Μιλώντας με την οδοντίατρο, Πωλίνα Μάρου-Παππά σε πλημμυρίζει μια ευχάριστη αίσθηση καθαρού και τακτοποιημένου κόσμου. Απολαύστε τη μέσα από τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνει!

 1. Πωλίνα, είσαι μια επιστήμων (οδοντίατρος) που δίνεις μεγάλη βαρύτητα στην επιστήμη σου και μάλιστα με πολύ χαρούμενη υποδοχή! Τι σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Άρχισα να φοράω σιδεράκια από 13 χρονών. Με είχα πάει ο πατέρας μου στα ιατρεία της Αεροπορίας (είναι στρατιωτικός) όπου και με φρόντισαν πολύ και αγάπησα αυτό το επάγγελμα. Από 14 χρονών άρχισα να λέω πως θα γίνω οδοντίατρος. Μου άρεσε η ιδέα να «χαρίζω» όμορφα δόντια στους ανθρώπους!

 1. Αν και τα δόντια είναι ένα από τα κυριότερα μέλη του σώματος, θεωρείς πως οι άνθρωποι δείχνουν το ενδιαφέρον που χρειάζεται;

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο είναι και καλύτερα, αλλά είμαστε ακόμη πολύ πίσω απ’ ό,τι σε χώρες του εξωτερικού. Έχω συναδέλφους από την Αμερική και την Αγγλία (όπου δούλευα δύο χρόνια), έχω κάνει και σεμινάρια εκεί, και πληροφορούμαι πως  προσέχουν πιο πολύ τα δόντια τους. Αν και υστερούμε σε αυτό τον τομέα όλο και περισσότεροι φροντίζουν πλέον τα δόντια τους. Και πολλοί έχουν και αναζητήσεις αισθητικής φύσεως…

 1. Στις μέρες μας το περιβάλλον (μόλυνση κ.ά.) και ο τρόπος ζωής μας (κακή διατροφή, πολλά ζάχαρα) επηρεάζουν τα δόντια;

Τα επηρεάζουν πάρα πολύ. Βλέπουμε σε πολύ μικρά παιδάκια, δοντάκια 3-4 χρονών και είναι κατεστραμμένα. Πολλά γλυκά, ζάχαρα, ακριβώς αυτά είναι το πρόβλημα. Και δυστυχώς δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους από μικρά παιδιά. Ενώ λέμε στους γονείς να τους κάνουν φθοριώσεις και να βουρτσίζουν τα δόντια τους, δεν τα φροντίζουν όσο πρέπει.

 1. Υπάρχουν σήμερα προβληματικά περιστατικά ή οι άνθρωποι φροντίζουν περισσότερο τα δόντια τους;

Υπάρχουν προβληματικά περιστατικά γιατί πολλοί δεν φροντίζουν τα δόντια τους όσο πρέπει. Είχα περιστατικό όπου μου είπε ο ασθενής, «σιγά μην κάνω καθαρισμό για να μου «φάτε» τα δόντια». Υπάρχουν ακόμη περίεργες νοοτροπίες. Το κακό είναι επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται. Ίσως κάποια στιγμή είχαν μια τραυματική εμπειρία με οδοντίατρο και αποφεύγουν τη φροντίδα των δοντιών. Δεν πηγαίνουν όσο συχνά θα έπρεπε στο γιατρό. Πρόσφατα έβγαλα τα δόντια γυναίκας 45 χρονών που έπασχε από περιοδοντίτιδα και την παρακαλούσα να έρθει στο ιατρείο και φοβόταν. Με αποτέλεσμα να έρθει με πόνους και να αναγκαστώ να αφαιρέσω τα δόντια της…

 1. Το αντικείμενο του οδοντίατρου είναι η υγιεινή του στόματος όμως πέρα από αυτή υπάρχει και η αισθητική οδοντιατρική. Νομίζω πως ασχολείσαι με αυτή. Πες μας κάποια πράγματα σχετικά με αυτή.

