«Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν δεν τηρούνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή συζήτηση, έστω και με αυτή τη σύντομη διαδικασία, είναι κρίσιμη και σημαντική γιατί συζητάμε το κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και αφορά την ανάπτυξη οικονομίας. Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν δεν τηρούνται τα δικαίωματα των εργαζόμενων», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια ομιλία που κατά την άποψή μου είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Εκανε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει. Ξεκίνησε με λαθροχειρία. Ανέγνωσε υποτίθεται ερωτήματα που εμείς θέσαμε με δικό του τρόπο. Κατέγραψα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, αλλά δεν μίλησα για συνολική άυξηση ανεργίας γιατί είναι προφανές ότι η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Τα στοιχεία της Κομισίον σας καθηλώνουν στο 2,4%. Το αφήγημά σας είναι ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα απο τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών. Δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες ούτε την ανάπτυξη 4% ούτε πολλές και καλές δουλειές», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι: «Τον Ιούνιο 2019 η ανεργία ήταν 17% όταν επι ημερών σας έφτασε στο 28%.

Αφήστε την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά τάζοντάς του λαγούς και πετραχήλια. Που είναι οι πολλές και καλές δουλειές.

Κάντε μια βόλτα. Κάνετε πολλές εκδρομές στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το τριπ αντβάιζορ.

Αυτές ήταν οι χειρότερες γιορτές.

Αυτό συνέβη γιατί, όσο και αν μειώσεις την φορολογία στα κέρδη, αν δεν τονώσεις την κατανάλωση με αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς τα χρήματα τα δίναμε όχι στους έχοντες και κατέχοντες αλλά σε εκείνους που και ένα ευρώ να έχουν στην τσέπη τους το καταναλώνουν.

Οι διαφορές μας είναι ουσιαστικές ιδεολογικές.

Τονίζαμε τότε ότι είναι στον πυρήνα της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας ότι απαραίτητες προϋπόθεσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών είναι:

– η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

– η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους

– και τελικά η μείωση του μέσου μισθού

Διότι, μας λέει η ΝΔ, με αυτόν τον τρόπο δίδονται υποτίθεται κίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις και ενισχύονται οι δυνατότητες για την εντατικότερη εκμετάλλευση της παραγωγικής δύναμης της εργασίας.

Όλα αυτά δεν είναι καινούριες ιδέες. Αποτελούν το ιδεολογικό και πολιτικό αλφαβητάρι κάθε νεοφιλελεύθερου στην Ευρώπη και την Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Είναι η κλασική συνταγή που έγινε κυρίαρχη ήδη από τη δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε τον πολιτικό οδηγό για τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ, και στη συνέχεια για το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων στον αναπτυγμένο κόσμο τη δεκατία του 90 και του 2000.

Και δεν μιλώ μόνο για κυβερνήσεις της δεξιάς αλλά και για κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Η οποία επέλεξε να παίξει το ρόλο του εταίρου, του συνομιλητή και πολλές φορές ακόμα και του πρωταγωνιστή στο θεατρικό έργο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Της συναίνεσης που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Είναι η κλασική συνταγή που εισηγήθηκε και εφάρμοσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα».

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές

Πριν από τρεις εβδομάδες κατέθεσα στον κύριο Μητσοτάκη επίκαιρη ερώτηση για ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας και τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου στο πεδίο.

Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή, ούτε μια επιλογή που καθορίστηκε στενά από την συγκυρία.

Θα θυμάστε βεβαίως ότι εδώ και καιρό, πολύ πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι μια πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει το απόλυτο πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

Τονίζαμε τότε ότι είναι στον πυρήνα της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας ότι απαραίτητες προϋπόθεσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών είναι:

η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους
και τελικά η μείωση του μέσου μισθού

Διότι, μας λέει η ΝΔ, με αυτόν τον τρόπο δίδονται υποτίθεται κίνητρα για νέες επενδύσεις καθώς εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις και ενισχύονται οι δυνατότητες για την εντατικότερη εκμετάλλευση της παραγωγικής δύναμης της εργασίας.

Όλα αυτά δεν είναι καινούριες ιδέες. Αποτελούν το ιδεολογικό και πολιτικό αλφαβητάρι κάθε νεοφιλελεύθερου στην Ευρώπη και την Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Είναι η κλασική συνταγή που έγινε κυρίαρχη ήδη από τη δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε τον πολιτικό οδηγό για τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ και στην συνέχεια για το σύνολο σχεδον των κυβερνήσεων στον αναπτυγμένο κόσμο τη δεκατία του 90 και του 2000.

