμερα με το πακέτο του 38,44% που διακινήθηκε στην Καράτζης, μεταξύ του Αντώνιου και της Μαρίας Καράτζη. Το πακέτο των 5,6 εκατ. μετοχών διακινήθηκε στην τιμή των 8,42 ευρώ και ήταν συνολικής αξίας 47,499 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μετά το πακέτο δημοσιοποιήθηκε και δημόσια πρόταση από τον Αντ. Καράτζη στην τιμή των 10 ευρώ.

Η μεγάλη ανατροπή άρχισε σήμερα από τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία μετά την κοινοποίηση της απόφασης για το καζίνο στο Ελληνικό γύρισε από το -1,27% στο +5%, για να κλείσει τελικά στο +5,70% και στα 8,35 ευρώ. Βέβαια, η μεγάλη ανατροπή δεν θα ολοκληρωνόταν εάν δεν βοηθούσαν και άλλοι τίτλοι, με τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα να ήταν παρούσες μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης.

Πάντως, όπως επισημάνθηκε σήμερα από τους εγχώριους αναλυτές, η αγορά, πλην του διεθνούς αρνητικού κλίματος, δεν είχε σημαντικούς αρνητικούς καταλύτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να απειλήσουν τα κεκτημένα του 2020. Οι διορθώσεις είναι εντός… προγράμματος σε μια αγορά που βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι και έχει μπροστά της αρκετές θετικές εξελίξεις τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο.

Ειδικά μάλιστα όταν η Ελλάδα έχει λάβει θετικά μηνύματα για τα αιτήματα της αναφορικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο (ούτως ώστε αυξηθεί το πακέτο παροχών και οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις). Από σήμερα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών καταφτάνουν στην Αθήνα, έχοντας ήδη μία πρώτη εικόνα από συζητήσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το πλέον κεντρικό ζήτημα όμως της παρούσας αξιολόγησης είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα με το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, του εξωδικαστικού και κυρίως την ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής και το νέο πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες και επιχειρήσεις που θα ισχύει από την 1η Μαΐου.

Επιπλέον, άλλη μια θετική εξέλιξη ήταν και το swap των 3 ελληνικών ομολόγων ύψους 3,3 δισ. από την Εθνική που προέβη το ελληνικό Δημόσιο, για το οποίο μάλιστα η JP Morgan έσπευσε να δηλώσει θετική. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συναλλαγή βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών, γεγονός που αφενός είναι επιβοηθητικό για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Ηρακλής» και αφετέρου αποτελεί όφελος για τους μετόχους της τράπεζας.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΓΕΚ Τέρνα, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 2,9%, με τις ΕΧΑΕ και Aegean να ακολουθούν με άνοδο 1,21% και 1,01% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Εθνική.

Στον αντίποδα, Eurobank και ΟΛΠ έκλεισαν με κέρδη 1,57% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Λάμδα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan. Χωρίς μεταβολή ο Μυτιληναίος και η Coca Cola.

Πηγή: capital.gr