Τη νέα του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “4 Concerti Grossi…a preparar l’ avvenire», θα παρουσιάσει το κιθαριστικό σύνολο Guitarte, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι, στη σκηνή του «The zoo» στο Χαλάνδρι.

Η ζωντανή τους αυτή εμφάνιση θα παραπέμπει σε μια συνάντηση της κλασικής μουσικής φιλολογίας συνδυασμένη με την ατμόσφαιρα ενός τζαζ κλαμπ. Άλλωστε η μουσική της εποχής του Μπαρόκ, εκτός απο χώρο έρευνας και ανάδειξης ιστορικών και στιλιστικών ερμηνευτικών προσεγγίσεων, ανέκαθεν αποτελούσε για μια μεγάλη μερίδα μουσικών, πεδίο πειραματισμών και τολμηρών διασκευών.

Το Guitarte παρουσιάζει λοιπόν, τέσσερα Concerti grossi σε μεταγραφές για 5 έως 7 κιθάρες, με τους κιθαρίστες σε εναλλασσόμενους ρόλους, soli και tutti. Η μουσική των Händel, Vivaldi, Corelli, Geminiani, με τον ήχο της σημερινής κιθάρας, σε απόδοση για κιθαριστικό σύνολο, διεκδικεί μια θέση, στο σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, για όσους αγαπούν να απολαμβάνουν τη μουσική του 17ου και 18ου αιώνα.

Η σχέση του συνόλου Guitarte με τα κονσέρτα που περιέχονται στο τελευταίο τους CD με τον ομώνυμο τίτλο, ξεκινά από τη σπουδή και τη μελέτη έργων της εποχής για λαούτο (J. S. Bach, S. L. Weiss, A. Vivaldi κ.ά.), περνάει από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πορεία (από τα μαθητικά ακόμη χρόνια) με κιθαριστικά σύνολα κι έχει ως τελευταίο σημείο αναφοράς το έργο του J. S. Bach – Musikalisches Opfer (BWV 1079), το οποίο ηχογράφησε το σύνολο στο προηγούμενο CD Traces.

Βιογραφικό

Το Guitarte ensemble ιδρύθηκε το 2005 και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, με συνοδοιπόρους τους Χρήστο Φάκλαρη, Φραγκούλη Καραγιαννόπουλο, Άννα Σαρτζίδου και Μαρία Παπαμιχαήλ.
Από το 2015 στο σχήμα συμμετέχουν και οι Χριστίνα Πολυκρέτη και Νεκτάριος Σακελλαρίου. Έχοντας κοινή τους αφετηρία την κιθάρα στοχεύουν στη δημιουργία ενορχηστρωτικής δυναμικής, χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, διατηρώντας, δηλαδή, τον χαρακτήρα της κλασικής κιθάρας ως solo όργανο. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσα από την ανάδειξη νέων έργων, αλλά και μεταγραφών που βασίζονται σε αυτήν τη λογική.
Το μουσικό σύνολο Guitarte έχει, μεταξύ άλλων, παρουσιάσει έργα των J. S. Bach, F. Geminiani, L. Boccherini, A. Schoenberg, B. Britten, D. Milhaud, N. Rota, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Φάμπα, Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Βασιλαντωνάκη, Γ. Αγγελάκη, Μ. Κεφάλα, Ν. Παναγιωτάκη, κάποια από αυτά ειδικά γραμμένα για το σύνολο. Έχει, επίσης, δημιουργήσει σύνθετες μουσικές παραστάσεις με τραγούδι, αφήγηση, χορό, video art, όπως «Τα ημερολόγια ενός διαβόλου» (μουσική Ν. Χατζηελευθερίου, έργα Κ. Π. Καβάφη και Φ. Πεσσόα), τα «12 νυχτερινά» (μουσική Μ. Θεοδωράκη, κείμενα Ν. Τσιφόρου), το «Καταραμένο φίδι» του Μ. Χατζιδάκι (κείμενα Α. Πετράτου, θέατρο σκιών Άθω Δανέλλη), το δρώμενο «Ήχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του αρχαίου πνεύματος» με σωζόμενα αποσπάσματα αρχ. ελληνικής μουσικής και τραγούδια σύγχρονων παραστάσεων αρχαίου δράματος, τη σκηνική μπαλάντα «Στο όνειρο ενός νηφάλια μεθυσμένου» (μουσική Μ. Θεοδωράκη για την παράσταση «Ένας όμηρος» του Μπ. Μπήαν) κ.ά. Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο CD του συνόλου «ΙΧΝΗ» με έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη.

“The zoo” μουσική σκηνή

Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι
Ωρα έναρξης: 13:00 (1.00 μ.μ.)

Είσοδος: 10 ευρώ
Φοιτητές, μαθητές ωδείων, ΑμεΑ, άνεργοι 5 ευρώ

Πηγή: protothema.gr