Και δεν μιλώ μόνο για κυβερνήσεις της δεξιάς αλλά και για κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας.
Η οποία επέλεξε να παίξει το ρόλο του εταίρου, του συνομιλητή και πολλές φορές ακόμα και του πρωταγωνιστή στο θεατρικό έργο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.
Της συναίνεσης που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Είναι η κλασική συνταγή που εισηγήθηκε και εφάρμοσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Η Ελλάδα ήταν το απόλυτο, θα έλεγε κανείς, παράδειγμα εφαρμογής αλλά και ολοκληρωτικής αποτυχίας αυτής της πολιτικής.
Και αυτό το έδειξαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ιδιαίτερα τη σκοτεινή περίοδο από το 2011 ως το 2014.

Επιθετικές μειώσεις μισθών, κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απελευθέρωση του ωραρίου και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας οδήγησαν ταχύτατα στην

αύξηση των ανισοτήτων,
εκτόξευση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας,
εκτόξευση της ανεργίας
σε μειώσεις μισθών και δημιουργία της γενιάς των εργαζόμενων φτωχών
στην κατάρρευση και του λιανικου εμπορίου

πράγμα που με τη σειρά του οδήγησε τελικά σε νέο κύκλο ύφεσης δημιουργώντας το απόλυτο καθοδικό σπιράλ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς επιχείρησε και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε να σταματήσει αυτή την πορεία καταστροφής και αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης.

Και στην συνέχεια όταν απαλλαχτήκαμε από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου τον Αυγουστο του 2018 πετύχαμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που όχι μόνο φρέναρε την τάση απορύθμισης αλλά την αντέστρεψε.

Στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης μας ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ και εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους,
επιβάλαμε για πρώτη φορά πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες,
παραβάτες που για κάποιους λόγους που εσείς τους ξέρετε καλύτερα από μας πάντοτε κατάφερναν να παραβιάζουν το νόμο χωρίς συνέπειες καθώς τα πρόστιμα διαγράφονταν ως δια μαγείας,
ενώ ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε ειδικές διατάξεις για την καταπολέμηση της μάυρης, της απλήρωτης και της υποδηλώμενης εργασίας βάζοντας έτσι φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και μάλιστα σε αντίθεση με τις επιταγές και τις πιέσεις των δανειστών αντιστρέψαμε την τάση απορύθμισης που είχε διαμορφωθεί

επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που εσείς είχατε καταργήσει το 2012
αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% που εσείς είχατε τσακίσει το 2012
καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό που εσείς είχατε επιβάλλει το 2012
επεκτείναμε πάνω από 15 κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες
πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων
θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης
κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας όπως στα ντελιβερι
πήραμε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών που οδήγησε σε θεαματική μείωση της απλήρωτης εργασίας

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ήταν πεντακάθαρα: όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αλλά την ίδια στιγμή από το 2018 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου του 2019 μέσα σε ένα χρόνο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,6%.

Όμως, η κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου, όπως είχαμε προβλέψει και όπως είχαμε προειδοποιήσει αποτέλεσε το σημείο ανατροπής αυτής της πορείας.

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας και έγιναν πραγματικοί οδοστρωτήρες για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς.

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση επιτέθηκε με απροσδόκητη, ακόμη και για μας, σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών. Η ένταση της επίθεσης αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μέγεθος της θρασυδειλίας της:
Παρεμβάσεις εν κρυπτώ, άγρια προπαγάνδα, τροπολογίες της νύχτας, υπουργικές αποφάσεις στη ζούλα και διάφορα άλλα στα οποία ειδικεύονται ο κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνθέτουν μια εικόνα δυστοπική.

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου.

Μέσα σε μόλις επτά μήνες ο κος Μητσοτάκης αποδείχτηκε ακόμη πιο σκληρός και ανελέητος ακόμη και από τον διαβόητο Τόμσεν.

Χτύπημα 1ο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

Από αυτόνομο ελεγκτικός μηχανισμό, από σώμα σύμμαχο των εργαζομένων, από μηχανισμό φόβητρο για τους παραβάτες εργοδότες το μετατρέψατε σε άνευρη διοικητική δομή στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησής σας . Ο στόχος προφανής: να επιστρέψουμε σε αυτό που ξέρετε καλά: την ανομία στους χώρους εργασίας, την ασυλία στους παραβάτες, τις διαγραφές προστίμων, τις εξυπηρετήσεις. Μέχρι και η κομματική σας εφημερίδα ο Φιλελεύθερος αναρωτιόταν προχθές αν τελικά υπάρχει ακόμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μιλώντας για ανύπαρκτους ελέγχους απροστάτευτους εργαζόμενους και ανεξέλεγκτα ωράρια.

Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου όπου για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης. Μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
Και όχι μόνο κάνατε όσα κάνατε αλλά για να τα δικαιολογήσετε δεν ντραπήκατε καν να ταυτίσετε την αιτολόγηση των απολύσεων με φακέλωμα εργαζομένων. Και να νομιμοποιήσετε έτσι τις πιο σκληρές και αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές. Και όλα αυτά για να κάνετε τα χατίρια του ΣΕΒ σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Είχατε ήδη πάρει φόρα. Οδοστρωτήρας με σπασμένα φρένα.

