Γράφει ο Λάζαρος Ι. Σακκάς, MD, ECFMG(USA)< DM, PhD(UK), FRCP(UK)

Ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην Διευθυντής της κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

lsakkas@med.uth.gr

Απαντήσεις για την ψωριασική αρθρίτιδα δίνει ο κ. Λάζαρος Ι. Σακκάς, MD, ECFMG(USA)< DM, PhD(UK), FRCP(UK), Ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην Διευθυντής της κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα:

Τι είναι ψωριασική αρθρίτιδα;

Είναι αρθρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στις αρθρώσεις. Εκδηλώνεται με πόνο, συχνά διόγκωση των αρθρώσεων, και δυσκαμψία (πιάσιμο) το πρωί. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι των χερών, γόνατα και τα δάκτυλα των ποδιών. Μερικές φορές προσβάλλεται η σπονδυλική στήλη με πόνο στον αυχένα και τη μέση, και μπορεί να διογκωθεί ολόκληρο δάκτυλο, πράγμα που ονομάζεται δακτυλίτιδα (Εικόνα). Μάλιστα η δακτυλίτιδα είναι τόσο χαρακτηριστική εκδήλωση, που βλέποντάς την ο ρευματολόγος καταλαβαίνει ότι ο ασθενής έχει ψωριασική αρθρίτιδα.

Ποια άτομα έχουν ψωριασική αρθρίτιδα;

Ψωριασική αρθρίτιδα έχουν τα άτομα με ψωρίαση. Ψωρίαση είναι συχνή πάθηση και 2-4 άτομα στα 100 έχουν την πάθηση. Η αρθρίτιδα συνήθως εμφανίζεται μήνες ή χρόνια μετά την ψωρίαση αλλά μερικές φορές εμφανίζεται πριν την ψωρίαση.  Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται σε 10% έως 40% των ατόμων με ψωρίαση.

Τι σχέση έχει η αρθρίτιδα με την ψωρίαση;

Η ψωρίαση με την ψωριασική αρθρίτιδα έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα, μεταξύ αυτών και κοινούς μηχανισμούς παθογένειας, και, όπως είπαμε, αρκετά άτομα με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασική αρθρίτιδα. Σε ποντίκια, έχει φανεί ότι η χορήγηση μιας ουσίας από το περιβάλλον προκαλεί την ανάπτυξη και ψωρίασης και αρθρίτιδας. Τέλος, τα ίδια βιολογικά φάρμακα θεραπεύουν και την ψωρίαση και την αρθρίτιδα. Για τους λόγους αυτούς ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα θεωρούνται ως μια νόσος, η ψωριασική νόσος.

Είναι αυτοάνοση πάθηση η ψωριασική αρθρίτιδα;

Αυτοάνοση νόσος είναι εκείνη που πρικαλειται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του εαυτού μας. Αυτό γίνεται μέσω δυο ειδών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των Τ λεμφοκυττάρων και των Β λεμφοκυττάρων. Είναι δύσκολο να δούμε εάν τα Τ λεμφοκύτταρα στρέφονται κατά του εαυτού μας, αλλά εύκολο να δούμε εάν τα Β λεμφοκύτταρα στρέφονται κατά του εαυτού μας γιατί τα τελευταία παράγουν αυτοαντισώματα. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν βρεθεί αυτοαντισώματα στην ψωριασική αρθρίτιδα και πιθανολογούμε ότι ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να είναι αυτοάνοσες παθήσεις.

Είναι κληρονομική πάθηση η ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωρίαση κατά μεγάλο μέρος οφείλεται σε κληρονομικότητα όταν εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών. Μάλιστα όσο πιο νωρίς σε ηλικία εμφανίζεται η ψωρίαση τόσο πιο μεγάλη η κληρονομικότητα (τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας).

Έχει η ψωριασική αρθρίτιδα άλλα συμπτώματα εκτός από την αρθρίτιδα;

Εκτός από τις βλάβες του δέρματος, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να έχει και φλεγμονή στα μάτια, που εκδηλώνεται με πόνο και ερυθρότητα ή με μείωση της όρασης σε ένα ή και στα δυο μάτια.

Έχει μακροχρόνιες συνέπειες η ψωριασική αρθριτιδα;

Η φλεγμονή στην άρθρωση προκαλεί πόνο και περιορισμό της λειτουργίας της, που επανέρχονται στο φυσιολογικό όταν υποχωρεί η φλεγμονή. Όταν όμως η φλεγμονή παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί βλάβη στα οστά της άρθρωσης και ο περιορισμός της λειτουργίας της άρθρωσης γίνεται χρόνιος.  Όταν η φλεγμονή στις αρθρώσεις παραμένει για πολλά χρόνια αυτό επηρεάζει και το καρδιαγγειακό σύστημα.   Γι’ αυτό τα άτομα με ψωριασκή αρθρίτιδα καλό είναι να έχουν χαμηλή χοληστερίνη.

Επηρεάζει η διατροφή την ψωριασική αρθρίτιδα;

Είναι γνωστό ότι μερικές τροφές μειώνουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων, όπως λιπαρά ψάρια, όπως, ο γαύρος, η σαρδέλα, το χέλι, η πέστροφα και άλλα.  Μερικά καρυκεύματα, όπως ο κουρκουμάς, επίσης βελτιώνουν τη φλεγμονή.

Υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για την ψωριασική αρθρίτιδα;

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα. Εάν η πάθηση δεν ελέγχεται αποτελεσματικά με τα κλασσικά φάρμακα, χορηγούνται τα λεγόμενα βιολογικά φάρμακα. Τ βιολογικά φάρμακα, γίνονται από ζωντανά κύτταρα και όχι από μια χημική αντίδραση και είναι σε μορφή ένεσης. Τα βιολογικά φάρμακα μπορεί να εξαλείψουν όχι μόνο τη φλεγμονή στις αρθρώσεις αλλά και στις αρτηρίες μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όμως, επειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν λίγο τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Πηγή: larissanet.gr