Η αισθητική οδοντιατρική είναι η εξειδίκευσή μου. Έχω κάνει σεμινάρια και μετεκπαίδευση πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Η αισθητική οδοντιατρική έχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα δράσεων και ενεργειών, από το χτίσιμο ενός καταστραμμένου δοντιού με τη σύνθετη ρητίνη που χρησιμοποιούμε σήμερα, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε λευκό σφράγισμα, μέχρι τις όψεις ρητίνης που μπορούν να αλλάξουν το σχήμα του δοντιού, το χρώμα, να κλείσουν κενά, να διορθώσουν στραβά δόντια σε ανθρώπους που δεν έχουν κάνει ορθοδοντική θεραπεία και πέρασαν τα χρόνια. Επίσης υπάρχουν οι όψεις πορσελάνης που πάλι είναι διαμόρφωση του χαμόγελου, του χρώματος του δοντιού, του σχήματος, αλλά και οι λευκάνσεις, για πιο λευκή αδαμαντίνη, οι οποίες έχει παρερμηνευτεί ότι κάνουν κακό. Αυτό δεν ψευδές. Πλέον, οι καινούργιες μέθοδοι είναι ενεργό οξυγόνο, το οποίο δημιουργεί μόνο βαθύ καθαρισμό των δοντιών. Όλα τα παραπάνω είναι στα πλαίσια της αισθητικής οδοντιατρικής και γίνονται στο ιατρείο σήμερα, μετά βέβαια από ειδικά σεμινάρια, εξειδίκευση, χρήση και γνώση των υλικών και των χρωμάτων. Επίσης σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να «παίζεις» με τα χρώματα σε αυτά τα υλικά και μπορούμε να φτιάξουμε πολύ όμορφα χαμόγελα. Και κυρίως υγιεινό στοματικό περιβάλλον.

 1. Τα ωραία χαμόγελα τραβάνε πάντα την προσοχή. Θεωρείς ότι είναι εύκολο να πετύχει κάποιος μια όμορφη στοματική εμφάνιση;

Δεν είναι πολύ εύκολο… Θέλει πρώτα καλή στοματική υγιεινή και μετά πάνω σε αυτό γνώσεις ειδικού και συνεργασία του ασθενούς με τον ειδικό. Αφότου γίνει μια συζήτηση και υπάρξει ανταλλαγή απόψεων καταλήγουμε στο ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσουμε, στο χρώμα και στο πώς ακριβώς θέλει ο ασθενής να φτιάξουμε τα δόντια για να του ταιριάζουν. Γίνεται η διαδικασία και μετά θέλει συνεχή φροντίδα από τον ασθενή και επισκέψεις στον οδοντίατρο και γενικά αρχίζει μια συνεργασία. Θα πρέπει κανείς να το παρακολουθεί, να υπάρχουν επανεξετάσεις, να καθαρίζει τα δόντια του. Και φυσικά υπάρχουν και αλλαγές. Κάποιες ρητίνες φθείρονται, πρέπει να αλλάξουν, κάποια δόντια που ίσως σπάσουν στη συνέχεια πρέπει να ντύνονται με πορσελάνες. Θέλει συνεχή παρακολούθηση. Αλλάζουν και τα υλικά. Η οδοντιατρική έχει μεγάλη εξέλιξη πάνω στα υλικά. Όλη η έρευνα γίνεται πάνω σε αυτά. Οι συνθετικές ρητίνες κάθε δύο χρόνια εξελίσσονται, γίνονται καλύτερες, ανθεκτικότερες, γυαλίζονται πιο εύκολα. Υπάρχουν πολλά υλικά στη φαρέτρα μας. Δεν σταματάει ποτέ ούτε η φροντίδα ούτε η αναζήτηση…

 1. Περίγραψέ μας μερικές μεθόδους που βελτιώνουν την εμφάνισή μας.