Το τέταρτο χτύπημα:
Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Και ακούστε και το καλύτερο: δώατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς. Χαρά στον φιλελευθερισμό σας!
Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία. Κλειδώνει έτσι το σύστημα από όλες τις πλευρές και αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία.
Χτύπημα 6ο: με μια υπουργική απόφαση στα μουλωστα όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.
Τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπρωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές – με δική σας απόφαση λοιπόν κάνετε

δώρα στις μεγάλες επιψειρήσεις , τις υπάγετε σσε προκλητικά ευνοικό καθεστώς αντιμετωπίζοντάς τες όμοια με μικρά συνοικιακά μαγαζάκια
δώρα και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόσιμα και σ αυτούς.
Ουσιαστικά καλείτε τους εργοδότες να παρανομούν. Τους λέτε: σας συμφέρει να μην τηρείτε τα ωράρια, να μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, τους δίνετε όλων των ειδών τα κίνητρα. Ελάχιστες ποινές χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα και ένα ανύπαρκτο σώμα πιθεώρησης εργασίας.
Θυμάστε φυσικά το πρόστιμο των 1,6 εκ που επέβαλε το σεπε επί ημερών μας στην τράπεζα Πειραιώς για αδήλωτες υπερωρίες. Όση προσπάθεια και να έκαναν τα μμε να το κουκουλώσουν, το κατάλαβαν και το ένιωσαν αυτοί που έπρεπε να το καταλάβουν και να το νιώσουν. Και η τράπεζα και οι εργαζόμενοι. Ξέρετε πόσο θα ήταν το πρόστιμο αυτό σήμερα με τις δικές σας ρυθμίσεις. 100.000 ευρώ. όχι 1,6 εκ. κι αυτό αν φυσικά έκανε έλεγχο το σεπε .
Σε ένα λοιπόν πεδίο παραβατικότητας που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νέους κυρίως εργαζόμενους που πληρώνονται για 4 ώρες αλλά δουλεύουν οχτώ εσείς επιλέξατε για άλλη μια φορά το δρόμο της απορύθμισης. Το δρόμο της γαλέρας και το νόμο της ζούγλας.
Χτύπημα 7ο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χτύπημα 8ο: Μείωσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Και είμαι βέβαιος κύριε Μητσοτάκη ότι τα σχέδια σας δεν σταματούν εδώ. Έχετε πολλά να κάνετε ακόμα για να εξηπηρετήσετε τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτών και των χορηγών σας από το ΣΕΒ. Το σχέδιο σας για την δήθεν ανάπτυξη είναι λοιπόν απλό. Τσάκισμα της εργασίας, άγρια εκμετάλλευση και νόμος της ζούγκλας.

Και ήδη τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά.

Για πρώτη φορά μετά τη χούντα έχουμε απολύσεις στις Τράπεζες.

Στην Πειραιώς αφού απολύθηκαν 24 άτομα κατά παράβαση της καθαρής συμφωνίας της Τράπεζας με τους εργαζόμενους αναλάβατε ως κυβέρνηση το ρόλο της διεύθυνσης προσωπικού της Τράπεζας, ποτέ δεν καταδικάσατε τις παράνομες απολύσεις, χαρακτηρίσατε τη συμφωνία κουρελόχαρτο και τελικά οδηγήσατε άλλους 100 εργαζόμενους στην έξοδο. 1,6 εκατομμύρια πρόστιμο εμείς, 120 αποχωρήσεις και απολύσεις εσείς. Με τις υγείες σας.

Αλλά και στην Εθνική από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα απολύθηκαν 50 ενοικιαζόμενοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι με 20 και πλέον χρόνια προυπηρεσίας με τις ευλογίες σας και με τη στήριξή σας.

Στα λιπάσματα Καβάλας όπου μετά την εκλογή σας και το φιλοεργοδοτικό κλίμα της νέας εποχής η επιχείρηση ξαναγύρισε στις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που είχαν κοπεί μαχαίρι επί ΣΥΡΙΖΑ, εκβιάζοντας παραμονή πρωτοχρονιάς 135 εργαζόμενους με απολύσεις για να τους μεταφέρει σε εταιρείες φαντάσματα με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα.

Στα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση οι εργολαβικοί εργαζόμενοι ούτε πληρώνονται ούτε απολύονται, έχουν καταντήσει όμηροι στο έλεος των εργοδοτών και εσείς δεν παρακολουθείτε απλώς αλλά στηρίζετε και επικροτείτε.

Στον ΟΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει ο χωρός των απολύσεων ενώ πληροφορούμαστε ότι προετοιμάζονται μετακινήσεις εργαζομένων σε θυγατρικές.

Και όπου οι εργοδότες δεν μπορούν να τα καταφέρουν με εκβιασμούς και τρομοκρατία έρχεστε εσείς σαν από μηχανής θεοί να λύσετε το πρόβλημα:

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη σύντομη αλλά μεστη θητεία σας:

Κατάργηση με νόμο της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους
Κατάργηση με νόμο λίγες μέρες πριν του κανονισμού εργασίας στα ΚΤΕΛ ώστε πια να αποφασίζουν μονομερώς οι εργοδότες για όλα.

Στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, μετά την απορρύθμιση Βρούτση, δεν επεκτείνεται και δεν γίνεται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση και έτσι μένουν έκθετοι και ακάλυπτοι 400.000 σκληρά εργαζόμενοι στα πιο επισφαλή επαγγελμάτα: σερβιτόροι, μάγειρες, ντελίβερι.. Το νέο δηλαδή πρεκαριότο καταδικάζεται στην ανασφάλεια με τη δική σας υπογραφή.

Και όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή μιας σκοτεινής περιόδου για τους εργαζόμενους.

Γιατί όχι μόνο τα συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά και η μεγάλη εικόνα είναι δραματική. Το εφτάμηνο της διακυβέρνησης σας με τις πολλές και καλές δουλειές είναι το χειρότερο εφτάμηνο από τότε που καταγράφει το σύστημα Εργάνη: οι απώλειες των θέσεων εργασίας έχουν φτάσει τις 186.000. Εξαιρετικό ισοζύγιο! ενώ επιδεινώνεται και η σχέση πλήρους και μερικής απασχόλησης με άυξηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Και το κλίμα αυτό που έχετε δημιουργήσει, οι συνθήκες γαλέρας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αυγή αυτής της «χρυσής περιόδου» για τους εργαζόμενους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους κάνοντας τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Προς όφελος πάντα των εργοδοτών και της εύκολης κερδοφορίας.
Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα.

Ξέρω κύριε Μητσοτάκη ότι σήμερα θα προσπαθήσετε να αποφύγετε την αντιπαράθεση. Κάποιο επικοινωνιακό τέχνασμα θα έχετε σκαρφιστεί. Όχι εσείς δηλαδή, διότι πολύ αμφιβάλλω ότι έχετε την οποιαδήποτε σχέση με την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους, πέρα από όσα σας λένε οι φίλοι σας από το ΣΕΒ. κάποιος συνεργάτης σας ίσως. Ίσως ανακοινώσετε την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό. Την ώρα που εμείς έχουμε καταθέσει σαφή πρόταση: άυξηση του κατώτατου κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021.

Ενώ προτείνουμε την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους αμέσως μετά όταν η Πολιτεία θα έχει κάνει το ελάχιστο καθήκον να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 που εσείς το 2012 μειώσατε στα 586 και 510 ευρώ για τους νέους.

Επομένως σήμερα θα απαντήσετε. Όχι σε μένα. Όχι στους δημοσιογράφους που σας λιβανίζουν.

Αλλά στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που η ζωή τους, τα σχέδια τους, η επιβίωση τους κρέμεται σήμερα από μια κλωστή εξαιτίας των δικών σας επιλογών.
Στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είναι αόρατοι για τα ΜΜΕ σας αλλά μάλλον και για σας.
Θα απαντήσετε στους εργαζόμενους από τα Λιπάσαματα, στους απολυμένους της Πειραιώς, στους ομήρους των ελπε, στους νέους επιστήμονες. τους βλέπετε; Είναι εδώ. Αόρατοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Ούτε αόρατες ζωές.

Αλλά σαυτούς τους ανθρώπους δεν έχετε να πείτε τίποτα. Το μοντέλο σας, η στρατηγική σας, η πολιτική σας τους ποδοπατά και τους εξαφανίζει.

Και αυτή είναι η μεγάλη, η ανυπέρβλητη διαχωριστική μας γραμμή.

Διότι στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο.
Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας.
Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον χωρίς μια συντονισμένη προσπάθεια αύξησης των μισθών, χωρίς ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζόμενων.

Γι αυτό και εμείς όχι μόνο θα υποστηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας που αγωνίζεται. Αλλά διαμορφώνουμε καθημερινά ένα εναλλακτικό πολιτικό και οικονομικό σχέδιο που βρίσκεται στον αντίποδα των ιδεοληψιών σας.
Με στόχο την μακροπρόθεσμη μείωση των ανισοτήτων αλλά και την καταπολέμηση των νέων μορφών ελαστικοποίησης και εκμετάλλευσης της εργασίας.

Γι αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Γι αυτό θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την εκ νέου ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στη νέα γενικευμένη απειλή της εργολαβοποίησης των εργαζομένων και την καθολική κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Γιατί εμείς αναμετρόμαστε με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας. Όχι με εσάς.

protothema.gr