Η πιο απλή μέθοδος για όμορφο χαμόγελο είναι η λεύκανση για να φωτίσει κάποιος το χαμόγελο και την έκφραση. Επίσης μπορούμε να διορθώσουμε ατέλειες των δοντιών σε σχήμα, σε χρώμα, να γεμίσουμε κενά ανάμεσα στα δόντια. Μέσα σε 2 ώρες μόνο χτίζουμε τα δόντια επιφανειακά (όψεις) με συνθετική ρητίνη και αυτό είναι το λεγόμενο bonding ή αλλιώς γλυπτική των δοντιών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με όψεις πορσελάνης, το οποίο βέβαια δεν είναι τόσο συντηρητικό, γιατί στις όψεις πορσελάνης τροχίζεται το δόντι -ενώ στις όψεις ρητίνης δεν τροχίζεται, χτίζουμε επιφανειακά- και επιπλέον οι όψεις πορσελάνης κοστίζουν περισσότερο, ενώ η ρητίνη είναι μια πιο οικονομική μέθοδος. Και μετά έχουμε τις θήκες πορσελάνης οι οποίες είναι για πιο βαριά περιστατικά, για χαμένα δόντια, για δόντια που έχουν σπάσει, για δόντια που έχουν υποστεί ενδοοδοντική θεραπεία.

8. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σε σχέση με την επιστήμη σου;

Κάνω συνεχή σεμινάρια και επιμόρφωση  κάθε χρόνο. Παρακολουθώ ό,τι νέο ανακαλύπτεται. Οι εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα της τιμής και στο θέμα των υλικών. Γιατί οι ρητίνες εξελίσσονται συνέχεια.

Για το κλείσιμο θα ήθελα να αναφέρω πως το θέμα της αισθητικής οδοντιατρικής έχει πολύ μεγάλη σημασία για την υγιεινή των δοντιών. Με αυτό εννοώ πως ενώ αρκετοί έχουν ακούσει για τις αισθητικές επεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε στα δόντια μας δεν το έχουν συνδυάσει με τη γενικότερη υγιεινή του στόματος. Νομίζουν πως γίνεται μόνο για το ωραίο χαμόγελο. Πολλές φορές λέω στους ασθενείς πως σε πολύ σύντομο χρόνο μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις στα δόντια μας που θα βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία της οδοντοστοιχίας μας. Για παράδειγμα, ένα δόντι που υπερκαλύπτεται από δύο άλλα δημιουργεί μια κρύπτη στα δόντια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καθαριστεί καλά η οδοντοστοιχία και να χαλάνε τα διπλανά δόντια. Επομένως η αισθητική οδοντιατρική είναι -θα έλεγα- καίριας σημασία για τα δόντια.

 

 

Tips

 1. Μισή έως μία ώρα αφότου φάμε γλυκό πρέπει να βουρτσίσουμε τα δόντια μας αν θέλουμε να γλιτώσουμε την προσβολή τους από τα ζάχαρα.
 2. Απαραίτητα μηχανικός καθαρισμός (βούρτσισμα) των δοντιών. Το βούρτσισμα δεν αντικαθίσταται από τα στοματικά διαλύματα.
 3. Βούρτσισμα με έως μέτρια οδοντόβουρτσα, μικρή κεφαλή και όσο μπορούμε κυκλική κίνηση ώστε να μην τα τρίβουμε αλλά να τα καθαρίζουμε.
 4. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες θέλουν ειδικό τρόπο χρήσης. Όσοι ασκούν πίεση στην οδοντόβουρτσα, γιατί νομίζουν πως έτσι καθαρίζουν τα δόντια, να τη χρησιμοποιούν 2 φορές την εβδομάδα. Όσοι τη χρησιμοποιούν καθημερινά θα πρέπει απλώς να την κατευθύνουν στα δόντια και να μην την πιέζουν επάνω σε αυτά.

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Καλλιόπη (Πωλίνα) Μάρου-Παππά σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με οδοντιατρικές κλινικές σε Ελλάδα και Αγγλία. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων οδοντιατρικού και αισθητικού περιεχομένου. Από το 2003 λειτουργεί οδοντιατρικό ιατρείο με εξειδίκευση στην Αισθητική Οδοντιατρική (προσθετική και αισθητική). Μέλος του Γενικού Οδοντιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών. E-mail: polina.marou@gmail.com.